Intervju Politika

Saša Radulović za Blic: Otvoreni smo za dogovor opozicije, ali ostali kalkulišu

Ako i kada drugi budu napravili svoje kolone, istakli principe, program i ljude, mi smo spremni za razgovor o nastupu na beogradskim izborima – kaže u intervjuu za ”Blic” Saša Radulović.

Lider DJB ističe da je taj pokret svoju kolonu napravio, jer vremena za gubljenje nema.
– Odluka Beogradskog odbora DJB je: otvoreni smo za ozbiljan razgovor, ali nismo više spremni da čekamo i slušamo neiskrena, zakulisna pozicioniranja bez jasnih principa i programa. Razgovori o zajedničkom nastupu cele opozicije ne postoje. Dosta je bilo je pokušao da ih inicira. Relevantni politički akteri još uvek nisu spremni za razgovore, a izbori mogu da budu raspisani već u septembru. DJB je ušao u kampanju za Beograd. Istakli smo program i principe. Krenuli u razgovor sa građanima.

Zar ne mislite da je previše isključivo da samo postavite uslove za saradnju? 
– Za bilo kakav ozbiljan razgovor o saradnji za beogradske ili bilo koje druge izbore, relevantni politički akteri bi morali da istaknu svoje principe, program i ljude. To je preduslov dijaloga. DJB je upravo to i učinio: objavio svoj program u 20 tačaka za Beograd, objavio svoje crvene linije i ljude. I drugi bi morali da urade isto. Saradnja znači razgovor i dogovor oko zajedničkog preseka stavova onih koji bi da sarađuju. Govoriti o dogovoru bez ovoga je čisto politikanstvo, pozicioniranje za političko preživljavanje i nije kredibilno. To građani vide.

Ko će nositi listu DJB na beogradskim izborima? 
– Beogradski odbor DJB je odlučio da sprovede unutarstranačke izbore za prvog na listi u septembru. Beogradski izbori nisu izbori za gradonačelnika. Na tim izborima se biraju odbornici u Skupštini grada koji će onda birati gradonačelnika. Prvi na listi DJB će ujedno biti naš kandidat za gradonačelnika ukoliko se formira opoziciona vladajuća većina.

Jeste li o gradskim izborima razgovarali s Vukom Jeremićem, Draganom Šutanovcem ili sa Sašom Jankovićem?
– Razgovori o dogovoru za Beograd ne postoje niti je, osim našeg, uopšte bilo pokušaja da se pokrenu. Javnost ovo mora da zna. Ja sam pokušao da ih pokrenem. Inicirao sam dva sastanka sa Sašom Jankovićem, poslednji put pre mesec dana, i jedan sastanak sa Vukom Jeremićem. Oni i dalje kalkulišu i još uvek nisu odlučili šta hoće. Od tada do danas, Saša Janković odbija trojni sastanak. Na poslednjem sastanku je rekao da bi on da napravi jednu kolonu sa Tadićem i Šutanovcem, da neće Zorana Živkovića, a mi svi drugi da budemo u drugoj koloni, šta god to značilo. Rekao sam mu da je to pogrešno i da DJB neće učestvovati u takvim skalamerijama. Očigledno je i da on sam ima problem kako to da saopšti javnosti pa oteže i traži prostor. Kao i za predsedničke izbore, rekao sam mu da je saradnja Dosta je bilo i Pokreta slobodnih građana ono što birači žele: novi ljudi i nova politika. On gleda na drugi stranu i to je naravno njegovo pravo. Za razliku od predsedničkih izbora, DJB nije spreman da čeka ovakva pozicioniranja i nije spreman da na sebe preuzme teret nekoga ko vodi računa o društvenom interesu pobede na izborima protiv SNS-a. Za to ćutanje i preuzimanje tereta smo i platili političku cenu. To nam se više neće ponoviti. Glavni odbor DJB je odlučio da o svim narednim inicijativama bilo koga obaveštava javnost. Ako i kada Janković odluči da želi razgovore, mi smo spremni za te razgovore. Naša vrata su otvorena. Ali ih više nećemo inicirati. Vreme je da svi stanu iza svojih kalkulacija i odluka i javno ih saopšte.

Na predsedničkim izborima ste imali nešto više od procenta osvojenih glasova. Da li se plašite da biste mogli da ostanete ispod cenzusa u Beogradu koji je bio vaše uporište kada je reč o rezultatima?

Na republičkim izborima 2016. godine DJB je u Beogradu osvojio preko 11%. Na predsedničkim izborima naš cilj je bio da podignemo izlaznost i sprečimo pobedu Vučića u prvom krugu, a ne da ja postanem predsednik. Naš kandidat za predsednika, Miroslava Milenović, se i povukla iz trke jer je DJB odlučio da ne trči trku za predsednika, već smo pokušali da podignemo izlaznost. Pokušali smo da animiramo što više birača da izađe i glasa. Zbog toga smo podržali i Belog jer je cilj bio povećanje izlaznosti. Naša kampanja se zvala: “Glasaj protiv Vučića”. Naša poruka je bila: “Glasaj za onog opozicionog kandidata ko ti je najbliži. Ne moraš da glasaš za nas. Samo izađi i glasaj”. Na žalost, pogrešna strategija dva kandidata je doživela potpun fijasko i cela opozicija sada snosi posledice. Iako sam obojici kandidata još u decembru rekao da ukoliko se ne dogovorimo i budemo imali jednog kandidata, Vučić pobeđuje u prvom krugu. I njima je to bilo jasno, ali im je očigledno bilo važanije pozicioniranje njihovih budućih političkih organizacija od pobede na izborima. Ta ista strategija se gura i danas za beogradski izbore. Glasači su se silno razočarali i digli ruke. Zadatak je da ih vratimo i ulijemo im novu nadu.

Zašto opozicija nikako ne može da nađe zajednički jezik? Ne produžujete li tako samo trajanje aktuelne vlasti?
– Na nedavnim protestima u Beogradu, pojavio se transparent: “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”. Da Kurtu zameni Murta i spašavanje Murte od nestajanja ne sme da bude cilj, a na žalost jeste za mnoge koji se zovu opozicija, zbog SNS-ove kvaziopozicije i za šumu lidera koji su sa nama decenijama i ne mogu više samostalno na izbore. Cilj bi morao biti promena celog sistema, ne kontinuitet sa njim. Na žalost, 5. oktobar nije uspeo u tome. Zato moramo ponovo i da ne pravimo iste greške.

Šta mislite o izboru Ane Brnabić za premijerku i kako ocenjujete prve poteze?
– Ona je, na žalost, potpuno nebitna i očigledno je spremna da igra ulogu koja joj je dodeljena.

Izvor: Blic

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • E ovo je pravi način! Lepo rečeno-Za to ćutanje i preuzimanje tereta smo i platili političku cenu. To nam se više neće ponoviti.
  A sad svako neka glasa za koga misli da treba, sad je sve jasno! Kome sada treba ohrabrenje a ne objašnjenje ni ne treba da glasa za DJB!
  DJB do pobede!!!

 • Sve je jasno rečeno. Ko prati Pokret DJB, videće da, uprkos pritiscima pokret ne odstupa od svojih izvornih načela. Iako deluje “razbijeno” posle predsedničkih izbora, DJB na ovaj način i sa ovakvom politikom ima šanse da opet iznenadi i razdrma političku scenu Beograda. Ne treba zaboraviti da DJB ne planira svoju aktivnost od danas za sutra već dugoročno.

 • Po svemu sudeći, osim DJB, sve ostale kvazi-opozicione stranke traže put za uhlebljenje u partokratiju. Lideri tih partija se “kurvaju” i za sitne novce prodaju izbore SNS-u. Pitanje od ključne važnosti glasi: Da li su oni uopšte spremni, i pored silne retorike i modrica na “junačkim” grudima, da se uhvate u koštac sa problemima u koje nas je uvalila vladajuća kamarila. Drugo važno pitanje je znaju li oni, makar nešto, kako bi bilo šta promenili. Iskustvo nas uči da su svi ti ljudi, svojim učešćem u vlasti dobrano doprineli situaciju u kakvoj smo sad. Ostaje samo DJB, jedina principijelna snaga u društvu sa jasnim programom i ljudima koji znaju šta hoće i znaju kako da reše srpski Gordijev čvor. Beogradski izbori su poslednja šansa da ovaj patetični narod otvori oči, opere zube i izađe na izbore. Na izbore na kojim aće reći NE; Vučiću, Šešelju, Siniši Malom, još manjem Dačiću, večitom Rasimu Ljajiću, Rističeviću i vepru iz Jagodine!

 • “Naša vrata su otvorena. Ali ih više nećemo inicirati.” – ova recenica mi je zaparala “oci” dok citam. A zbog cega ne zelite vi da inicirate ? Jesu li Vam vazniji Vasi principi od sitnog politicarenja. Makar Vi G-dine Radulovic morate da znate da pragmaticnost ima jako veliku ulogu, pogotovo u danasnjoj Srbiji. Mislim da treba da se borite da ostvarite ono sto ste zamislili.. Ako ne danas, onda sutra. A ne, evo ja necu vise i cekacu da oni sami dodju.

  • Nebo, već smo napomenuli da smo na našu inicijativu imali par sastanaka sa Jankovićem i Jeremićem ali da kod njih nije bilo volje za saradnju. Ako ti sastanci i ovoliki tekstovi gde pozivamo na saradnju nisu inicijativa, onda ne znamo šta je.

  • Nebo, razumevanje procitanog je ono sto bi svako trebao da savlada jos u osnovnoj skoli. Prosto mi je neverovatno da neko procita tekst, zna sta se desilo prosli put i da nadje vremena da napise takvu konstataciju.