Ауторски текст Социјална заштита

Захтев министру поводом трагичних догађаја у центрима за социјални рад

Поштовани министре Ђорђевићу,

Захтевамо да грађанима, народним посланицима и надлежним одборима у Народној Скупштини, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална, питања у најкраћем могућем року, поднесе извештаје о раду свих центара за социјални рад на територији Републике Србије.

Последњи извештај о раду центара за социјални рад, који се може пронаћи на сајту Републичког завода за социјалну заштиту, публикован је 2011. године, а односи се на 2010. годину. Желимо да верујемо да постоје извештаји и за остале године до 2017. године, али у то дубоко сумњамо будући да их не налазимо на месту на ком би требало да буду.

Захтевамо да доставите све извештаје о раду који обухватају период од најмање пет година, посебно за питања која се тичу свих облика сарадње бивших супружника / партнера у току или након бракоразводне парнице или прекида емотивног односа партнера који имају дете / децу.

Захевамо од Вас да донесете одлуку којом би се ревидирали сви случајеви у којима један од родитеља децу виђа у тзв. контролисаним условима у оквиру центра за социјални рад или на било којем другом месту.

Шта сте тачно учинили и какве сте мере тачно предузели од несрећног случаја који се догодио у Центру за социјални рад на Новом Београду до данашње несреће у Центру за социјални рад у Раковици? Да ли је било разговора са министром унутрашњих послова и ако јесте шта је исход тог састанка?

Захтевамо да, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, пронађете и одредите хитну меру којом ће родитељ и дете / деца која долазе на виђања у контролисаним условима бити под посебном пратњом пре, за време и након сусрета са родитељем којем је мера виђања детета / деце у контролисаним условима изречена.

Ако је у овој држави прихватљиво издвојити средства за “чуваре” контејнера, водовода, па и изборних плаката, онда је неoпходно бити довољно одговоран и пронаћи  средстава и начине да се заштите мајке и деца која долазе на виђања у контролисаним условима са регистрованим насилницима.

Јавност је више него забринута и узнемирена због последња два случаја убистава у центрима за социјани рад и додатно неповерљива према институцијама система, које би требало да буду окоснице безбедног живота једне земље.

Апелујемо и захтевамо да се позову на одговорност надлежни за конкретна два случаја у центрима за социјални рад, као и сви чланови комисије који су дали сагласност на текст решења за изрицање ове мере и утврдили под којим околностима је родитељу дозвољено виђање детета / деце. Захтевамо да се одговорни казне.

Посебно инсистирамо на томе да се утврди ко је и на основу какве психолошке процене утврдио да је по децу безбедно виђање са родитељем, за које ће се касније испоставити да је било фатално по живот мајке или детета.

Љупка Михајловска и Татјана Мацура
народне посланице

Прилог:

Допис председници Народне Скупштине

Dopis predsednici Skupštine_Tanja Macura

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар