Autorski tekst Vojvodina Politika

Na tribini DJB u Vršcu botovi i navijači pravili nered

Lokalna vlast u Vršcu 15 godina naplaćuje samodoprinos od penzionera, što po Zakonu ne bi smela da čini. Na to je ukazao i Pokrajinski ombudsman, što je dovelo do kratkotrajne obustave naplate. Na insistiranje i pritisak lokalne samouprave, PIO fond je pre tri godine ponovo počeo da naplaćuje samodoprinos od penzionera.

Pokret “Dosta je bilo” poslao je tužbu Ustavnom sudu Srbije, koji je u februaru 2017. godine presudio da je takva naplata nezakonita. Od tada je vršačka vlast imala četiri meseca da građane obavesti o tome šta se dogodilo i kako namerava da im vrati nezakonito uzeto. Imali su dovoljno vremena da pokažu odgovornost i poštovanje prema zakonitosti i novcu građana.

Od tada se lokalna vlast „pravi mrtva“ i ćuti. Zato je “Dosta je bilo” podelio građanima Vršca više od 10.000 letaka sa obaveštenjem šta se dogodilo, ko je za to odgovoran i kako građani mogu da ostvare svoja prava. Tek tada se saopštenjem oglasila gradonačelnica i slagala građane da se mogu obratiti PIO fondu za ostvarenje svojih prava. Nekoliko građana je pozvalo PIO fond i saznalo da nikakvo uputstvo ili obaveštenje od gradske vlasti nisu dobili.

U četvrtak 6. jula je lokalni odbor “Dosta je bilo” organizovao tribinu u Vršcu na temu samodoprinosa, na kojoj su govorili Ivan Ninić, generalni sekretar “Dosta je bilo” i Dejan Maksimović, poslanik u Skupštini AP Vojvodine iz Vršca. Pismeni poziv dobila je i gradonačelnica Vršca, ali nije došla, kao i niko od drugih lokalnih čelnika da građanima odgovori kako i kada će im se vratiti novac.

Umesto toga, poslali su desetak članova SNS-a kao „delegaciju“ da dobacuje, ometa i pravi nered. Nekoliko „zabrinutih građana“ nije bilo iz Vršca, nego su dovedeni sa strane, čak je jedan iz Dolova kod Pančeva. Stalnim dobacivanjem i vređanjem pokušali su da skrenu tok rasprave sa glavne teme. U tome nisu uspeli, ali je dobro što su došli. Tako je više od 80 građana, koji su želeli da čuju kakav problem postoji oko samodoprinosa, mogli da vide sa kakvom količinom agresivnog besmisla svi u državi imamo posla.

Neki od „zabrinutih građana“ imali su i „puškice“ – cedulje sa pripremljenim govorima koje su naučili napamet. Jednu od tih cedulja pronašli smo bačenu u blizini sale u kojoj je bila tribina. Nekoliko ljudi je više puta izlazilo i telefonom obaveštavalo organizatora operacije, koji je bio negde u blizini. Primetno je bilo i prisustvo policije u civilu. Došla je i grupa navijača iz Bele Crkve, nabildovani momci, verovatno u želji da čuju nešto o penzijama i samodoprinosu. Sve vreme su stajali na ulaznim vratima. Po onome što su govorili, kao da su svi posebno čekali Sašu Radulovića, koji je zbog drugih obaveza, sat pred polazak bio sprečen da dođe na tribinu.

Nijedan lokalni medij nije došao da izvšetava, ali su poslati mediji iz Pančeva, Kovačice i Beograda. Naravno, u cilju dezinformisanja građana.

Posle tribine je Duško Perin, član glavnog odbora „Dosta je bilo“, dobio „prijateljsko“ upozorenje da će „biti prebijen ili da će mu namestiti otkaz“. Ovakve „prijateljske savete“ dobio je pre nekoliko meseci i poslanik DJB u pokrajinskoj skupštini Dejan Maksimović, a tada je prećeno i njegovoj supruzi.

Lokalna vlast je propustila priliku da okolnosti sa odlukom Ustavnog suda o samodoprinosu preokrene u svoju korist. Mogli su prvi da obaveste penzionere i pomognu im da povrate svoj novac. Osim halabuke, zamajavanja i nasilja, sada nikakvih drugih mogućnosti nemaju, niti su sposobni da sprovedu. Sve što se dogodilo na tribini i što nam se u poslednjih nekoliko meseci događa, pokazuje nam da imamo posla sa veoma nesposobnom, ali nasilnom vlašću.

Dejan Maksimović
poslanik DJB u pokrajinskom parlamentu
član opštinskog odbora DJB u Vršcu

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar