Autorski tekst Vojvodina Privreda Trgovina

Kineski bum

Svedoci smo ovih dana da se po Srbiji otvaraju kineski tržni centri i to u prisustvu gradskih, pokrajinskih i državnih funkcionera, kao i predstavnika kineske ambasade, a sve sa svečanim presecanjem crvene vrpce, isto kao u doba nabujalog komunizma.

Kineski Asia šoping centar nedavno je otvoren i u objektu bivše Robne kuće Beograd, u Kikindi.

Zapitali smo se čemu tolika pompa oko ovog događaja? Svima je jasno da je u pitanju običan kineski butik, doduše, malo veći nego što je to obično slučaj.

Poznato je da u većini kineskih radnji, prodavci ne izdaju fiskalne račune kupcima, pa na taj način izbegavaju plaćanje poreza državi.

Konkretno, kada dođete na jednu od kasa Asia šoping centra, prodavac vam “navodno” kuca robu, ali vam ne daje fiskalni račun. Tačnije, račun ni ne otkuca do kraja, što znači da tako “otkucanu” robu, stornira, odmah kada se udaljite od kase.

Za kasama su, kao i u ostalim kineskim buticima, samo Kinezi, koji zaposlenim sugrađanima ne daju da priđu novcu, što je veoma uvredljivo i ponižavajuće, jer ih na taj način unapred etiketiraju kao lopove.

Diskutabilno je radno vreme zaposlenih, jer iste radnike (kako prodavačice, tako i radnike obezbeđenja) viđamo tokom celog dana na radnom mestu u tržnom centru koji je inače otvoren 14 sati dnevno.

Osim toga, poučeni dosadašnjim iskustvima sa kineskim poslodavcima, verujemo da im plate nisu veće od minimalca (deo vraćaju poslodavcu), pa kad sve uzmemo u obzir, zapitamo se kakva je zaista ovo investicija?

Postavljamo pitanje predsedniku Skupštine grada Kikinde Milovanu Blažiću, koji je prisustvovao otvaranju pompeznog događaja, da li je ovakvo poslovanje “ekonomski zamajac našeg grada”, kako je sam izjavio?

Kakvu dalju podršku očekuje šef konzularnog predstavništva kineske ambasade u Beogradu Hu Wei od pokrajinske I kikindske vlasti?

Da li je “investitor” u ovom slučaju dobio subvencije od države i koliko?

Pokret “Dosta je bilo” oštro osuđuje nepoštovanje prava radnika i izbegavanje plaćanja poreza državi. Od nadležnih inspekcija očekujemo da redovno kontrolišu sve kineske butike, uključujući i novootvoreni tržni centar, jer će, sigurni smo, prilikom svake kontrole, naići na nepravilnosti koje smo mi, ali i mnogi sugrađani uočili.

Odbor DJB Kikinda

Oznake

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar