Ауторски текст Војводина Пољопривреда

Чувати њиве за наше људе

Након информације објављене данас у медијима да је немачка компанија Тенис у Србији на корак од папира којим добија оно што у својој земљи никада не би могла, осећамо се обавезним да још једном објавимо реаговање. Наиме, компанија Тенис добија 2.420ha  државног земљишта у закуп у трајању читавог радног века једне генерације (30 година) у зрењанинском атару, а следи његово ширење и на парцеле неких других војвођанских општина. Кикинда је, кажу, следећа на списку. Тенис у Србији је државни пројекат и доношен је нов Закон о пољопривредном земљишту да би му се отвориле могућности да се код нас шири. О државним пројектима ширења агро компанија смо писали у тексту Отимање земље који треба прочитати јер говори о ширем концепту овога што се у Србији са земљом дешава.

Давањем земље Тенису, неће се у великој мери повећати површина земљишта које се обрађује у Војводини, зато што Тенису није дата земља која до сада није била обрађивана. Та необрађивана земља је необрађивана зато што је лошијег квалитета и она није требала нашим паорима, а не треба ни немачкој компанији. Тенису се даје најбоља земља, а то је иста она коју годинама у закуп од државе узимају домаћа пољопривредна газдинства. Тенис није ту да би се обрадила запарложена земља на слатинама и при ритовима, он је ту да наше најбоље парче ораница добије од нас. Ово ће додатно осиромашити пољопривредна газдинства у Војводини јер ће им остати лошије државне парцеле за закуп. Као последица, закуп тих лошијих парцела ће бити скупљи, јер ће велики број домаћих паора да се пријави и лицитира за закуп свих преосталих њива које иоле могу да се заору. На лошијим њивама домаћи паори ће имати мањи принос. Па, израчунајте – виша цена закупа земље, а нижи принос. Све ово ће значајно умањити профит који домаћи пољопривредник на парчету државне земље може да направи, а пуно тога се у пољоприреди Србије ради на ивици исплативости и код нас нема привредне гране која носи толики ризик као производња хране на отвореном. Принос варира у зависности од сијасет фактора. Ипак, највећи „лед пред жетву“ је наша српска аграрна политика, тј. оно што сами себи радимо правећи се пред Немцима паметнијим од Немаца.

Тенис је немачка компанија. Немци своју аграрну политику базирају на развоју пољопривредних газдинстава, а не на компанијама као што је Тенис. Овде можете прочитати више о аграрној политици Немачке. Ово што ће Тенису власт у Србији дати, Тенис не би могао да добије код своје куће. Јасно… Немачка води рачуна о свом становништву, о свом развоју, Немци се не исељавају из земље већ у својој држави могу лепо и радо да живе јер је све направљено да немачком човеку у Немачкој буде добро. Код нас – друга прича. Пар десетина хиљада људи годишње се исели, пар десетина хиљада се због тешких услова живота не роди.

Пољопривредници су протестовали због промене законске регулативе којом се омогућило да се овакви договори са странцима склапају. Блокирали су путеве. У вестима је било нешто мало да се види у вези тих протеста, па ко се сећа, сећа се. Ми из странке Доста је било смо давали широку подршку паорима, а нисмо хтели да исполитизирамо њихову борбу тиме што бисмо се гурали на њихово чело, иако неке странке нису биле толико суздржане. Последње што је протестима требало је да буду повезани са политичком игром политичких странака. То што су неки политичари ускочили испред њих испред камера их је окаљало.

Питате се зашто паори сада ћуте. Не могу да тврдим, али пошто сам пуно времена провела са њима, понешто су ми и рекли. Можда има и неких трећих разлога, али ја знам за два. Једни кажу да је разлог повлачења то што им се смучило кад је политка стала на чело њихове колоне, непозвана и чак и замољена да то не чини. Друга група ми је као разлог навела страх за егзистенцију своје породице, јер се не може пословати ако се не буде са влашћу бар у неким минимално добрим односима. Остали се нису изјашњавали, па о њиховим мотивима могу само да нагађам.

И тако нама долазе стране компаније да ору нашу земљу, а ми ћемо на својој земљи бити јефтина радна снага. Мада ни број радних места од Тенисове делатности неће бити ни близу довољан да се покрију изгубљене прилике за зараду неких породица у породичном послу на земљи. Овим је послом држава лоше „сејала“.

Светлана Козић
председница посланичке групе
Доста је било y Скупштини Војводине

Светлана Козић

Светлана Козић

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ovo je zaista užas. Ne znam šta bih rekao … urliknuo; rasprodaje se Srbija, okupacija, av, bla, bla…. 11 teza o Fojerbahu kaže: filosofi su do sada svet različito tumačili, a radi se o tome da se (svet) promeni. Neki novi partizani moraće da uzmu puške u ruke, pobiju govna, izdajnike i profitere … i gotova stvar. Imam skoro 60 godina i razmišljam da se odmetnem u partizane