VIDEO Саопштењe Скупштина

Упоредите излагања кандидата за Заштитника грађана

Кандидати за новог Заштитника грађана били су Војин Биљић (Доста је било), Милош Јанковић (ДС, СДС), Зоран Пашалић (СНС) и Екатарина Маринковић (СРС). Гласањем на Одбору изабран је, наравно, кандидат владајуће партије.

Кандидата Зорана Пашалића је препоручило и то што је новинарима рекао да је бивши председник Борис Тадић сигурно починио кривично дело када је наздрављао на фудбалској утакмици Србија – Румунија 2009. године. Оградио се да место ЗГ није персонализовано у једној особи, већ да је институција, као и да је забрањено да се политички експонира. Објашњавао је просек оцена док је студирао (6,73) и тринаест година дуго студирање. О плану рада када буде постављен на то место – ни речи.

Екатарина Маринковић, кандидаткиња Српске радикалне странке, препоручила се својим радом просветне инспекторке и успешном каријером која је тек очекује.

Милош Јанковић, кандидат за заштитника грађана испред ДС-а и СДС-а, десет година је био заменик ЗГ, пет година руководилац Националног механизма за превенцију тортуре, члан комитета УН за спречавање тортуре, на свом радном месту је примио 40 хиљада притужби и покренуо 10 хиљада поступака. Према његовим речима, Заштитнику грађана је због бројних недостатака у раду органа јавне власти, наметнута улога интервентног органа, уместо да буде последња инстанца. Његов став је да Заштитник грађана треба да се јасно определи и указује на недостаке у раду органа јавне власти. Жели да та институција буде што више независна. Он је, поред Војина Биљића, једини кандидат који испуњава услове да буде Заштитник грађана.

Војин Биљић, кандидат Доста је било, похвалио је досадашњи рад институције Заштитника грађана, али и сматра да циљеви који су у досадашњем раду постављани као приоритетни нису суштински мењани од оснивања институције, иако би с обзиром на проток времена и промене у друштву тако нешто било очекивано. Његов план рада је конципиран на редефинисању приоритета, примени новог, још агилнијег и свеобухватнијег приступа, као и успостављања нових механизама за остваривање циљева, посебно на системским решењима. Заштитник грађана би морао, у циљу заштите елементарних права грађана, да контролише РИК (Републичку изборну комисију) чији је посао да заштити изборно право и интегритет избора, РЕМ чији је посао да спречи таблоиде да крше презумпцију невиности, НБС чији је посао да спречи банке да угрожавају права грађана који су се задужили у швајцарским францима, полицију чији је задатак да реагује када су угрожени безбедност и имовина грађана и тако даље. Погледајте његово излагање и план рада.

Повезани текстови:

Војин Биљић кандидат Доста је било за заштитника грађана

Комленски онемогућавао питања посланика кандидатима за омбудсмана

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovaj lik, a koji je izabran da štiti građane. Po onome što je on rekao o sebi, po meni može da štiti loše studente ili tzv. “vječite studente”.
    Teško onom koga bude ovaj štitio. Ostao je još onaj Rodoljub Šabić i sve institucije su preuzele ulizice, polusvjetovi, ološi i šljamovi, sumnjivog morala izgrađenog na AV-ovoj etici. Pozdrav….

  • Ja bih ovu radiklanu da me štiti… 🙂 Šalu na stranu, dobro je ovo zapravo sve. Sve treba pustiti da potone do dna, jer drugačije će trajati doveka. Tek kad se stomaci isprazne, doći će do promena. Srbi reaguju samo na prazan stomak, ustavnost i zakonitost su nam još uvek nedostižna kategorija. Šta i očekivati kad je pola stanovnika funkcionalno nepismeno….
    Sem toga Miloš Janković je sasvim OK kandidat, pokret treba da glasa i za njega.