Vojvodina Pravosuđe Saopštenje

Novac od samodoprinosa se vraća vršačkim penzionerima

Vršački penzioneri poslednja dva meseca primaju za nekoliko stotina dinara veću penziju! To se ne događa zbog povećanja penzije, niti zbog vraćanja penzija koje vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke protivustavno otima već tri godine. To se događa zato što je grad Vršac prestao da naplaćuje samodoprinos za kanalizaciju, jer je Ustavni sud Srbije, nakon tužbe Saše Radulovića i pokreta „Dosta je bilo“, presudio da je naplata samodoprinosa od penzija – NEZAKONITA.

Samodoprinos se ne može uvoditi na primanja izuzeta od oporezivanja, a penzije su takva primanja. Samodoprinos za kanalizaciju u Vršcu, uveden za period 1995-2025. godine, sve ove godine se penzionerima naplaćivao – NEZAKONITO.

Na nezakonitost je ukazao Pokrajinski ombudsman (prilog 1 – Mišljenje ombudsmana), što je dovelo do obustave obračuna samodoprinosa iz penzija, od jula 2013. do juna 2014. godine. A onda se, pod pritiskom i na insistiranje čelnika opštine Vršac (prilog 2 – Zahtev opštine PIO-u), nastavilo otimanje od penzionera.

Sve tada vladajuće stranke u Vršcu (SNS, pokret „Vršačka regija“ i SPS) znale su da je ovo zavlačenje ruke u džep penzionerima NEZAKONITO, ali ih to saznanje nije sprečilo da i dalje to čine. U nezajažljivoj želji da zadovolje svoje partokratske interese, nisu prezali ni od toga da prekrše zakon i da rade protiv interesa građana. Ni ugovor sa komunalnim preduzećem iz 2004. godine o izgradnji kanalizacije nije zakonit, na šta je ukazao državni revizor. Ali ni to nije sprečilo odbornike lokalne skupštine iz vladajuće koalicije da izglasaju zaključke (prilog 3 – Zaključak Skupštine opštine), kojima se krše zakoni. Kako je u pitanju antologijski biser pravnog i moralnog besmisla, ovom dokumentu posvetićemo malo više pažnje.

Zaključkom broj 2, SO Vršac od lokalnog javnog preduzeća za izgradnju traži nastavak sprovođenja ugovora za koji državna revizija smatra da nije zakonit, a zaključkom broj 5, utvrđuje da za dalje sprovođenje ugovora ne postoji odgovornost direktora tog preduzeća. Da li ima odgovornosti ili nema, u pravnoj državi određuje sud, a ne skupština opštine. Ali kakva nam je država takve su nam i odluke državnih organa. Zaključcima broj 3 i 4, od PIO fonda zahteva se nastavak naplate samodoprinosa od penzionera, ali se ne potražuje iznos koji nije naplaćen tokom 2013/14. godine, zbog navodne brige o teškoj situaciji penzionera! Kakvo bezakonje, drskost i licemerje!

Vlast u Vršcu bi sva ova bezakonja činila i danas, da krajem 2014. godine pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ nije podneo Ustavnom sudu predlog za ocenu zakonitosti odluke o samodoprinosu u Vršcu. Ustavni sud je uvažio sve argumente i utvrdio da su delovi ove odluke – U SUPROTNOSTI SA ZAKONOM (prilog 4 – Odluka Ustavnog suda). Time se za ubuduće ukida ova nemoralna i nehumana obaveza.

Od grada Vršca penzioneri imaju pravo da zahtevaju i vraćanje nezakonito uzetog novca. S obzirom na to da su gradski čelnici i lokalni mediji prećutali odluku Ustavnog suda i ne pokazuju bilo kakvu želju da novac vrate dobrovoljno, ovo pravo penzioneri moraće da ostvare na sudu, tužbom protiv grada Vršca. Pravo zastareva u roku od 10 godina, tako da će se povratiti protivzakonito uzet novac od 2007. godine.

Naplaćivano je 1,3% od penzije. Ako je penzija, na primer, 30 hiljada dinara, uzimano je 390 dinara mesečno, ili 4680 dinara godišnje. Na ovaj iznos ide zakonska kamata od 12% godišnje, koja će se računati od dana podnošenja tužbe sudu, do dana povraćaja novca. Samodoprinos se NEZAKONITO naplaćuje i zaposlenima koji primaju neto platu manju od 70% republičkog proseka. Svi koji spadaju u tu grupu, imaju pravo da u firmi u kojoj su zaposleni traže obustavu dalje naplate samodoprinosa.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ može uputiti penzionere na advokate koji ih mogu zastupati na sudu i umesto njih snositi sve troškove sudskog postupka, do pobede u parnici. Organizovaćemo u narednim danima tribinu u Vršcu na ovu temu i niz uličnih akcija, kako bismo što više građana obavestili o ovim događajima. Zahtevamo političku i svaku drugu odgovornost za funkcionere koji su bezobrazlukom i bezakonjem oštetili penzionere i doveli grad Vršac i njegove građane u ovakav položaj. Naročitu odgovornost imaju tadašnji predsednik opštine (a sada savetnik gradonačelnice) i tadašnji (i sadašnji) predsednik Skupštine opštine, koji su 2014. godine insistirali na nastavaku naplate samodoprinosa od penzionera, iako su znali da je to protivzakonito, kao i odbornici koji su za takvu odluku glasali.

Verujemo u to da vršioci javnih funkcija podjednako moraju voditi računa o rezultatima svoje vladavine, ali i o načinima kako su te rezultate postigli. Jednako o metrima izgrađene kanalizacije, kao o zakonitosti urađenog. Ako su lokalni čelnici mogli tako lako da prekrše zakon u cilju većih prihoda, šta ih je sprečavalo da zakone krše i kad su novac trošili? U narednom periodu objavićemo dokumente koji ukazuju da se kršenje zakona nastavilo i prilikom trošenja novca.

Vrščani, ukoliko želite više informacija o samodoprinosu i vašem pravu da na sudu zahtevate povraćaj nezakonito uzetog novca, možete nas posetiti svakog radnog dana između 16 i 20 časova u prostorijama „Dosta je bilo“ u Vršcu, u ulici Dvorskoj 46, ili pozvati na broj 066 8873047.

DOSTA JE BILO!

Odbor u Vršcu

Povezani tekstovi:
Pobeda Dosta je bilo pred Ustavnim Sudom

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mala ali značajna pobeda prava nad kršiteljima. Bila bi potpuna ukoliko bi kršitelji prava snosili bilo kakve sankcije za učinjeno. DJB u Vršcu da se za to politički potrudi.

  • Bravo Saša!
    Samo, većina od tih penzionera više veruje predsedniku nego bilo kome drugom. Medijska propaganda je učinila svoje i teško je u njihovim glavama promeniti bilo šta. Proteći će mnogo vremena dok ne shvate ko je ko i šta je šta. Jednostavno, takvi su!

    mr. Dušan MARKOVIĆ d.i.e.
    član DJB

  • Svaka cast DJB! Samo nastavite tako i nadam se da ce ljudi uskoro uvideti ko radi u njihovu korist! Inace zivim u Torontu i koliko mi je poznato DJB je odneo pobedu na nasem birackom mestu na prethodnim parlamentarnim izborima!

  • Mala fajda veseli čoveka, posebno penzionera! Ali kako ovu vest dostaviti i drugim penzionerima širom Srbije kada je medijski prostor zauzet od SNS botovskih novinara!