Саопштењe Скупштина

Питања за председнице и председника

Бившем председнику Владе, а садашњем председнику државе смо до сада у Народној скупштини 22 пута постављали питања. Ни на једно нисмо добили одговор. Председници скупштине смо 14 пута постављали питања. Ни на једно нисмо добили одговор. Обавеза свих функционера је да посланицима одговоре на њихова питања писмено у року од 15 дана.

Председници Владе смо током расправе о њеном експозеу у скупштини поставили много питања. Ни на једно нисмо добили одговор.

Када ће председник Србије и СНС-а поднети оставку на место председника СНС-а и тако престати да крши Устав Републике Србије? Због чега није одговарао на питања посланика док је био председник Владе?

Када ће председница скупштине заказати седницу скупштине на којој ћемо расправљати о захтеву ДЈБ за њену смену? Обећала је грађанима. Када ће скупштини дати годишњи план рада на који има обавезу по пословнику? Због чега игнорише закон и не одговара на питања посланика?

Да ли је председница Владе предложила иједног министра у Влади Реплублике Србије? На основу којих критеријума су предложени? Да ли им је читала биографије? Који од министара је био њен избор? На основу којих квалификација и искуства је предложила Вулина да буде министар одбране, или Антића за министра енергетике или Небојшу Стефановића за министра унутрашњих послова, пошто ни један дан радног искуства немају за предложене области. Које знање министарка Михајловић поседује да би се бавила саобраћајем?

Да ли председница Владе разуме да партократија уништавају Србију. Да неспособни партијски кадрови који су постављени на најодговорнија места у држави, са плагираним докторатима и купљеним дипломама без дана непартијског радног искуства претварају Србију је у земљу привилегованих партијских послушника и јефтине радне снаге из које нам беже деца?

Да ли је почитала члан 125. Устава који каже да “председник Владе (један, а не два или више) води и усмерава рад Владе, стара се о уједначеном политичком деловању Владе, усклађује рад Владе и представља Владу”. Нигде у Уставу нема помена о томе да се председник владе фокусира на економска питања и дигитализацију, а неко други на политичка питања, нити се игде помиње ментор који би председник владе требало да има. Питање је – где је у Уставу председник пронашао формулацију која му даје законски оквир за овакву одлуку?

Чињеница да председник државе, председница скупштине и председница Владе не одговарају на питања посланика, да дају обећања која после погазе, би била прворазредна вест у свим земљама које имају сободне медије који се баве својим послом: информисањем јавности. Овако у Србији, грађани не знају да тадашњи председник Владе и председница скупштине игноришу своју законске обавезе већ дуже од годину дана. Председница Владе је на жалост очигледно кренула њиховим стопама

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • AV nikad ne odgovara nikome u Srbiji. Odgovara jedino u Nerlinu, Briselu i Moskvi
    A fikusi su ćutljive biljke, slabo pričaju.
    Ovaj pa najnoviji je kineski plastični a taj što tek ume da ćuti!

  • Ustav Republike Srbije :
    Nespojivost funkcija
    Član 115
    Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.
    ali,
    Z A K O N O SPRECAVANjU SUKOBA INTERESA PRI VRSENJU JAVNIH FUNKCIJA
    clan 2.
    Kao javna funkcija, prema ovom zakonu, smatra se funkcija koju lice – funkcioner, vrsi na osnovu izbora, postavljenja i imenovanja u organe Republike Srbije, autonomne pokrajine, opstine, grada i grada Beograda i u organe javnih preduzeca ciji je osnivac Republika Srbija, autonomna pokrajina, opstina, grad i grad Beograd
    clan 5.
    Funkcioner moze prihvatiti drugu javnu funkciju samo uz saglasnost organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, ako se to ne protivi zabranama iz ovog ili drugog zakona.
    —————–
    … predsednik stranke nije javna funkcija ni profesionalna delatnost

    • Deca odlaze, i ne samo deca, odlaze i ljudi u zrelim godinama, najbolji, najvredniji. Kraj je blizu, blize nego sto mislite!

  • Најчешће сваки члан Владе својим одласком оставља иза себе велика дела. Кривична!