Београд Политика

Војин Биљић: ДЈБ у својој колони

Жан Жак Русо је у свом Друштвеном уговору, у делу расправе о ропству, овако описао бесмисао злоупотребљене власти: Склапам са тобом споразум чији сав терет пада на тебе, а сва корист на мене, који ћу поштовати док ми се свиђа и који ћеш ти поштовати док се то мени свиђа. Многи актери на нашој политичкој сцени су на овај начин схватали или још увек схватају власт. Због тога им једино важно било да на власт и дођу. ДЈБ постоји на политичкој сцени Србије не да би дошао у позицији где може корисити власт ради сопствених интереса већ да би размонтирао баш такав накарадни систем и успоставио ред. У том контексту је важно разумети и све одлуке ДЈБ.

Београдски одбор ДЈБ је донео одлуку да ДЈБ излази самостално на београдске изборе.

Политика ДЈБ је од самог почетка 2014. године била да не прави цензус коалиције и да самостално излази на изборе. Што се цензуса тиче, то сигурно неће бити разлог за улазак у коалицију јер и даље мислимо да је политичка организација релевантна само када самостално пређе цензус јер само тада има шансу да мења политички систем.

Једина коалиција за коју је ДЈБ био и остао отворен јесте широка коалиција левице, деснице и центра за победу на изборима окупљена око ороченог плана у 20 тачака за годину прекретнице. Из овога је јасно да је ДЈБ отворен за договор кредибилних политичких лидера око једне колоне за излазак на изборе. Под кредибилним лидерима сматрамо оне који до сада нису учествовали у креирању и очувању накарадног система.

Шта би био предмет тог договора, односно његова суштина, што се нас тиче? Договор би морао бити договор кредибилних политичких лидера око конкретног плана демонтаже партократског система. Када се око тога договоримо, остало ће доћи само по себи. Ми можемо да се разликујемо у вези са многим политичким питањима, али не и по ставу апсолотне неприхватљивости било ког вида злоупотребе јавних ресурса по доласку на власт. Ту не сме бити компромиса. Договор не може бити око апстрактних концепта попут слободе и цивилизацијских вредности, то није довољно конкретно. Нити око борбе око Александра Вучића саме по себи и без конкретног плана за даље.

Грађане занима шта ће се урадити по доласку на власт и што је још важније, да ли ће се спровести обећано. У Србији је већ више пута виђен сценарио одласка једних и доласка других, који су у суштини исти. И једни и други. Два лица исте партократије. Један изгуби власт, а онда се бори против другог да поврати власт и привилегије. Исти принцип, исти људи и исте катастрофалне последице понављају се годинама. Само су им пароле различите. А грађани то виде. Да вас подсетим, на протестима у Београду на једном од траснапрената је писало: “Дај боже да ови оду, а да се они не врате”. Невероватно је колико истине има у тој реченици. Потребна је јасна политика прекида, прекретнице, с конкретним корацима.

Укидање страначког запошљавања и престанак злоупотребе јавних ресурса је кључ. Договор опозиције око ове теме би остатку Србије био сигнал да не желимо само да сменимо странке на власти, а онда постанемо као и они. Морамо послати јасну поруку да је наша мисија мењање система.

Доста је било је предложио већ познате црвене линије политике, који су уједно и принципи али и механизми промена. То су:

 • транспарентан градски буџет, који се објављује сваког месеца;
 • јавни критеријуми за мерење успешности и сврсисходности буџетских програма;
 • транспарентни буџети комуналних предузећа и културних и спортских установа;
 • скенирање и објављивање свих уговора које град склапа са приватним предузећима;
 • јавни конкурси за све неполитичке функције у граду (предмет политичког договора могу да буду само за позицију градоначелника, већника и њихове помоћнике, јер су то политичке функције);
 • систематизација радних места у комплетном јавном сектору за који је надлежан град Београд.
 • нема сарадње са СНС-ом на било ком нивоу власти

Осим самих принципа, важан је и кредибилитет политичких лидера који стоје иза њих. Опозициони политичари који су учествовали у креирању накарадног система, а нису се од њега оградили или признали грешку, немају кредибилитет да стану иза ових принципа. Тај кредибилитет имају само нови лидери. И зато је важно да здраве и свеже јабуке не стављамо у исту корпу са трулим. Зна се исход таквог мешања.

Често помињем кредибилитет, али то чиним из врило јасног разлога. Да ли, на пример, можете критиковати садашњег председника државе што је и даље председник своје странке ако сте и ви били председник који осам година није поднео оставку на место председника своје странке. Да ли можете критиковати владајућу странку за однос према опозицији ако сте исти однос имали пре 2012. године. Да ли можете критиковати власт за потписивање тајних уговора ако сте их и сами потписивали. Да ли можете критиковати власт због страначаког запошљавања ако сте управо ви креатори тог феномена. Можете наравно, али нисте кредибилни. А народ није глуп. Он добро види и разуме шта се дешава.

Након договора око ових принципа, следио би договор конкретне политике за Београд. Баш и као на републичком нивоу, ДЈБ развија свој план у 20 тачака за Београд: 20 конкретних ствари које бисмо спровели за годину дана и њиме поставили темеље и правце даљег развоја Београда. Београду су потребна конкретна решења за конкретне проблеме и потребе Београђана. Решења за питања саобраћаја и јавног превоза, обнове саобраћајне инфраструктуре, уређење тржишта и ослобађање од монопла, Београда на води, уписа у вртиће, бахатог паркирања, унапређење основних и средњих школа, културне политике, енергетске ефикасности, децентрализације града и преношења надлежности на општине, пореске политике добре за породичне фирме, решавање комуналног хаоса и контејнера који су се претворили у ругло града и многа друга. Та решења су политика која утиче на животе грађана.

Ако се прихвате и спроведу принципи транспарентности градских финансија, партократија ће нестати из Београда. Београд је и прилика да покажемо целој Србији да је могуће увести ред и обрачунати се са страначким запошљавањем и буразерском економијом. Да је могуће одговорно вршити власт. Да је могуће поштовати законе, штити интересе грађана и уједно бити ефикасан. Да је могуће оно што је у свим развијеним друштвима могуће.

ДЈБ сматра да је СНС победив и на овим изборима и да је за победу неопходно да се направи једна колона са новим људима окупљеним око принципа. У вези са свим овим, иницирали смо разговоре са релевантним, опозиционим лидерима. Баш као и за председничке изборе, ДЈБ је предложио тројни договор са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем око принципа и механизама које бисмо онда понудили осталим искрено опозиционим странкама. У тај договор, ако буде постигнут, укључио би се и Бели Прелетачевић, под условима као и код председничких избора. Тим из Младеновца, наиме, има јасан услов за сарадњу: да се остали договоре.

У претходна два месеца Саша Радуловић је два пута имао састанак са Сашом Јанковићем, први пут 29. маја, други пут 13. јуна. Са Вуком Јеремићем се видео једном 14. јуна. Иако је тројни састанак ДЈБ од тада више пута тражио, до тројног састанка није дошло. Саша Јанковић још увек није спреман за такав састанак. Познато је да је Јанковић ушао у разговоре са ДС-ом и СДС-ом Бориса Тадића и како сада ствари стоје спреман је да прави колону са њима. То је наравно његов легитиман избор.

И за време председничких избора, а и сада за београдске изборе, остаје нам утисак да је Саша Јанковић више окренут ка рехабилитацији странака које су раније биле на власти, него победи на изборима. И то је наравно његово легитимно право. Став ДЈБ је да нова политика нема кредибилитет уколико је представљају стари људи, колико год да су пристојнији или стручнији од представника садашње власти. Грешку коју ДЈБ више неће поновити је да ћути о томе и води разговоре сакривене од очију јавности. Једном смо већ платили цену за то. Уколико и када Саша Јанковић буде спреман за договор и буде одлучио што хоће, наша врата су отворена. Један могући сценарио је и да се направи више колона, па да на јесен лидери колона покушају да направе договор око једне колоне. Ми смо отворени и за то. Али нисмо отворени за чекање и закулисна позиционирања.

ДЈБ више неће чекати. Рад на програму је већ почео. Очекује нас велики посао на терену и разговор са Београђанима о нашим и њиховим идејама за њихов град. У септембру ћемо одржати и курс из јавних политика за будуће одборнике.

На београдским изборима се не бира градоначелник. Бирају се одборници који, када се формира већина, бирају градоначелника. На изборима грађани бирају политику коју желе заступљену у скупштини. То ће им ДЈБ и понудити. Ми смо познати по конкретним решењима. У септембру Београдски одбор ДЈБ ће одржати и унутарстраначке изборе за кандидата ДЈБ за градоначелника Београда, да Београђани знају за кога ми мислимо да би био најбољи градоначелник, иако понављамо ово нису избори за градоначелника.

За разлику од председничких избора ми више не чекамо никога. Наша колона је позната. Наша политика је позната. Наш противник је познат. Наша кампања почиње данас.

адвокат Војин Биљић
Председник Београдског одбора ДЈБ

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Господо из ДЈБ,
  Зашто отворено не кажете да је ДС и Саша Јанковић онај тројански коњ који је разбио први јединствен наступ опозиције на републичким изборима за председника. Дакле, никако их више молити. Ако се предомисле и дођу да питају за договор, онда их размотрите. За сада се фокусирајте на себе и оне странке и појединце који хоће да се договоре.

  • Dragi Dejane, Janković sebe vidi kao neprikosnovenog vođu opozicije, a pozicije DS-a su jasne od 2000. naovamo. Posledice delovanja te štetočinske organizacije imate sada. Što se mene tiče, pre bih izašao iz politike nego sarađivao sa Jankovićem. Prekipeo mi je drugosrbijanski mazohizam. Ono kad dajete i više nego što vam traže, kada ste veći katolik i od samog Pape, i kad se takmičite u bljutavoj poniznosti. Kompleksi na treću potenciju.

   Hoću da kažem koliko je drugosrbijansko NESHVATANJE Zapada i njegovih vrednosti. Ako bih povlačio paralelu, to je kao kad vam Zapad kaže da je dobro prodati tri sećerane za 3 evra, jer je to moderno, a pokondireni skorojevići, u blaženom neznanju, otvorenih usta tapšu i dive se “mudrolijama” koje su čuli. Sirotinja koja daje svoju imovinu budzašto. Kao seljačići koji prvi put dođu u grad. Kažu da je dobro imati SSP i da će srpskom neuhranjenom bokseru perolake kategorije, prijati meč protiv dobro uhranjenog i utreniranog evropskog teškaša. Jedino iskustvo koje će naš bokser imati je zvezdano nebo posle teškog nokauta. Znate, njihovo pravo je da probaju, a naše je da se rukovodimo našim interesima. Tako je i sa “genocidom” čija je glavna svrha ukidanje Republike Srpske. Zato ni u ludilu za Jankovića. O DS ne vredi trošiti reči, oni su svoje odavno rekli.

  • Dejane, Saša Janković je definitivno novo lice na našoj političkoj sceni, isto kao i DJB, Jeremija, Borko, Dveri… Neki od njih su učestvovali u nekim prethodnim vlastima ali nisu zaprljali ruke i u tom kontekstu možemo da kažemo da su “čisti” i da mogu da čine tu novu političku scenu. Problem je upravo u tome što Saša Janković, kao neko ko je na poslednjim izborima dobrom kampanjom i uprkos odsustvu ozbiljnog političkog programa uspeo da privuče veliki broj simpatizera, odlučio da ne sklapa saradnju sa tim novim strankama i pokretima nego uporno gravitira prema DS-u i SDS-u. Dakle novi čovek ali okrenut prema prošlosti. I tu leži veliki problem koji sad postoji u opoziciji. Jer prava opozicija kao što je DJB neće da gleda u prošlost nego u budućnost. Za njih su DS i SDS istorija i tamo treba da ostanu. Međutim, Saša Janković ne misli tako i uporno “troši” svoj rejting ne bi li dotične partije vratio na političku scenu. Tako da je Saša Janković trenutno kolovođa najveće zbrke u opoziciji i to naravno da odgovara vladajućim partijama. DJB izlazi samostalno na sledeće izbore uprvo zato što ne žele da se prljaju saradnjom sa DS i SDS koji su za vreme svoje vladavine radili SVE ISTO što i sada SNS, protiv čega se DJB i bori. Ako bi se kojim slučajem Saša Janković odlepio od DS i SDS, to bi onda naravno bila prihvatljiva saradnja. I ne samo to, u tom slučaju bi imali razbijački tim. Ovako imamo kilavog đuru. Tako da, koliko mi se čini, i ovaj put će Saša Janković da kompletno upropasti opoziciono delovanje tim svojim insistiranjem na prošlosti.

 • Nikako ne mogu da razumem razloge za ovakvo istupanje DJB-a. Umesto da se kritika usmeri isključivo na katastrofalnu, endemski nesposobnu vlast, fokus je uvek na opozicionim strankama. Nadam se da ste svesni da ni jedna opoziciona grupacija, ili “kolona”, kako je nakaradno zovu ovih dana, neće moći da osvoji većinu na gradskim izborima, i, da ćete morati da, nakon izbora, sarađujete sa njima. U suprotnom, imaćemo istu situaciju koju smo imali na Vračaru (vi tražite nešto, oni ne žele to da prihvate, i, kao rezultat, dobijamo SNS na vlasti). Verujte, nikoga ne zanima ko je kriv, ili, ko će biti kriv za neuspeh pregovora sa ostatkom opozicije, građani na svojoj koži osećaju rezultate tih neuspeha. Ovakvim govorom, unapred odbijate mogućnost saradnje sa opozicijom, čime direktno idete na ruku vladajućem kartelu.
  Takođe, ne razumem zbog čega su se DJB i Saša Radulović samoproglasili za vođe opozicije, i, sa te pozicije ulaze u razgovore. Očigledno je da Saša Janković kalkuliše, sa željom da “poveća svoju prepoznatljivost u biračkom telu”. S druge stranje, Vuk Jeremić je na predsedničkim izborima doživeo debakl, čime je, po mom mišljenju, izgubio pravo na to da se smatra relevantnom političkom figurom. Mislim da kucate na pogrešna vrata, odnosno, da pokušavate da se dogovorite sa onima koji, ili ne žele da se dogovaraju, ili nemaju dovoljno kredibiliteta za dogovor.
  Ukoliko zaista želite da sklonimo ove uništitelje, morate da razgovarate sa politčkim strankama, a ne sa “pokretima građana”, da postavite neki minimum uslova, koji će biti prihvatljivi za sve, a, istovremeno, neće biti protiv principa DJB-a.
  Trenutnim ponašanjem, srozavate i vaše šanse (glasači koji ne glasaju za DJB, ovakvu vašu retoriku vide kao direktnu pomoć Vučiću), i šanse ostatka opozicije.

  • Bivsi nisu bolji od sadasnjih i bolje je ne biti u vlasti ako misle nastaviti po starom!!!Imajte svoj stav i svoje uslove pa narod neka menja il neka sve ostane kao pre vazno je da vi dajete sve od sebe za promene a ne sistem sjasi Murta da uzjase Kurta.Drzite se svog programa al se markentiski mnogo bolje organizujta.Ne smete dozvoliti da dobre ideje deluju neozbiljno i da nemaju publiku kad se izgovaraju a da iza govornika ne stoje predstavnici svih gradjana.Bez kompromisa borite se za svaki glas!!!!

  • Upravo o ovome se i radi. Država propada, a mi pričamo o Kurti i Murti, i kako je “bolje ne biti u vlasti”. Ako “bivši nisu bolji od sadašnjih”, onda ne bi trebalo ništa ni menjati. Neka ostane ovako kako je, pa ćemo se družiti preko Skype-a svi.
   Oni koji su možda bolji i od bivših i od sadašnjih, neće moći da dobiju šansu da to i pokažu, bar ne u ovim uslovima.
   Trenutnu vlast moramo da sklonimio kako god znamo i umemo. Kada se otvore mediji, kada prorade pravosuđe i ostale institucije, SNS će svoje sednice držati u zatvorima, i tada će biti vremena za kritiku “starih snaga” i DS-a.
   Dok je zgrada u plamenu, ne bi trebalo razmišljati o tome što onaj sa drugog sprata, možda, ostavlja peglu uključenu. Trebalo bi prvo ugasiti požar, pa tek onda “kažnjavati” one sa drugog sprata.

  • Država upravo propada zbog burazera Kurte i Murte. Već decenijama. Ono što izgleda ne razumente je da glasači nisu zainteresovaniza skidanje Kurte da bi se vratio Murta. Tako da vaša razmišljanja o tome da prvo skinemo Kurtu sa Murtom, a da će onda biti vremena da kritikujemo Murtu, jednostavno ne radi. Što pre ovo shvatimo svi, to će nam svima biti jasnije šta nam je činiti.

  • Potpuno se slažem da je koncept Kurte i Murte poguban. I, prilično je jasno šta nam je činiti. Pitam se samo da li je to moguće. Predsednički izbori su pokazali da, dok DJB insistira na nemogućnosti saradnje sa Murtom, Kurta trlja ruke, i, uživa u neograničenoj vlasti. Ako DJB misli da će na gradskim izborima moći samostalno da osvoji 51%, bojim se da smo svi zajedno u velikom problemu. Isto važi i za Jankovića, i za ostale “lidere opozicije”. Nadam se da vam je jasno da, i neopredeljeni, i glasači Saše Jankovića, vaše konstantne napade na DS vide kao kolaboraciju sa Vučićem. Isto kao što glasači DJB ovo kalkulisanje Saše Jankovića vide kao izdaju opozicije.
   Verujte, meni je potpuno sve jedno ko je kriv za nedogovor opozicije, da li je krivac Janković, ili DS, ili DJB. I potpuno je nevažno što je Janković “moralni pobednik”, Preletačević “prijatno iznenađenje”, a DJB “principijelno ispravan”. Sve ovo jeste važno, ali u normalnim društvima, i u normalnim vremenima. Na žalost, mi nismo ni normalno društvo, niti smo u normalnim vremenima. Na kraju priče, rezultat je jasan: Vučić vlada.
   Mislim da je obračun na opozicionoj strani pogrešan, i da je insistiranje na jednakosti bivših i sadašnjih pogrešan. Od opozicije očekujem samo da budete dovoljno odgovorni, da sednete, i da dogovorite minimum minimuma za saradnju. Pa makar to bio i dogovor o međusobnom nenapadanju.
   Takođe, drago mi je što možemo da kažemo svoje mišljenje, makar se ono u ovom trenutku ne slagalo sa vašim.

  • Jel treba oprostiti dsu i tadicu za njihov doprines koji je i izazvao dolazak radikala na vlast? Pokazali su da nemaju zelju da okrenu novi list i to na ovim poslednjim izborima, umesto da su izabrali neokaljanog lutovca oni izabrali suleta koji je ucestvovao od pocetka njihovog dolaska na vlast 2000.
   Ne zelim ni indirektno vise da glasam za ds.
   Na vracaru je koliko sam pratio doslo do dogovora opozicije ali se ceda prodao, a borkov odbornik je kupljen, tako da ni tu nije kriv djb, koji jednostavno nije hteo da se dogovori dok se svi ne sloze sa njihovim crvenim linijama.
   Ako se opet ne spoji opozicija tu je najvise jankovic kriv, jer mu je bitnija saradnja sa dsom nego sa drugim opozicionarima koji ne zele da saradjuju sa dsom, jetemic jeste pukao na izborima ali je ipak imao solidan rezultat iako je bio daleko od ocekivanog.

 • Tako bre!!!
  Otvoreno! Ko je ko! I za koga je ko!
  Pa sad ko hoće da vrati one koji su svojim delovanjem proizveli AV-a neka glasaju za Jankovića! Ovako je trebalo uvek! Dosta je bilo davanja veštačkog disanja za Ds,Tadića i sve koji su se nalapali koliko su veliki! A kvazi “elita”?! Pa i o njima treba reći istinu! Svi smo mi isti glasači ali su oni ipak malo istiji! Ma povraća mi se više od džabalebaroša koji me uče kako je sve važnije od mog novčanika i dobrobiti moje porodice! I njih treba staviti na svoje mesto!
  Samo napred, do pobede!
  DJB!!!

 • Gledam prilog na N1 i ne mogu da verujem da pravite pocetnicke greske kad saljete sliku u Srbiju o sebi i o svom radu!!!Kao i u kampanji kad ste jurili sagovornike po pijacama i delovali izgubljeno i usamljeno tako i sad saljete sliku sa jednog od najvaznijih dogadjaja za stranku a sala poluprazna i ko god gleda razmislja da ne mozete napuniti ni malu salu simpatizerima a kako mislite pobediti ogromnu masineriju..Da li ste razmisljali zasto u TV emisijama placaju gledaoce da sede u studiju sigurno to ne rade zato sto rado bacaju pare.Organizujte ako treba i placajte ali gde god se pojavite neka bude guzva oko vas!!!!pozzz

  • Koga je briga za to covece? To je sastanak gradskih odbora. Jel su trebali da dovlace ljude kao sns i ds pre njih? Uozbilji se.

  • Problem je u tome kako se odnosis prema kameri i ko ce sve tu sliku da vidi a ovo je bila sednica koju je prenosila nacionalna televizija a sala bezobrazno poluprazna.Medije treba znati koristiti a DJB je u tome izuzetno losa.Posle mnogo gresaka u odnosu na medije koje druge stranke maksimalno koriste pojavljivanje na N1 ne iskoristiti pa bilo koja sednica to bila pokazati prepunu salu u kojoj pojedinci i stoje samo da cuju govornika daje ozbiljnost a sistem bas me briga treba odbacitijer tek to nije ozbiljno!!!!

  • U pravu si Branko,evo ja cu da doniram da plate gledaoce,a mogli bi i ovi sto komentarisu iz inostranstva

  • Tako je Vasilije!!!Meni se Boris Tadić zamerio više nego Slobodan Milošević.Mogao je da menja a nije hteo!!!

 • Podrska! Ocekujem i nadalje ovakvu transparentnost od vas, a ne da kao na predsednickim. Mislim da je najbolje da vi pustite jankovica i ds da naprave jednu kolonu, a vi krenite sa formiranjem druge, mislim da je to bolji scenario nego da cekate i izlazite sami. Ima gomila pokreta koji ne bi da izlaze sami, a ne zele sa dsom, izmedju ostalog trebate probati da dovedete dveri i borka, neka vam to bude neka zamena za SJ i VJ koji odbijaju saradnju, mislim da se mogu sloziti, makar privremeno. Naravno tu je i beli kojeg ne smemo da zaboravimo i mislim da mnogo blizi nama nego drugoj koloni.
  Zakljucak je da ce ds definitivno da svali krivicu za razjedinjen nastup koalicije na djb jer smo im prirodni protivnici.

 • Poslednji princip tzv crvene linije Vam je: nema saradnje sa SNS-om na bilo kom nivou. Da li to znači da bi moglo biti saradnje sa SPS-om? Po meni, ne bi smelo biti saradnje ni sa njima.

 • Sve pohvale za DJB. Samo napred. Ja sam glasao za vas od kada postojite. I sve je to lepo ALI! Molim vas, uz dužno poštovanje prema Gospodinu Biljiću, zaista morate obratiti pažnju na Vaše govornike (obraćam se Gospodinu Saši Raduloviću). Neko je u komentaru spomenuo ponašanje pred kamerama, bravo, izuzetno je bitno! Svakako je sve tačno što je advokat Biljić rekao ali kada su tako bitne stvari u pitanju, treba da govori neko ko će energiju preneti ljudima. Gospodin Biljić je pričao prebrzo, često bez jasne dikcije, nešto tiše praveći greške tokom čitanja. Zatim pogledajte njegov stav, govor tela je jako bitan. Naslonio se na govornicu, ramena podigao visoko, kao da saopštava da mu je žao što će danas padati kiša. Bez energije i ne upečatljivo. Najveći lideri u istoriji (po čemu ih god pamtili), bili su sjajni govornici. Pogledajte kakve govore drži vaš opozicioni kolega iz Austrije(uzgred tamo za sada živim), HC Strahe. Ne morate da razumete jezik kojim govori ali gledajte njegovo drzanje tela, sigurnost u govoru, jasno govori, pazi na tonalitet u govoru, njegov stav i na koji način gleda u ljude dok govori. Posle sat i trideset minuta priče, on može da cedi košulju koliko se trudi da ljude ubedi u ono što priča. Ne moraju oni koji vas predstavljaju da idu do te mere ali nemojte molim vas ovako da nastupate. Dobri govornici u DJB redovima su Saša Radulović, Jasmina Nikolić, Tatjana Macura, Ana Stevanović i Branka Stamenković.

  • Generalno si u pravu ali moramo da razumemo da nisu svi dobri govornici. Neko je dobar u nekim stvarima a u nekim nije. To je normalno. Zato ne treba birati ljude na osnovu govorništva nego na osnovu kvaliteta u oblasti u kojoj rade i rezultata. U protivnom, ako budemo gledali ambalažu umesto sadržaj, dobićemo isto što i sad imamo sa AV. On je specijalnista za govorništvo, obmanjivanje i prodavanje magle. Kompletno bez ikakvih rezultata opstaje na sceni godinama samo na osnovu toga. Ako smo pametni, moramo da prepoznamo prave kvalitete a sve ostalo da ignorišemo.