Autorski tekst Socijalna zaštita

Zahtev ministru povodom tragičnih događaja u centrima za socijalni rad

Poštovani ministre Đorđeviću,

Zahtevamo da građanima, narodnim poslanicima i nadležnim odborima u Narodnoj Skupštini, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna, pitanja u najkraćem mogućem roku, podnese izveštaje o radu svih centara za socijalni rad na teritoriji Republike Srbije.

Poslednji izveštaj o radu centara za socijalni rad, koji se može pronaći na sajtu Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, publikovan je 2011. godine, a odnosi se na 2010. godinu. Želimo da verujemo da postoje izveštaji i za ostale godine do 2017. godine, ali u to duboko sumnjamo budući da ih ne nalazimo na mestu na kom bi trebalo da budu.

Zahtevamo da dostavite sve izveštaje o radu koji obuhvataju period od najmanje pet godina, posebno za pitanja koja se tiču svih oblika saradnje bivših supružnika / partnera u toku ili nakon brakorazvodne parnice ili prekida emotivnog odnosa partnera koji imaju dete / decu.

Zahevamo od Vas da donesete odluku kojom bi se revidirali svi slučajevi u kojima jedan od roditelja decu viđa u tzv. kontrolisanim uslovima u okviru centra za socijalni rad ili na bilo kojem drugom mestu.

Šta ste tačno učinili i kakve ste mere tačno preduzeli od nesrećnog slučaja koji se dogodio u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu do današnje nesreće u Centru za socijalni rad u Rakovici? Da li je bilo razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova i ako jeste šta je ishod tog sastanka?

Zahtevamo da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pronađete i odredite hitnu meru kojom će roditelj i dete / deca koja dolaze na viđanja u kontrolisanim uslovima biti pod posebnom pratnjom pre, za vreme i nakon susreta sa roditeljem kojem je mera viđanja deteta / dece u kontrolisanim uslovima izrečena.

Ako je u ovoj državi prihvatljivo izdvojiti sredstva za “čuvare” kontejnera, vodovoda, pa i izbornih plakata, onda je neophodno biti dovoljno odgovoran i pronaći  sredstava i načine da se zaštite majke i deca koja dolaze na viđanja u kontrolisanim uslovima sa registrovanim nasilnicima.

Javnost je više nego zabrinuta i uznemirena zbog poslednja dva slučaja ubistava u centrima za socijani rad i dodatno nepoverljiva prema institucijama sistema, koje bi trebalo da budu okosnice bezbednog života jedne zemlje.

Apelujemo i zahtevamo da se pozovu na odgovornost nadležni za konkretna dva slučaja u centrima za socijalni rad, kao i svi članovi komisije koji su dali saglasnost na tekst rešenja za izricanje ove mere i utvrdili pod kojim okolnostima je roditelju dozvoljeno viđanje deteta / dece. Zahtevamo da se odgovorni kazne.

Posebno insistiramo na tome da se utvrdi ko je i na osnovu kakve psihološke procene utvrdio da je po decu bezbedno viđanje sa roditeljem, za koje će se kasnije ispostaviti da je bilo fatalno po život majke ili deteta.

Ljupka Mihajlovska i Tatjana Macura
narodne poslanice

Prilog:

Dopis predsednici Narodne Skupštine

Dopis predsednici Skupštine_Tanja Macura

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • ODLICNA INICIJATIVA MORA DA PODNESE AKO JE STRUCAN IMAM VRLO LOSE ISKUSTVO SA TOM PARAZITSKOM INSTITUCIJOM NJIHOV RAD I VIDJENJE SITUACIJE NA TERENU JWE RAVAN NULI