VIDEO Београд Гостовање Политика

Војин Биљић за Н1: Не правимо цензус коалиције, отворени смо за дијалог

“Наша порука је да ЂБ самостално излази на београдске изборе, није спорно да је ДЈБ за једну опозициону колону коју би сачињавали кредибилни покрети, која би могла да демонтира систем И даље смо отворени за то”, каже председник београдског одбора ДЈБ Војин Биљић.

Главни одбор и београдски одбор Доста је било донели су одлуку да на предстојећим изборима у Београду ДЈБ изађе самостално. Како је речено, ДЈБ остаје отворен за разговор са осталим опозиционим странкама око евентуалног заједничког наступа, али наглашавају да “неће чекати никог”.

“Порука је јасна, изнели смо све разлоге за то, јасно смо објаснили даДЈБ не прави цензус коалиције, има у Србији доста странака које самостално не могу преко цензуса, ту је цела листа странака у Београду, не може сам СДС, ЛДП, можда чак ни ДС не може. Наш покрет може, далеко од тога, то није спорно. Али није тачно да ДЈБ није за сарадњу опозиције”, каже Биљић.

Он наглашава да је ДЈБ и даље отворен за једну опозициону колону која треба да има врло јасан програм.

“Радуловић је инистирао на разговорима са Јанковићем и Јеремићем, да се уговоре основни принципи, али Јанковић још није спреман за тројни састанак”.

Биљић наводи да су Саша Јанковић и Вук Јеремић кредибилне политичке опције и да ДЈБ верује у њих, а да је идеја да се направи договор око почетне платформе, којој би се касније придружио Бели Прелетачевић.

“Јанковић није спеман за тај састанак, мислим да је више окренут ка ДС и СДС. Наш задатак није да се бавимо рехабилитацијом странака које су биле на власти. Не искључујемо учешће било кога, морамо да се договоримо о томе шта ћемо заједно заступати, око неких ствари не сме бити компромиса – као што су јавни ресурси и страначко запошљавање. Кад се договоримо можемо да кренемо у конкретне акције”

Врата нису никоме затворена, уколико буде воље наша врата су отворена за Јанковића, каже Биљић.

“Имамо програм, политику, противника. Ми чекамо изјашњење Јанковића, кад буде знао шта хоће”.

ДЈБ од кад је настао је опција са јасним циљем, имамо јасан програм, хоћемо да га презентујемо и хоћемо да применимо тај програм кад дођемо на власт. Стојимо иза њега, разговараћемо, унапредити програм”.

Текст преузет са сајта Н!.