VIDEO Војводина Саопштењe Финансије

Након победе за пензије, борба ДЈБ за остале грађане у Вршцу

Биљана Јеличић, одборница странке „Доста је било“ у Скупштини града Вршца, на последњој седници предложила је нову тачку дневног реда, како би се обуставила даља наплата самодоприноса за канализацију запосленима чија је просечна месечна плата мања од 70% републичког просека. 

Да подсетимо, град Вршац је од пензионера 15 година незаконито наплаћивао самодопринос за канализацију, што је Уставни суд и потврдио, након тужбе коју је поднео покрет „Доста је било“. 

У разговорима са грађанима на ову тему протеклих недеља, сазнали смо да се самодопринос наплаћује и запосленима чија су нето примања мања од 70% републичког просека (око 34.500 динара), што не би смело да се чини, по Одлуци о увођењу самодоприноса, коју је 1995. године усвојила управо локална скупштина. Сазнали смо да се то спроводи годинама, да је градска власт у ранијим мандатима притискала фирме и послодавце да то чине, иако је то супротно локалном пропису. Како би се ова бесправна наплата зауставила, наша одборница је поднела поменути предлог Скупштини града Вршца:

Владајућа већина је предлог одбила, уз образложење да свака фирма мора да прати локалне прописе и да по њима поступа. Ипак, најавили су да ће обавестити предузећа у Вршцу да престану са наплатом запосленима са малим примањима. Пратићемо активности градске власти и захтеваћемо да се најављено и спроведе у дело.

Самодопринос је договор једне заједнице да њени чланови привремено и добровољно дају додатни новац, у циљу побољшања квалитета живота. Странка „Доста је било“ нема ништа против самодоприноса, напротив, залажемо се за такве договоре. Али, да би се до таквог договора дошло, треба изградити поверење између власти и грађана.  Истог дана када су одржани последњи општи избори (24. априла прошле године), у Вршцу је било још једно изјашњавање грађана – о наставку другог самодоприноса, за саобраћајнице и здравство. Изјашњавање није успело, што показује да грађани немају поверење, напротив, имају свест о томе да ће се њихов новац злоупотребити.

За разлику од напредњачке власти, ми грађане доживљавамо као партнере и сараднике, а не као поданике и овце за шишање. Ми желимо да повратимо поверење грађана у самодопринос. Да би се то остварило, потребно је јавно објавити и рашчистити све досадашње незаконитости, објавити све уговоре, исплате, резултате самодоприноса, исправити све неправде, успоставити нове механизме контроле трошења новца, па тек онда од грађана поново тражити поверење на референдуму. Све што последњих месеци „Доста је било“ предузима по овом питању, у циљу је враћања тог поверења.

Ова власт није способна да потребно спроведе и изгради такво поверење, нити то жели. Својим понашањем у догађајима око одлуке Уставног суда, показује да ће до таквог договора морати да дође следећа власт, коју ће водити „Доста је било“.

Градски одбор „Доста је било“ Вршац

Повезани текстови:

Победа Доста је било пред Уставним судом

Новац од самодоприноса се враћа вршачким пензионерима

Прилог:

Предлог за допуну дневног реда

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ова победа за грађане Вршца, иако мала у односу на државни ниво злоупотреба новца и поверења грађана, велика је јер показује да вреди борити се против манипулације и неправде СНС-ових људи који су на власти. До победе над лажним патриотом Вучићем и његовим дворским лудама, храбро напред!