Ауторски текст Источна Србија Култура

Пожаревачки панађур

Панађур, вашар или сајам је облик народног окупљања настао отприлике у средњем веку. Људи се на вашару окупљају да купе и продају разноразну робу по повољнијим ценама, да се забаве, да буду виђени… Раније су се организовали у порти цркве или на трговима. Данас је та светковина попримила много веће размере.

Пожаревачки вашар посети око 20 000 људи и спада у један од већих у Србији. Понуда и потражња попримају сајамске размере, али организација, да не будемо прегруби, је на нивоу паланачког сабора. Издате су површине за тезге по цени од 1600 динара по метру квадратном, преусмерен је саобраћај и постављени су полицајци који регулишу исти и брину о реду и миру. И то је отприлике то. Последњих неколико година вашар је био лоциран од ватрогасног дома па све до хиподрома и једна од жила куцавица нашег града, улица Лоле Рибара, била је слободна. Међутим, ове године поново је и она издата. Тиме не само да је блокиран саобраћај, већ су тезге, продавци и посетиоци на вашару блокирали кућне прагове и радње. У случају, рецимо, пожара у некој од њих ватрогасна служба би једино могла да реагује из ваздуха. С обзиром на то да им ни камион са високим мердевинама не ради, а хеликоптер наравно немају, може се закључити је скоро немогуће реаговати правовремено на овакву могућу незгоду. Да то није само пука претпоставка потврдио је један јучерашњи догађај. Наиме, у Козарачккој улици пукла је водоводна цев, а надзорне службе нису могле да изађу на терен, јер им је пут блокиран вашаром. Вода је остала да тече.

У време великих врућина интервенције хитне ппомоћи нису ретка појава. Обичну несвестицу решићемо чашом воде, али шта би могло да се догоди приликом потенцијалног срчаног иили можданог удара у кући или стану блокираном од стране вашарџија не смем ни да помислим. Дакле, вашар оваквих размера не би требало да се организује у насељеним улицама. Поред овога ту је још и низ проблема које градски „оци“ некако увек занемаре. Да ли случајно, или због недостатка средстава или из незнања не бисмо могли са сигурношћу да тврдимо. Некако увек када се у граду нешто дешава иза посетилаца остане „брдо“ смећа. Можемо то назвати и (не)културом нашег народа, али не и нужно. Постојеће канте и контејнери нису предвиђени за отпад који може да направи толики број људи. Потребно је, дакле, приликом организовања вашара, ЉКИ, и сличних манифестација поставити више корпи, канти, контејнера. Такође, тада увек буде проблем и тоалет. Апсурдно је ослањати се на добру вољу кафеџија. О проблему паркирања да и не говоримо.

Дежурни браниоци садашње власти рећи ће да да се некима никако не може удовољити, да им све смета; вашар, бука, ЉКИ, матуранти…Поента или смисао овог текста није ништа слично, већ ако смо град који броји у ужем градком језгру око 45 000 становника, а у градској области ( некадашњој општини Пожаревац) та цифра досеже и више од 75 000, и очекујемо да кренемо пут напретка, да потенцијални инвеститори крену радо да долазе и на обострану корист улагати, морамо се тако и понашати; ОДГОВОРНО И ОРГАНИЗОВАНО.

Татјана Стојадиновић

ДЈБ Пожаревац