Autorski tekst Beograd Politika

DJB će ukinuti partokratiju u Beogradu

U kampanju za predstojeće beogradske izbore DJB ulazi sa jasnom misijom demontiranja partokratske prakse i uvođenja sistema u rad gradskih službi. Ako dobijemo poverenje građana, implementiraćemo program u 20 tačaka za Grad Beograd koji će pokazati da je i u našoj zemlji i u našem gradu moguće imati vlast po meri građana a ne stranaka. Pokazaćemo kako izgleda poptuno transparentan rad gradske vlasti i šta znači odgovornost prema građanima i institucijama. Nakon toga, biće jasno u kojoj meri su partokratske zloupotrebe koštale sve nas. Verujemo da će ovo biti početak kraja partokratije koja kontinuirano i pod različitim imenima i parolama parazitski opstaje na račun građana.

Možda je baš Beograd najbolji primer ove pojave. Za one koji ne pamte, sadašnja vlast je optuživala prethodnu za mnoge zloupotrebe i nenamensko trošenje novca, što je isto činila i prethodna. Međutim, od kad je na vlasti SNS , prema funkcionerima prethodne DS-ove vlasti nije pokrenut nijedan postupak kojim bi se zahtevala naknada štete pričinjene gradu, a sad se to više i ne može učiniti zbog proteka rokova. Dakle, svi navodi o zloupotrebama Đilasove administacije, koje je sadašnja vlast isticala u kampanji ili su bili neodgovorno dovođenje u zabludu građana ili je sva šteta koja je tada naneta gradu svaljena na teret građana. Prosto ne možemo da verujemo da baš nijedan funkcioner ili zaposleni u poslednjim decenijama, za vreme vladavine i DS-a i SNS-a nije načino nijedan propust, bilo namerno bilo krajnjom nepažnjom, po osnovu koga bi Grad Beograd mogao da zahteva naknadu štete. Da li je moguće da nijedan od zaposlenih nije napravio nijednu grubu grešku prilikom zaključivanja ugovora ili je logičnije da ista partokratija pod dva imena samu sebe abolira za nedogovorno ponašanje, očekujući reciprocitet kad se vlast promeni.

Mi tako nećemo raditi. Obećavamo svim predstavnicima SNS vlasti da će morati da nadoknade svaki nedogovorno potrošen ili bačen novac građana Beograda, osim ukoliko u sudskom postupku ne dokažu da nema njihove odgovornosti. I da ne bude zabune, ovo se odnosi na materijalnu a ne krivičnu odgovornost, koja je u nadležnosti tužilaštava.

Nama zakon neće služiti za izigravanje, a institucije za uhlebljenje stranačkog kadra. Izvršićemo detaljnu analizu rada Gradskog pravobranilaštva i utvrditi zbog čega Grad nije dobrovoljno platio za svoj propust prilikom obračunavanja cena vrtića, već je nedogovorno ušao u sudske postupke za koje je unapred znao da će izgubiti. Ni u pravobranilaštvu ne spore da se ogromni iznosi plaćaju na ime troškova, ali im ne pada na pamet da u tome vide svoju odgovornost. A odgovorni imaju svoje ime I prezime, I to su gradonačelnik Siniša Mali i Ljiljana Blagojević, gradski pravobranilac.

Nama institucija gradskog zaštitnika građana neće biti budžetska stavka od 18.000.000 dinara koja se izdvaja radi dekora. Promenićemo gradsku odluku o zaštitniku građana Grada Beograda, tako da će njegovi akti biti obavezujući za sve organe grada. Svako ignirisanje ove institucije predstavljaće grubu povredu radnih dužnosti, a od gradskog ombudsmana će se zahtevati odgovoran pristup i integritet. Nama treba ombudsman koji će svoju funkciju čuvati tako što štiti prava građana a ne tako što ih ne štiti. Nama treba ombudsman koji neće procenjivati politički interes kod zaštite ljudskih prava. Nenamerne greške administracije po zahtevu ombudsmana biće ispravljane, namerne ili kardinalne sankcionisane.

Sa ovakvim pristupom biće moguća i implementacija našeg programa u 20 tačaka. I tada će svi ne samo znati koliko je koštao Most na Adi, fontana na Slaviji ili neki od projekata koji ćemo mi sprovesti, već i ko nama, građanima Beograda, duguje novac. Znaćemo ko i pod kakvim uslovima živi u naših 1518 stanova. Videćemo kako u praksi izgleda potpuna zaštita interesa naše dece i ostvarivanje njihovog prava na pristup obrazovanju, videćemo i kako treba da izgleda gradski prevoz, spoznaćemo značaj opštinskog odbornika koga smo birali da nam reši lokalni problem i on će to moći da uradi jer će opštinski budžeti biti dovoljni za rešavanje problema lokala, osetićemo se sigurnim jer ćemo znati da će naša prijava, pritužba ili predstavka biti razmotrena. Neki će iznenaditi što i pored dobre političke veze projekti njihovih NGO neće dobiti sredstva, već će ta sredstva biti prosleđena onima sa najboljim projektima. Interesovaće nas samo šta piše u zakonu i gradskim odlukama, jer će se njihova primena u praksi podrazumevati. Bićemo ponosni što živimo u Gradu Beogradu, u kome gradska glasila nisu deo stranačke propaganda već argumetovano kritikuju gradsku vlast, a gradska vlast trpi te kritike i pokušava da ispravi propuste. Dokazaćemo i da javno preduzeće može biti održivo. Pokazaćemo celoj Srbiji kako izgleda funkcionisanje sistema koji ne zavisi od političara, već od pravila.

Nijednoj partokratiji se ovo neće dopasti i mi ni ne očekujemo da će biti blagonakloni prema našim namerama da uspostavimo sistem. Ali znamo da kad se veze istomišljenika koji se razlikuju samo u političkim parolama, raskirinkaju i nakaradni sistem razmontira, partokratija neće moći da opstane. Beograd, a i Srbija, postaće imuni na ovu bolest. I tada ćemo, kao sav normalan svet imati priliku da konkurišemo različitim ideološkim, ekonomskim I drugim platformama. A građani će lepo i rado živeti u Srbiji, ne razmišljajući o njenom napuštanju.

Advokat Vojin Biljić
Predsednik Beogradskog odbora DJB

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kako ce privatizovani STB da izgleda tada?Koja su to gradska glasila,postoje li?Hoce li pluvati gradsku vlast,kao sto vas sada pljuju?