VIDEO Saopštenje Skupština

Uporedite izlaganja kandidata za Zaštitnika građana

Kandidati za novog Zaštitnika građana bili su Vojin Biljić (Dosta je bilo), Miloš Janković (DS, SDS), Zoran Pašalić (SNS) i Ekatarina Marinković (SRS). Glasanjem na Odboru izabran je, naravno, kandidat vladajuće partije.

Kandidata Zorana Pašalića je preporučilo i to što je novinarima rekao da je bivši predsednik Boris Tadić sigurno počinio krivično delo kada je nazdravljao na fudbalskoj utakmici Srbija – Rumunija 2009. godine. Ogradio se da mesto ZG nije personalizovano u jednoj osobi, već da je institucija, kao i da je zabranjeno da se politički eksponira. Objašnjavao je prosek ocena dok je studirao (6,73) i trinaest godina dugo studiranje. O planu rada kada bude postavljen na to mesto – ni reči.

Ekatarina Marinković, kandidatkinja Srpske radikalne stranke, preporučila se svojim radom prosvetne inspektorke i uspešnom karijerom koja je tek očekuje.

Miloš Janković, kandidat za zaštitnika građana ispred DS-a i SDS-a, deset godina je bio zamenik ZG, pet godina rukovodilac Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, član komiteta UN za sprečavanje torture, na svom radnom mestu je primio 40 hiljada pritužbi i pokrenuo 10 hiljada postupaka. Prema njegovim rečima, Zaštitniku građana je zbog brojnih nedostataka u radu organa javne vlasti, nametnuta uloga interventnog organa, umesto da bude poslednja instanca. Njegov stav je da Zaštitnik građana treba da se jasno opredeli i ukazuje na nedostake u radu organa javne vlasti. Želi da ta institucija bude što više nezavisna. On je, pored Vojina Biljića, jedini kandidat koji ispunjava uslove da bude Zaštitnik građana.

Vojin Biljić, kandidat Dosta je bilo, pohvalio je dosadašnji rad institucije Zaštitnika građana, ali i smatra da ciljevi koji su u dosadašnjem radu postavljani kao prioritetni nisu suštinski menjani od osnivanja institucije, iako bi s obzirom na protok vremena i promene u društvu tako nešto bilo očekivano. Njegov plan rada je koncipiran na redefinisanju prioriteta, primeni novog, još agilnijeg i sveobuhvatnijeg pristupa, kao i uspostavljanja novih mehanizama za ostvarivanje ciljeva, posebno na sistemskim rešenjima. Zaštitnik građana bi morao, u cilju zaštite elementarnih prava građana, da kontroliše RIK (Republičku izbornu komisiju) čiji je posao da zaštiti izborno pravo i integritet izbora, REM čiji je posao da spreči tabloide da krše prezumpciju nevinosti, NBS čiji je posao da spreči banke da ugrožavaju prava građana koji su se zadužili u švajcarskim francima, policiju čiji je zadatak da reaguje kada su ugroženi bezbednost i imovina građana i tako dalje. Pogledajte njegovo izlaganje i plan rada.

Povezani tekstovi:

Vojin Biljić kandidat Dosta je bilo za zaštitnika građana

Komlenski onemogućavao pitanja poslanika kandidatima za ombudsmana

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovaj lik, a koji je izabran da štiti građane. Po onome što je on rekao o sebi, po meni može da štiti loše studente ili tzv. “vječite studente”.
    Teško onom koga bude ovaj štitio. Ostao je još onaj Rodoljub Šabić i sve institucije su preuzele ulizice, polusvjetovi, ološi i šljamovi, sumnjivog morala izgrađenog na AV-ovoj etici. Pozdrav….

  • Ja bih ovu radiklanu da me štiti… 🙂 Šalu na stranu, dobro je ovo zapravo sve. Sve treba pustiti da potone do dna, jer drugačije će trajati doveka. Tek kad se stomaci isprazne, doći će do promena. Srbi reaguju samo na prazan stomak, ustavnost i zakonitost su nam još uvek nedostižna kategorija. Šta i očekivati kad je pola stanovnika funkcionalno nepismeno….
    Sem toga Miloš Janković je sasvim OK kandidat, pokret treba da glasa i za njega.