Ауторски текст Београд Политика

ДЈБ ће укинути партократију у Београду

У кампању за предстојеће београдске изборе ДЈБ улази са јасном мисијом демонтирања партократске праксе и увођења система у рад градских служби. Ако добијемо поверење грађана, имплементираћемо програм у 20 тачака за Град Београд који ће показати да је и у нашој земљи и у нашем граду могуће имати власт по мери грађана а не странака. Показаћемо како изгледа поптуно транспарентан рад градске власти и шта значи одговорност према грађанима и институцијама. Након тога, биће јасно у којој мери су партократске злоупотребе коштале све нас. Верујемо да ће ово бити почетак краја партократије која континуирано и под различитим именимa и паролама паразитски опстаје на рачун грађана.

Можда је баш Београд најбољи пример ове појаве. За оне који не памте, садашња власт је оптуживала претходну за многе злоупотребе и ненаменско трошење новца, што је исто чинила и претходна. Међутим, од кад је на власти СНС , према функционерима претходне ДС-ове власти није покренут ниједан поступак којим би се захтевала накнада штете причињене граду, а сад се то више и не може учинити због протека рокова. Дакле, сви наводи о злоупотребама Ђиласове администације, које је садашња власт истицала у кампањи или су били неодговорно довођење у заблуду грађана или је сва штета која је тада нанета граду сваљена на терет грађана. Просто не можемо да верујемо да баш ниједан функционер или запослени у последњим деценијама, за време владавине и ДС-а и СНС-а није начино ниједан пропуст, било намерно било крајњом непажњом, по основу кога би Град Београд могао да захтева накнаду штете. Да ли је могуће да ниједан од запослених није направио ниједну грубу грешку приликом закључивања уговора или је логичније да иста партократија под два имена саму себе аболира за недоговорно понашање, очекујући реципроцитет кад се власт промени.

Ми тако нећемо радити. Обећавамо свим представницима СНС власти да ће морати да надокнаде сваки недоговорно потрошен или бачен новац грађана Београда, осим уколико у судском поступку не докажу да нема њихове одговорности. И да не буде забуне, ово се односи на материјалну а не кривичну одговорност, која је у надлежности тужилаштава.

Нама закон неће служити за изигравање, а институције за ухлебљење страначког кадра. Извршићемо детаљну анализу рада Градског правобранилаштва и утврдити због чега Град није добровољно платио за свој пропуст приликом обрачунавања цена вртића, већ је недоговорно ушао у судске поступке за које је унапред знао да ће изгубити. Ни у правобранилаштву не споре да се огромни износи плаћају на име трошкова, али им не пада на памет да у томе виде своју одговорност. А одговорни имају своје име И презиме, И то су градоначелник Синиша Мали и Љиљана Благојевић, градски правобранилац.

Нама институција градског заштитника грађана неће бити буџетска ставка од 18.000.000 динара која се издваја ради декора. Променићемо градску одлуку о заштитнику грађана Града Београда, тако да ће његови акти бити обавезујући за све органе града. Свако игнирисање ове институције представљаће грубу повреду радних дужности, а од градског омбудсмана ће се захтевати одговоран приступ и интегритет. Нама треба омбудсман који ће своју функцију чувати тако што штити права грађана а не тако што их не штити. Нама треба омбудсман који неће процењивати политички интерес код заштите људских права. Ненамерне грешке администрације по захтеву омбудсмана биће исправљане, намерне или кардиналне санкционисане.

Са оваквим приступом биће могућа и имплементација нашег програма у 20 тачака. И тада ће сви не само знати колико је коштао Мост на Ади, фонтана на Славији или неки од пројеката који ћемо ми спровести, већ и ко нама, грађанима Београда, дугује новац. Знаћемо ко и под каквим условима живи у наших 1518 станова. Видећемо како у пракси изгледа потпуна заштита интереса наше деце и остваривање њиховог права на приступ образовању, видећемо и како треба да изгледа градски превоз, спознаћемо значај општинског одборника кога смо бирали да нам реши локални проблем и он ће то моћи да уради јер ће општински буџети бити довољни за решавање проблема локала, осетићемо се сигурним јер ћемо знати да ће наша пријава, притужба или представка бити размотрена. Неки ће изненадити што и поред добре политичке везе пројекти њихових НГО неће добити средства, већ ће та средства бити прослеђена онима са најбољим пројектима. Интересоваће нас само шта пише у закону и градским одлукама, јер ће се њихова примена у пракси подразумевати. Бићемо поносни што живимо у Граду Београду, у коме градска гласила нису део страначке пропаганда већ аргуметовано критикују градску власт, а градска власт трпи те критике и покушава да исправи пропусте. Доказаћемо и да јавно предузеће може бити одрживо. Показаћемо целој Србији како изгледа функционисање система који не зависи од политичара, већ од правила.

Ниједној партократији се ово неће допасти и ми ни не очекујемо да ће бити благонаклони према нашим намерама да успоставимо систем. Али знамо да кад се везе истомишљеника који се разликују само у политичким паролама, раскиринкају и накарадни систем размонтира, партократија неће моћи да опстане. Београд, а и Србија, постаће имуни на ову болест. И тада ћемо, као сав нормалан свет имати прилику да конкуришемо различитим идеолошким, економским И другим платформама. А грађани ће лепо и радо живети у Србији, не размишљајући о њеном напуштању.

Адвокат Војин Биљић
Председник Београдског одбора ДЈБ

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар