Ауторски текст Војводина Привреда Трговина

Кинески бум

Сведоци смо ових дана да се по Србији отварају кинески тржни центри и то у присуству градских, покрајинских и државних функционера, као и представника кинеске амбасаде, а све са свечаним пресецањем црвене врпце, исто као у доба набујалог комунизма.

Кинески Asia шопинг центар недавно је отворен и у објекту бивше Робне куће Београд, у Кикинди.

Запитали смо се чему толика помпа око овог догађаја? Свима је јасно да је у питању обичан кинески бутик, додуше, мало већи него што је то обично случај.

Познато је да у већини кинеских радњи, продавци не издају фискалне рачуне купцима, па на тај начин избегавају плаћање пореза држави.

Конкретно, када дођете на једну од каса Asia шопинг центра, продавац вам “наводно” куца робу, али вам не даје фискални рачун. Тачније, рачун ни не откуца до краја, што значи да тако “откуцану” робу, сторнира, одмах када се удаљите од касе.

За касама су, као и у осталим кинеским бутицима, само Кинези, који запосленим суграђанима не дају да приђу новцу, што је веома увредљиво и понижавајуће, јер их на тај начин унапред етикетирају као лопове.

Дискутабилно је радно време запослених, јер исте раднике (како продавачице, тако и раднике обезбеђења) виђамо током целог дана на радном месту у тржном центру који је иначе отворен 14 сати дневно.

Осим тога, поучени досадашњим искуствима са кинеским послодавцима, верујемо да им плате нису веће од минималца (део враћају послодавцу), па кад све узмемо у обзир, запитамо се каква је заиста ово инвестиција?

Постављамо питање председнику Скупштине града Кикинде Миловану Блажићу, који је присуствовао отварању помпезног догађаја, да ли је овакво пословање “економски замајац нашег града”, како је сам изјавио?

Какву даљу подршку очекује шеф конзуларног представништва кинеске амбасаде у Београду Ху Wеи од покрајинске И кикиндске власти?

Да ли је “инвеститор” у овом случају добио субвенције од државе и колико?

Покрет “Доста је било” оштро осуђује непоштовање права радника и избегавање плаћања пореза држави. Од надлежних инспекција очекујемо да редовно контролишу све кинеске бутике, укључујући и новоотворени тржни центар, јер ће, сигурни смо, приликом сваке контроле, наићи на неправилности које смо ми, али и многи суграђани уочили.

Одбор ДЈБ Кикинда

Ознаке

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар