VIDEO Саопштењe Скупштина

Председник СНС-а је њихов, Србија је наша

СНС очигледно не зна како да оправда кршење Устава од стране свог председника. Салва увреда које упућује потпредседник СНС-а Миленко Јованов на рачун ДЈБ не може да прикрије чињеницу да бити председник свих грађана Србије значи да не можеш бити председник једне политичке странке.

Саша Радуловић је последњи пут на седници Одбора за финансије, а пре тога још неколико пута, поновио да председник Србије и СНС-а, баш као и Борис Тадић, крши Устав и поново га позвао да следи пример Томислава Николића и поднесе оставку на место председника СНС-а. Поновићемо наш захтев и образложење како и зашто председник Републике Србије већ неко време крши Устав остајући на месту председника своје странке.

Председник Србије и СНС-а крши чланове 6, 111. и 115. Устава Републике Србије. Функција, посао и приватни интерес Александра Вучића као председника СНС-а је у сукобу интереса са јавном функцијом председника Републике Србије. Као председник СНС-а, он не може ни да испуњава своју обавезу из члана 111. Устава, да изражава државно јединство Републике Србије и буде председник свих њених грађана.

СНС је приватна политичка организација својих чланова. Место председника СНС-а је “функција, приватни посао, интерес и професионална делатност” која је у сукобу интереса са јавном функцијом председника државе: да изражава државно јединство Републике Србије и буде председник свих њених грађана.

Очигледно, Доста је било је својим захтевом да председник Србије поднесе оставку на место председника своје странке погодио право у мету. Доста је било своју политику базира на поштовању Устава, закона, поделе власти и владавине права, те стога неће одустати од свог захтева. Захтевамо да председник Републике одмах поднесе оставку на место председника СНС-а.

Прилози:

Говор Саше Радуловића у Скупштини

Релевантни чланови Устава

Забрана сукоба интереса

Члан 6.

Нико не може вршити државну или јавну функцију која је у сукобу са његовим другим функцијама, пословима или приватним интересима.

Постојање сукоба интереса и одговорност при његовом решавању одређују се Уставом и законом.

Положај председника Републике

Члан 111.

Председник Републике изражава државно јединство Републике Србије.

Неспојивост функција

Члан 115.

Председник Републике не може обављати другу јавну функцију или професионалну делатност.

 

Повезани текстови:

СНС нас је питао, па да одговоримо
Председник Србије одмах да поднесе оставку на место председника СНС-а
Захтевамо да председник Републике поднесе оставку на место председника СНС
Иницијатива за промену Устава председника који крши Устав

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар