Autorski tekst Istočna Srbija Finansije

Napušteni psi i zloupotreba vlasti

Budžet grada Zaječara, koji je u debelom minusu  već godinama unazad, poprilično je opljačkan i kroz priču o zbrinjavanju napuštenih pasa.

Pođimo redom.

U periodu pre dolaska estradnog menadžera na mesto predsednika skupštine grada Zaječara i uspostavljanja vlasti SNS –a na lokalu 2013. godine, iz budžeta grada je za tri godine isplaćeno na ime odšteta za ujede napuštenih pasa 34 miliona dinara. U to vreme, kada su psi  rastrgli gradski budžet,  vlast je bila u rukama pokreta  “Živim za Krajinu”.

Smena vlasti i dolazak SNS-ovske interesne grupacije , donela je  gradu prihvatilište za pse izgradjeno u Prliti, na par kilometara od granice sa Bugarskom, kao kapitalni projekat u čiju je izgradnju uloženo oko 10 miliona dinara. Toliko je koštalo podizanje  nekoliko  kaveza obavijenih ceradom koja se kupuje u poljoprivrednoj apoteci, na katastarskoj parceli koja  se i dan danas vodi  kao njiva u privatnom vlasništvu, bez ikakvog uknjiženog  objekta na njoj.

Prihvatilište je otvoreno u martu 2014. godine, iako nije postojao “Program kontrole I smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka” koji bi predstavljao okvir za njegov rad, što se pokazalo idealnim za lov u mutnom.

Napusteni psi, smešteni su u ovaj objekat i onda kreće novo čerupanje budžeta preko javnih nabavki veterinarskih usluga  za njihovo zbrinjavanje.

U periodu  od početka rada prihvatilišta do 31.12.2015.godine zbrinuto je 76 pasa, pri čemu je vrednost javne nabavke veterinarskih usluga iznosila 695.000 dinara.

U 2016 javna nabavka od 1.021.250 dinara pokrila zbrinjavanje  svega  26 novopristiglih  pasa. Naime, inspekcija je  u objektu, prilikom kontrole koju je sprovela u martu 2017. godine, zatekla 102 psa. Prilikom kontrole utvrđeno je da 44 od 102 pasa nisu obeležena u skladu sa propisima, što  potvrđuje  da  veterinarske usluge po ugovorima  nisu  pružene  ni u prethodnim godinama, ali su uredno naplaćivane!

Netransparentnost budžeta  u tom periodu, ne dozvoljava nam da saznamo  koliki su iznosi odvojeni za  službu  zoohigijene, i da li su uopšte  ti iznosi realizovani. Ono što je sigurno jeste da  su isplaćena  12 miliona dinara na ime odštete za ujede u 2016. godini.

Privatna prihvatilišta, koja se domaćinski vode, sa empatijom i brigom, utroše desetinama puta manje iznose, a zbrinu desetinama puta više životinja. To je moguće, jer oni ne “budže” račune, ne voze hiljade kilometara mesečno kao da pse sakupljaju u Grčkoj i Italiji, a ne isključivo na teritoriji grada.

Ovaj  kratki osvrt, potvrđuje  nam  da i ovako i onako, bilo da su  na vlasti pokreti koji žive za Krajinu  od naših para, ili  SNS-ovska menadžerija, stradaju i psi  i gradski budžet. Psi stradaju na ulici, gde im nije mesto, jer građani iz budžeta plaćaju njihovo humano zbrinjavanje, a budžet strada pod naletom onih koji misle da  je on  njihova kasica prasica, pa zahvate kad god pomisle.

Partokratija, ne samo da se štiti međusobno, već koristi i potpuno iste metode i načine za izvlačenje sredstava iz budžeta  i njihovu zloupotrebu, što se i ovde pokazalo.

Zato nas ne bi ni iznenadila, najava  adaptacije azila, možda proširivanje njegovih  kapaciteta i  još neki  novo-stari netransparentni potezi.

Raščanin Mirjana
Opštinski kordinator DJB Zaječar

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Zabrinjavajuća je činjenica da korupcija u oblasti JKP zoohigijena, gde su naravno uključene i Skupštine opština, ostaje tako neprimećena. A sume su milionske. Psi su zlatne koke i kolateralna šteta gramzivih lopova, koji se postavljaju za upravnike, direktore i svih onih koji sa njima saradjuju. Zato ih i predstavljaju u medijima kao opasne lutalice, kako bi podsticali mržnju gradjana i prikrivali svoje kradje. Mašu ujedima, navodno nešto rade, a ustvari se samo krade. Aleksandra Alagić, dobro poznata u krugovima udruženja za zaštitu, kao osoba, koja je u Banovcima držala privatni pansion za pse, naplaćivala ga, pa posle nestala i ona i psi, i novac, naravno, se pojavila baš u azilu Prlita i tu postala upravnik. Ko je na to mesto postavio? A i u azilu, javnom objektu je naplaćivala smeštaj pasa, kao u privatnom pansionu. Udruženja ima skenirana dokumenta o tome. Pa je skoro i iz Prlite nestala. Dakle, kradje na angro.