Privreda Saopštenje

Šta je Saša Radulović 2013. odgovorio Fiatu

Saša Radulović je na čelu Ministarstva privrede bio od septembra 2013. godine do januara 2014, kada je dao ostavku. U ministarstvu je zatekao mnogo tajnih, štetnih ugovora koje su potpisali i vlast pre 2012.g. i vlast posle 2012.g. Od prodaje NIS-a, preko ugovora za Fiat do nebrojeno mnogo ugovora za subvencije koje su plasirane preko SIEPA i Fonda za razvoj. Radi se o milijadama evra novca poreskih obveznika.

Prva stvar koju je Saša Radulović uradio kao ministar privrede, objavio je potpuno transparentno kako se troši novac ministarstva do detalja. Objavio je i koliko koja firma u Srbiji dobija subvencija. Tu se na spisku našao i Fiat. Menadžment Fiata je hitno tražio sastanak. Na sastanku u ministarstvu privrede direktor i zamenik direktora Fiata su tražili da se Fiat skine sa javno objavljene liste, jer im to “pravi probleme”. Saša Radulović je tada pitao menadžment Fiata da li bi smeli u Italiji od države da traže da prikrije nešto i kako bi se to tamo zvalo? Ruke su im se tresle. Obojici.

Ogromne subvencije koje je Fiat dobijao izgleda nisu bile dovoljne, pa je Fiat dobio i poseban bonus u iznosu od 1.000 evra po svakom prodatom automobilu. Polovinom 2013. godine Evropska komisija je zahtevala od Srbije da ukine taj bonus Fiatu, jer se time stvara nelojalna konkurencija. Vlada i Fiat nisu imali kud, pa je “kreativno” rukovodstvo Fiata odlučilo da ovih 1.000 evra po automobilu pravda na drugi način. Tako su Fiat i Vlada Srbije napravili usmeni dogovor po kome će se ista suma uplatiti Fiatu za dodatna nova radna mesta (mimo onog broja koji je prethodno ugovoren). Međutim, po internom dogovoru sa Mlađanom Dinkićem koji je podržao tada PPV Vučić, potpuno mimo potpisanog ugovora, Fiat neće biti u obavezi da zaista zaposli sve te radnike. Ugovori i radnici će biti fiktivni, tj. izgovor da se dobije novac po drugom osnovu, a ne po svakom proizvedenom automobilu. Razume se, taj usmeni dogovor je važio dok je Mlađan Dinkić bio ministar privrede. Saša Radulović se vratio na slovo potpisanog ugovora.

U budžetu ministarstva za 2014. za Fiat je bila izdvojeno 21 milijarda dinara. Iznos od 14 milijardi bio je bezuslovan (proizašao iz prethodnih obaveza), ali je ostatak od sedam milijardi dinara (šest miliona evra) trebalo da se isplati Fiatu jedino ako zaposli dodatne radnike. Predstavnici Fiata su ipak pitali da li je moguće da tih sedam milijardi dobiju tako što će prevesti radnike koje su držali na određeno vreme u radnike na neodređeno. (U tom trenutku, u Fiatu je već bilo zaposleno oko 600 ljudi na određeno vreme ili po ugovoru po privremenim i povremenim poslovima.)

Poslovodstvo Fiata je kod Saše Radulovića naišlo na čvrst i principijelan zahtev da prvo ispune sve svoje obaveze, koje su podrazumevale i dostavljanje preciznog finansijskog izveštaja po međunarodnim standardima i jasan uvid u broj novozaposlenih, i to po dogovoru koji su potpisali.

Predstavnici Fiata su rekli da je sa prethodnim ministrom Mlađanom Dinkićem dogovoreno da bi ugovor trebalo da se široko i slobodno tumači, i da oni nikada nisu ni mislili da treba nešto da urade da bi dobili taj novac. Ipak, Saša Radulović je, i pored njihovog insistiranja, kao i već povedene hajke u javnosti da vrši opstrukciju u Ministarstvu i Vladi, stopirao isplatu šest miliona evra, tražeći im da ispune svoje ugovorom potpisane obaveze. Pročitajte odgovor Ministarstva privrede na zahtev Fiata iz decembra 2013.godine. Ovo je lekcija iz ekonomskog patriotizma i primer kako se štite interesi građana Srbije.

Zbog ovakvog odgovornog odnosa prema budžetu i sredstvima građana, na Sašu Radulović je krenula hajka i organizovana kampanja po sredstvima informisanja, sa svih strana. On je, međutim, do kraja držao svoju reč, i to je dovelo do sukoba sa ljudima koji su u Ministarstvu privrede radili iz potaje i za svoje interese. Saša Radulović je uskoro podneo ostavku na mesto ministra, a vlast nastavila da razbacuje novac građana.

Fiat ne plaća nijedan porez u Srbiji, čak ni doprinose za radnike. Fiat je samo 2016. od države Srbije dobio subvencije u iznosu od preko 35 miliona evra ili 12.500 evra po zaposlenom godišnje. Neto plate zaposlenih u Fiatu po izjavi premijerke iznose 3.800 evra godišnje. Prosečan domaći privrednik isplaćuje zaposlenim platu od 4.600 evra godišnje, i dobija subvenciju od 0 evra i od poreza koje plaća, država Fiatu daje 12.500 evra po radniku. Suluda politika subvencija uništava domaću privredu.

Partokratija na vlasti, i ova danas i ona pre nje, pretvara Srbiju u zemlju jeftine radne snage iz koje nam deca beže u svet. Dosta je bilo smatra da ekonomsku politiku treba okrenuti ka domaćoj privredi, a najbolja politika podrške privredi je politika smanjenja poreza i doprinosa, ukidanja parafiskalnih nameta, smanjenje birokratije, dostupnost kredita sa razumnim kamatnim stopama, smanjenje sive ekonomije. DJB jedini ima program i govori o rešenjima. Ostalima prepuštamo velike reči. Srbiji je potreban sistem, ne vođa. I jednaka pravila za sve.

 

Povezani tekstovi:
Fiat u zemlji jeftine radne snage
Tajna zvana FIAT svakog dana sve skuplja. Da li ćemo je svi platiti?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Lepo bogami! A meni malom samo dizu doprinose pa sad na neto platu od 23000 dinara plaćam državi 14500 dinara a jedva krpim kraj sa krajem. Stid ih sve bilo.

  • Da li će iko iz prethodnih vladajućih garnitura odgovarati za promašaje i štetne ugovore? Mlađan Dinkić je najveća finansijska štetočina – ukinuo je sve domaće banke, sklopio nepovoljne ugovore, i niz drugih stvari koje će plaćati naši praunuci. G. Aleksandar Vučić je samo nastavio ustaljenu praksu, s tom razlikom što obećava još povoljnije uslove za strane investitore. Hoće li buduća nova vlast sprovesti lustraciju za sve koji su ojadili ovu zemlju i ovaj napaćeni narod? Dali iko u vladajućpj većini ume da razmišlja svojom glavom, ili slepo slušaju sve što im se servira sa Andrićevog venca?
    Kamo sreće da OVI odu, a da se ONI (prethodni) ne vrate!

  • Ovakvi tekstovi su dobri, ali nedovoljno promovisani. Posećenost ovog sajta je sigurno stotine i hiljade puta manja nego posećenost raznih tabloida koji rade za vlast. Da ne pričamo o tv kućama koje sipaju mled i mleko svaki dan preko tv ekrana. Problem je što informacije ne dolaze do ciljne grupe. Vučić je pet godina na vlasti i ima kontinuitet koji je imao samo SPS. Niti je DOS, niti DSS, niti DS imao ovoliki kontinuitet na vlasti. Međutim to ne sprečava Vučića da se ponaša kao da je u opziciji. Idalje mantra o tome kako su sve dosovci upropastili iako ogromna većina sedi kod njega u stranci i kabinetu, mantra o štentnim ugovorima, a Dinkić mu prva violina, mantra o medijskoj hajci na njega, a sem jedne TV kuće i jednih novina niko ne piše ništa negativno već naprotiv.
    Ovaj ugovor sa FIAT je dokaz toga. Potpisan je 2008, a “dorađivan” u vreme prethodne pa i sadašnje vlasti! Vučić je govorio da je ugovor štetan, a onda pristaje na još štetnije uslove?! Van pameti!
    Goša je odličan primer kako mediji okrenu sliku. Firma je isplaćivala redovno primanja do 2013. Od tada kreću problemi (ne sumnjam da bi krenuli ko god da je bio na vlasti) i videli smo reakciju vlasti. Od 2013 dok se čovek nije obesio država nije reagovala niti jednom! Znači da niko nije proveravao kako je moguće da radi firma sa toliko zaposlenih i da njima ne uplaćuje doprinose?! Govorimo o Smederevskoj Palanci gde nema miliona privrednih subjekta pa nekako se provuklo već govorimo o čistoj nameri da se ta firma ni po kom osnovu ne dira.
    Ugovor sa Etihad. Idalje nemamo blage veze šta je ugovoreno, kako to utiče na nas i koliko je para obveznika otišlo. Niko više i ne pita za to.
    Često sam pisao da Vučić ima odličan tim savetnika oko sebe i tu ne mislim na ove pajace iz SNS već o moćnoj ekipi koja je verovatno angažovana sa strane koja dobro meri i usmerava njegove poteze. Angažovao je Radulovića jer je verovatno imao mig da bi mu takav čovek doneo neku reputaciju. Napravio je grešku jer Radulović očigledno nije čovek ovakvih kompromisa kao što je FIAT. Radulović je brzo otišao. Angažovao je brdo bivših DOS, DS ministra jer je takav mig dobio. Drži Dinkića kao malo vode na dlanu. Usmerava medije na njegovu vodenicu. Ovo ni Slobi nije polazilo za rukom jer je imao otvoren bunt koji je on gasio samo silom. To je radio jer nije imao tim oko sebe.
    Vučić je veoma opasan po državu Srbiju, veoma opasan po njene građane jer sve radi na podmukao način, način praktično nevidljiv običnom čoveku.