Saopštenje Skupština

Pitanja za predsednice i predsednika

Bivšem predsedniku Vlade, a sadašnjem predsedniku države smo do sada u Narodnoj skupštini 22 puta postavljali pitanja. Ni na jedno nismo dobili odgovor. Predsednici skupštine smo 14 puta postavljali pitanja. Ni na jedno nismo dobili odgovor. Obaveza svih funkcionera je da poslanicima odgovore na njihova pitanja pismeno u roku od 15 dana.

Predsednici Vlade smo tokom rasprave o njenom ekspozeu u skupštini postavili mnogo pitanja. Ni na jedno nismo dobili odgovor.

Kada će predsednik Srbije i SNS-a podneti ostavku na mesto predsednika SNS-a i tako prestati da krši Ustav Republike Srbije? Zbog čega nije odgovarao na pitanja poslanika dok je bio predsednik Vlade?

Kada će predsednica skupštine zakazati sednicu skupštine na kojoj ćemo raspravljati o zahtevu DJB za njenu smenu? Obećala je građanima. Kada će skupštini dati godišnji plan rada na koji ima obavezu po poslovniku? Zbog čega ignoriše zakon i ne odgovara na pitanja poslanika?

Da li je predsednica Vlade predložila ijednog ministra u Vladi Replublike Srbije? Na osnovu kojih kriterijuma su predloženi? Da li im je čitala biografije? Koji od ministara je bio njen izbor? Na osnovu kojih kvalifikacija i iskustva je predložila Vulina da bude ministar odbrane, ili Antića za ministra energetike ili Nebojšu Stefanovića za ministra unutrašnjih poslova, pošto ni jedan dan radnog iskustva nemaju za predložene oblasti. Koje znanje ministarka Mihajlović poseduje da bi se bavila saobraćajem?

Da li predsednica Vlade razume da partokratija uništavaju Srbiju. Da nesposobni partijski kadrovi koji su postavljeni na najodgovornija mesta u državi, sa plagiranim doktoratima i kupljenim diplomama bez dana nepartijskog radnog iskustva pretvaraju Srbiju je u zemlju privilegovanih partijskih poslušnika i jeftine radne snage iz koje nam beže deca?

Da li je počitala član 125. Ustava koji kaže da “predsednik Vlade (jedan, a ne dva ili više) vodi i usmerava rad Vlade, stara se o ujednačenom političkom delovanju Vlade, usklađuje rad Vlade i predstavlja Vladu”. Nigde u Ustavu nema pomena o tome da se predsednik vlade fokusira na ekonomska pitanja i digitalizaciju, a neko drugi na politička pitanja, niti se igde pominje mentor koji bi predsednik vlade trebalo da ima. Pitanje je – gde je u Ustavu predsednik pronašao formulaciju koja mu daje zakonski okvir za ovakvu odluku?

Činjenica da predsednik države, predsednica skupštine i predsednica Vlade ne odgovaraju na pitanja poslanika, da daju obećanja koja posle pogaze, bi bila prvorazredna vest u svim zemljama koje imaju sobodne medije koji se bave svojim poslom: informisanjem javnosti. Ovako u Srbiji, građani ne znaju da tadašnji predsednik Vlade i predsednica skupštine ignorišu svoju zakonske obaveze već duže od godinu dana. Predsednica Vlade je na žalost očigledno krenula njihovim stopama

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • AV nikad ne odgovara nikome u Srbiji. Odgovara jedino u Nerlinu, Briselu i Moskvi
    A fikusi su ćutljive biljke, slabo pričaju.
    Ovaj pa najnoviji je kineski plastični a taj što tek ume da ćuti!

  • Ustav Republike Srbije :
    Nespojivost funkcija
    Član 115
    Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.
    ali,
    Z A K O N O SPRECAVANjU SUKOBA INTERESA PRI VRSENJU JAVNIH FUNKCIJA
    clan 2.
    Kao javna funkcija, prema ovom zakonu, smatra se funkcija koju lice – funkcioner, vrsi na osnovu izbora, postavljenja i imenovanja u organe Republike Srbije, autonomne pokrajine, opstine, grada i grada Beograda i u organe javnih preduzeca ciji je osnivac Republika Srbija, autonomna pokrajina, opstina, grad i grad Beograd
    clan 5.
    Funkcioner moze prihvatiti drugu javnu funkciju samo uz saglasnost organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na javnu funkciju, ako se to ne protivi zabranama iz ovog ili drugog zakona.
    —————–
    … predsednik stranke nije javna funkcija ni profesionalna delatnost

    • Deca odlaze, i ne samo deca, odlaze i ljudi u zrelim godinama, najbolji, najvredniji. Kraj je blizu, blize nego sto mislite!