VIDEO Saopštenje Skupština

Predsednik SNS-a je njihov, Srbija je naša

SNS očigledno ne zna kako da opravda kršenje Ustava od strane svog predsednika. Salva uvreda koje upućuje potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov na račun DJB ne može da prikrije činjenicu da biti predsednik svih građana Srbije znači da ne možeš biti predsednik jedne političke stranke.

Saša Radulović je poslednji put na sednici Odbora za finansije, a pre toga još nekoliko puta, ponovio da predsednik Srbije i SNS-a, baš kao i Boris Tadić, krši Ustav i ponovo ga pozvao da sledi primer Tomislava Nikolića i podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a. Ponovićemo naš zahtev i obrazloženje kako i zašto predsednik Republike Srbije već neko vreme krši Ustav ostajući na mestu predsednika svoje stranke.

Predsednik Srbije i SNS-a krši članove 6, 111. i 115. Ustava Republike Srbije. Funkcija, posao i privatni interes Aleksandra Vučića kao predsednika SNS-a je u sukobu interesa sa javnom funkcijom predsednika Republike Srbije. Kao predsednik SNS-a, on ne može ni da ispunjava svoju obavezu iz člana 111. Ustava, da izražava državno jedinstvo Republike Srbije i bude predsednik svih njenih građana.

SNS je privatna politička organizacija svojih članova. Mesto predsednika SNS-a je “funkcija, privatni posao, interes i profesionalna delatnost” koja je u sukobu interesa sa javnom funkcijom predsednika države: da izražava državno jedinstvo Republike Srbije i bude predsednik svih njenih građana.

Očigledno, Dosta je bilo je svojim zahtevom da predsednik Srbije podnese ostavku na mesto predsednika svoje stranke pogodio pravo u metu. Dosta je bilo svoju politiku bazira na poštovanju Ustava, zakona, podele vlasti i vladavine prava, te stoga neće odustati od svog zahteva. Zahtevamo da predsednik Republike odmah podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a.

Prilozi:

Govor Saše Radulovića u Skupštini

Relevantni članovi Ustava

Zabrana sukoba interesa

Član 6.

Niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima.

Postojanje sukoba interesa i odgovornost pri njegovom rešavanju određuju se Ustavom i zakonom.

Položaj predsednika Republike

Član 111.

Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

Nespojivost funkcija

Član 115.

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

 

Povezani tekstovi:

SNS nas je pitao, pa da odgovorimo
Predsednik Srbije odmah da podnese ostavku na mesto predsednika SNS-a
Zahtevamo da predsednik Republike podnese ostavku na mesto predsednika SNS
Inicijativa za promenu Ustava predsednika koji krši Ustav

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar