Autorski tekst Beograd Politika

Sebična humanost Aleksandra Šapića

Tokom pet godina upravljanja najmnogoljudnijom opštinom Srbije, Aleksandar Šapić je do savršenstva razradio formulu zloupotrebe javnih resursa radi sticanja lične koristi. Uvek bi se prvo dosetio nekog populističkog projekta, potom dve-tri godine koristio sva opštinska sredstva da taj projekat pokrene, promoviše i osnaži, da bi u trećem koraku projekat bukvalno oteo od opštine i prigrabio za sebe.

Najnoviji primer pronalazimo u nesrećnoj sudbini Humanitarne fondacije Novi Beograd koju je opština osnovala 2013. godine. Osim što je ovoj fondaciji Opština obezbedila početna sredstva za rad, obezbedila joj je i prostorije u Bloku 28, na adresi Milutina Milankovića 120d.

Tri godine kasnije, nakon što je fondacija stekla dobru reputaciju, Aleksandar Šapić odlučuje da je prisvoji. Prvo u julu 2016. godine osniva potpuno zasebnu, privatnu fondaciju pod gotovo identičnim nazivom Humanitarna fondacija Novi Beograd – Aleksandar Šapić, da bi već u avgustu Skupština opštine Novi Beograd donela odluku o pripajanju opštinske fondacije privatnoj fondaciji Aleksandra Šapića. Opštinska fondacija se ovim činom – ugasila.

Novoosnovana Šapićeva privatna fondacija u oktobru 2016. godine potom će promeniti naziv (u Budi human – Aleksandar Šapić), ali i sedište sa kog obavlja svoj rad: preseliće se na adresu ugašene, opštinske fondacije u ulici Milutina Milankovića 120d u Bloku 28.

Ovo je udžbenički primer sukoba interesa i zloupotrebe javne funkcije radi sticanja lične koristi. Postavlja se veliko pitanje da li bi Skupština opštine Novi Beograd ikad donela odluku o poklanjanju Fondacije koju je osnovala da većinom njenih odbornika ne upravlja partokrata Šapić. Pitanje je i koliko donatora uopšte zna da novčanim sredstvima koje uplaćuju u humanitarne svrhe više ne upravlja Opština, s obzirom da je sedište Fondacije ostalo na istom mestu, te da se internet prezentacija Fondacije uopšte nije promenila, niti na njoj ima bilo kakvog obaveštenja o opisanoj statusnoj promeni. Šapićeva privatna fondacija na sebe je preuzela i sve ugovore s privatnim i pravnim licima koje je prethodno sklopila opštinska fondacija, a zadržala je i iste članove Upravnog odbora. Drugim rečima – Aleksandar Šapić je za sebe oteo ono što je opština Novi Beograd za svoje građane pokrenula i izgradila.

Otkada je na čelu opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić dosledno postavlja svoj privatni interes, lik i delo iznad i ispred javnog interesa. Moto njegovog pedsednikovanja opštinom mogao bi se sažeti kao “Opština – to sam ja”. Skoro svaki novi projekat koji je pokrenut tokom njegovog petogodišnjeg mandata, Šapić je doživljavao i vodio kao ličnu investiciju. Na primer, dve godine je, koristeći resurse Opštine, promovisao plivačke sportove kroz besplatne programe za decu, da bi potom osnovao svoj privatni Klub plivačkih sportova preko koga je zauzeo sve termine na bazenima “11. april” i onemogućio bilo kakvu konkurenciju. Nova, privatna škola plivanja i vaterpola, naravno, nije više besplatna. Javnim preduzećem u čijem sklopu su i bazeni 11. april, inače, upravlja opština Novi Beograd, na čijem se čelu Šapić nalazi.

Kao i u slučaju privatnog plivačkog kluba, i u slučaju humanitarne fondacije prijavila sam Aleksandra Šapića Agenciji za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa. S obzirom da je predmet po prvoj prijavi od 22. septembra 2015. godine još uvek u toku, ostaje nada da će ova druga prijava ubrzati i olakšati posao Agenciji u donošenju konačne odluke.

Branka Stamenković
Narodna poslanica
član Glavnog odbora “Dosta je bilo”
član novobeogradskog odbora “Dosta je bilo”

Prilog:
– Prijava Agenciji za borbu protiv korupcije

149984943972481

Povezani tekstovi:

Najmnogoljudnija opština Srbije – preskupi bilbord Aleksandra Šapića
Varljivo Šapićevo leto 2015.
Šapić razradio lični marketing o trošku opštinskog budžeta
Mangupska posla: još jedan namešten tender dr Šapića
Komad po komad… palača
Koliko nas koštaju “besplatni” programi opštine Novi Beograd?

Oznake

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šapićev “doktorluk za lopovluk”. Da se Turci ne dosete. Branka, istrajte na ovome samo zato što je ovo i neka vrsta kritike na račun Agencije zbog nepostupanja u razumnom roku. Navijamo za razum koji postupa kritički! Djb

    • Gorane, Agencija za borbu protiv korupcije je u teškoj situaciji. SNS sistematski radi na njenom uništavanju otkada je došao na vlast. Moj sledeći autorski tekst objasniće trenutno stanje u Agenciji. Pratite objave na našem sajtu.

  • – Nije on dzabe bio u DS-u !!
    – A ta stranka je i pukla zbog lokalnih muljatora – nikako nisu mogli da se dogovore ko ce sta (i gde) da maznjava…

  • Svaka Vam čast poštovana narodna poslanice! Neka Vam Bog da snage i zdravlja i neka Vaš primer ohrabri i druge da se tako, na pošten način, bore za dobrobit svih nas koji živimo u ovoj našoj zemlji!
    Puna podrška Vama i DJB!LVF

    • Hvala Milane. Ohrabrila bih Vas da nam se pridružite. Mi smo skupina beskompromisnih ljudi koji su u politiku ušli kako bi je iz korena promenili, tj. objasnili ljudima da ovo što su nas Kurta i Murta ubedili da je politika – veze s politikom nema. Mi politiku shvatamo kao borbu za javni interes i opšte dobro svih građana Srbije, a ne kao poligon za punjenje privatnih džepova.

    • Rado, ali ne mogu zbog prirode posla kojim se bavim. Tačnije, ne mogu da imam nikakav politički angažman ukoliko želim da nastavim sa poslom kojim se bavim, a želim 🙂
      Od ranih ’90-ih u svakom razgovoru nastupam oštro protiv Miloševića i radikala i svih vrednosti koje su sa njima postale prihvatljive u našem nesrećnom i nerazvijenom društvu. Sve vlasti od tada su pokazivale ozbiljne greške i nedostatke. Svaku sam kritikovao, jer ni jedna nije bila dostojna čoveka. Tek je DJB pokazao kvalitet. Zato glasam za vas od 2014. godine i govorim drugima o tome šta je vredno, a šta nije. Ali, ne mogu da budem član ni jedne stranke niti ikada da budem u vlasti. Moram da budem ono što jesam.
      Hvala vam za sve što činite!
      Vaš veliki poštovalac,
      Milan

  • Gleao sam pre godinu ili dve neku emisilju u kojoj je gospodin Aleksandar Sapci objasnio zasto je zaposlio svoje roditelje u Opstinskom Odboru Novi Beograd… kaze, da parafraziram ” kome cu da verujem kod glasanja ako ne svojim roditeljima… zasto bih na vazna mesta postavljao ljude koji ne zele da slusaju I rade ono sto im ja kazem” … e tu je bio kraj… gangula ostaje gangula …
    Kasnije sam video da je gomilu svojih rodjaka zaposlio na vaznim funkcijama… ali nema veze, vazno da on troVejni sportista, zna da pliva i frlja loptu u bazenu, ima medalje i kupljene diplome… grozno… ima toga jos http://www.kurir.rs/vesti/politika/700709/cela-srbija-se-smeje-aci-dr-sapicu