VIDEO Vojvodina Saopštenje Finansije

Nakon pobede za penzije, borba DJB za ostale građane u Vršcu

Biljana Jeličić, odbornica stranke „Dosta je bilo“ u Skupštini grada Vršca, na poslednjoj sednici predložila je novu tačku dnevnog reda, kako bi se obustavila dalja naplata samodoprinosa za kanalizaciju zaposlenima čija je prosečna mesečna plata manja od 70% republičkog proseka. 

Da podsetimo, grad Vršac je od penzionera 15 godina nezakonito naplaćivao samodoprinos za kanalizaciju, što je Ustavni sud i potvrdio, nakon tužbe koju je podneo pokret „Dosta je bilo“. 

U razgovorima sa građanima na ovu temu proteklih nedelja, saznali smo da se samodoprinos naplaćuje i zaposlenima čija su neto primanja manja od 70% republičkog proseka (oko 34.500 dinara), što ne bi smelo da se čini, po Odluci o uvođenju samodoprinosa, koju je 1995. godine usvojila upravo lokalna skupština. Saznali smo da se to sprovodi godinama, da je gradska vlast u ranijim mandatima pritiskala firme i poslodavce da to čine, iako je to suprotno lokalnom propisu. Kako bi se ova bespravna naplata zaustavila, naša odbornica je podnela pomenuti predlog Skupštini grada Vršca:

Vladajuća većina je predlog odbila, uz obrazloženje da svaka firma mora da prati lokalne propise i da po njima postupa. Ipak, najavili su da će obavestiti preduzeća u Vršcu da prestanu sa naplatom zaposlenima sa malim primanjima. Pratićemo aktivnosti gradske vlasti i zahtevaćemo da se najavljeno i sprovede u delo.

Samodoprinos je dogovor jedne zajednice da njeni članovi privremeno i dobrovoljno daju dodatni novac, u cilju poboljšanja kvaliteta života. Stranka „Dosta je bilo“ nema ništa protiv samodoprinosa, naprotiv, zalažemo se za takve dogovore. Ali, da bi se do takvog dogovora došlo, treba izgraditi poverenje između vlasti i građana.  Istog dana kada su održani poslednji opšti izbori (24. aprila prošle godine), u Vršcu je bilo još jedno izjašnjavanje građana – o nastavku drugog samodoprinosa, za saobraćajnice i zdravstvo. Izjašnjavanje nije uspelo, što pokazuje da građani nemaju poverenje, naprotiv, imaju svest o tome da će se njihov novac zloupotrebiti.

Za razliku od naprednjačke vlasti, mi građane doživljavamo kao partnere i saradnike, a ne kao podanike i ovce za šišanje. Mi želimo da povratimo poverenje građana u samodoprinos. Da bi se to ostvarilo, potrebno je javno objaviti i raščistiti sve dosadašnje nezakonitosti, objaviti sve ugovore, isplate, rezultate samodoprinosa, ispraviti sve nepravde, uspostaviti nove mehanizme kontrole trošenja novca, pa tek onda od građana ponovo tražiti poverenje na referendumu. Sve što poslednjih meseci „Dosta je bilo“ preduzima po ovom pitanju, u cilju je vraćanja tog poverenja.

Ova vlast nije sposobna da potrebno sprovede i izgradi takvo poverenje, niti to želi. Svojim ponašanjem u događajima oko odluke Ustavnog suda, pokazuje da će do takvog dogovora morati da dođe sledeća vlast, koju će voditi „Dosta je bilo“.

Gradski odbor „Dosta je bilo“ Vršac

Povezani tekstovi:

Pobeda Dosta je bilo pred Ustavnim sudom

Novac od samodoprinosa se vraća vršačkim penzionerima

Prilog:

Predlog za dopunu dnevnog reda

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ova pobeda za građane Vršca, iako mala u odnosu na državni nivo zloupotreba novca i poverenja građana, velika je jer pokazuje da vredi boriti se protiv manipulacije i nepravde SNS-ovih ljudi koji su na vlasti. Do pobede nad lažnim patriotom Vučićem i njegovim dvorskim ludama, hrabro napred!