Ауторски текст Београд Политика

Себична хуманост Александра Шапића

Током пет година управљања најмногољуднијом општином Србије, Александар Шапић је до савршенства разрадио формулу злоупотребе јавних ресурса ради стицања личне користи. Увек би се прво досетио неког популистичког пројекта, потом две-три године користио сва општинска средства да тај пројекат покрене, промовише и оснажи, да би у трећем кораку пројекат буквално отео од општине и приграбио за себе.

Најновији пример проналазимо у несрећној судбини Хуманитарне фондације Нови Београд коју је општина основала 2013. године. Осим што је овој фондацији Општина обезбедила почетна средства за рад, обезбедила јој је и просторије у Блоку 28, на адреси Милутина Миланковића 120д.

Три године касније, након што је фондација стекла добру репутацију, Александар Шапић одлучује да је присвоји. Прво у јулу 2016. године оснива потпуно засебну, приватну фондацију под готово идентичним називом Хуманитарна фондација Нови Београд – Александар Шапић, да би већ у августу Скупштина општине Нови Београд донела одлуку о припајању општинске фондације приватној фондацији Александра Шапића. Општинска фондација се овим чином – угасила.

Новооснована Шапићева приватна фондација у октобру 2016. године потом ће променити назив (у Буди хуман – Александар Шапић), али и седиште са ког обавља свој рад: преселиће се на адресу угашене, општинске фондације у улици Милутина Миланковића 120д у Блоку 28.

Ово је уџбенички пример сукоба интереса и злоупотребе јавне функције ради стицања личне користи. Поставља се велико питање да ли би Скупштина општине Нови Београд икад донела одлуку о поклањању Фондације коју је основала да већином њених одборника не управља партократа Шапић. Питање је и колико донатора уопште зна да новчаним средствима које уплаћују у хуманитарне сврхе више не управља Општина, с обзиром да је седиште Фондације остало на истом месту, те да се интернет презентација Фондације уопште није променила, нити на њој има било каквог обавештења о описаној статусној промени. Шапићева приватна фондација на себе је преузела и све уговоре с приватним и правним лицима које је претходно склопила општинска фондација, а задржала је и исте чланове Управног одбора. Другим речима – Александар Шапић је за себе отео оно што је општина Нови Београд за своје грађане покренула и изградила.

Откада је на челу општине Нови Београд, Александар Шапић доследно поставља свој приватни интерес, лик и дело изнад и испред јавног интереса. Мото његовог педседниковања општином могао би се сажети као “Општина – то сам ја”. Скоро сваки нови пројекат који је покренут током његовог петогодишњег мандата, Шапић је доживљавао и водио као личну инвестицију. На пример, две године је, користећи ресурсе Општине, промовисао пливачке спортове кроз бесплатне програме за децу, да би потом основао свој приватни Клуб пливачких спортова преко кога је заузео све термине на базенима “11. април” и онемогућио било какву конкуренцију. Нова, приватна школа пливања и ватерпола, наравно, није више бесплатна. Јавним предузећем у чијем склопу су и базени 11. април, иначе, управља општина Нови Београд, на чијем се челу Шапић налази.

Као и у случају приватног пливачког клуба, и у случају хуманитарне фондације пријавила сам Александра Шапића Агенцији за борбу против корупције због сукоба интереса. С обзиром да је предмет по првој пријави од 22. септембра 2015. године још увек у току, остаје нада да ће ова друга пријава убрзати и олакшати посао Агенцији у доношењу коначне одлуке.

Бранка Стаменковић
Народна посланица
члан Главног одбора “Доста је било”
члан новобеоградског одбора “Доста је било”

Прилог:
– Пријава Агенцији за борбу против корупције

149984943972481

Повезани текстови:

Најмногољуднија општина Србије – прескупи билборд Александра Шапића
Варљиво Шапићево лето 2015.
Шaпић рaзрaдиo лични мaркeтинг o трoшку oпштинскoг буџeтa
Мангупска посла: још један намештен тендер др Шапића
Комад по комад… палача
Колико нас коштају “бесплатни” програми општине Нови Београд?

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Šapićev “doktorluk za lopovluk”. Da se Turci ne dosete. Branka, istrajte na ovome samo zato što je ovo i neka vrsta kritike na račun Agencije zbog nepostupanja u razumnom roku. Navijamo za razum koji postupa kritički! Djb

  • Gorane, Agencija za borbu protiv korupcije je u teškoj situaciji. SNS sistematski radi na njenom uništavanju otkada je došao na vlast. Moj sledeći autorski tekst objasniće trenutno stanje u Agenciji. Pratite objave na našem sajtu.

 • – Nije on dzabe bio u DS-u !!
  – A ta stranka je i pukla zbog lokalnih muljatora – nikako nisu mogli da se dogovore ko ce sta (i gde) da maznjava…

 • Свака Вам част поштована народна посланице! Нека Вам Бог да снаге и здравља и нека Ваш пример охрабри и друге да се тако, на поштен начин, боре за добробит свих нас који живимо у овој нашој земљи!
  Пуна подршка Вама и ДЈБ!LVF

  • Hvala Milane. Ohrabrila bih Vas da nam se pridružite. Mi smo skupina beskompromisnih ljudi koji su u politiku ušli kako bi je iz korena promenili, tj. objasnili ljudima da ovo što su nas Kurta i Murta ubedili da je politika – veze s politikom nema. Mi politiku shvatamo kao borbu za javni interes i opšte dobro svih građana Srbije, a ne kao poligon za punjenje privatnih džepova.

  • Радо, али не могу због природе посла којим се бавим. Тачније, не могу да имам никакав политички ангажман уколико желим да наставим са послом којим се бавим, а желим 🙂
   Од раних ’90-их у сваком разговору наступам оштро против Милошевића и радикала и свих вредности које су са њима постале прихватљиве у нашем несрећном и неразвијеном друштву. Све власти од тада су показивале озбиљне грешке и недостатке. Сваку сам критиковао, јер ни једна није била достојна човека. Тек је ДЈБ показао квалитет. Зато гласам за вас од 2014. године и говорим другима о томе шта је вредно, а шта није. Али, не могу да будем члан ни једне странке нити икада да будем у власти. Морам да будем оно што јесам.
   Хвала вам за све што чините!
   Ваш велики поштовалац,
   Милан

 • Gleao sam pre godinu ili dve neku emisilju u kojoj je gospodin Aleksandar Sapci objasnio zasto je zaposlio svoje roditelje u Opstinskom Odboru Novi Beograd… kaze, da parafraziram ” kome cu da verujem kod glasanja ako ne svojim roditeljima… zasto bih na vazna mesta postavljao ljude koji ne zele da slusaju I rade ono sto im ja kazem” … e tu je bio kraj… gangula ostaje gangula …
  Kasnije sam video da je gomilu svojih rodjaka zaposlio na vaznim funkcijama… ali nema veze, vazno da on troVejni sportista, zna da pliva i frlja loptu u bazenu, ima medalje i kupljene diplome… grozno… ima toga jos http://www.kurir.rs/vesti/politika/700709/cela-srbija-se-smeje-aci-dr-sapicu