Autorski tekst Vojvodina Poljoprivreda

Čuvati njive za naše ljude

Nakon informacije objavljene danas u medijima da je nemačka kompanija Tenis u Srbiji na korak od papira kojim dobija ono što u svojoj zemlji nikada ne bi mogla, osećamo se obaveznim da još jednom objavimo reagovanje. Naime, kompanija Tenis dobija 2.420ha  državnog zemljišta u zakup u trajanju čitavog radnog veka jedne generacije (30 godina) u zrenjaninskom ataru, a sledi njegovo širenje i na parcele nekih drugih vojvođanskih opština. Kikinda je, kažu, sledeća na spisku. Tenis u Srbiji je državni projekat i donošen je nov Zakon o poljoprivrednom zemljištu da bi mu se otvorile mogućnosti da se kod nas širi. O državnim projektima širenja agro kompanija smo pisali u tekstu Otimanje zemlje koji treba pročitati jer govori o širem konceptu ovoga što se u Srbiji sa zemljom dešava.

Davanjem zemlje Tenisu, neće se u velikoj meri povećati površina zemljišta koje se obrađuje u Vojvodini, zato što Tenisu nije data zemlja koja do sada nije bila obrađivana. Ta neobrađivana zemlja je neobrađivana zato što je lošijeg kvaliteta i ona nije trebala našim paorima, a ne treba ni nemačkoj kompaniji. Tenisu se daje najbolja zemlja, a to je ista ona koju godinama u zakup od države uzimaju domaća poljoprivredna gazdinstva. Tenis nije tu da bi se obradila zaparložena zemlja na slatinama i pri ritovima, on je tu da naše najbolje parče oranica dobije od nas. Ovo će dodatno osiromašiti poljoprivredna gazdinstva u Vojvodini jer će im ostati lošije državne parcele za zakup. Kao posledica, zakup tih lošijih parcela će biti skuplji, jer će veliki broj domaćih paora da se prijavi i licitira za zakup svih preostalih njiva koje iole mogu da se zaoru. Na lošijim njivama domaći paori će imati manji prinos. Pa, izračunajte – viša cena zakupa zemlje, a niži prinos. Sve ovo će značajno umanjiti profit koji domaći poljoprivrednik na parčetu državne zemlje može da napravi, a puno toga se u poljopriredi Srbije radi na ivici isplativosti i kod nas nema privredne grane koja nosi toliki rizik kao proizvodnja hrane na otvorenom. Prinos varira u zavisnosti od sijaset faktora. Ipak, najveći „led pred žetvu“ je naša srpska agrarna politika, tj. ono što sami sebi radimo praveći se pred Nemcima pametnijim od Nemaca.

Tenis je nemačka kompanija. Nemci svoju agrarnu politiku baziraju na razvoju poljoprivrednih gazdinstava, a ne na kompanijama kao što je Tenis. Ovde možete pročitati više o agrarnoj politici Nemačke. Ovo što će Tenisu vlast u Srbiji dati, Tenis ne bi mogao da dobije kod svoje kuće. Jasno… Nemačka vodi računa o svom stanovništvu, o svom razvoju, Nemci se ne iseljavaju iz zemlje već u svojoj državi mogu lepo i rado da žive jer je sve napravljeno da nemačkom čoveku u Nemačkoj bude dobro. Kod nas – druga priča. Par desetina hiljada ljudi godišnje se iseli, par desetina hiljada se zbog teških uslova života ne rodi.

Poljoprivrednici su protestovali zbog promene zakonske regulative kojom se omogućilo da se ovakvi dogovori sa strancima sklapaju. Blokirali su puteve. U vestima je bilo nešto malo da se vidi u vezi tih protesta, pa ko se seća, seća se. Mi iz stranke Dosta je bilo smo davali široku podršku paorima, a nismo hteli da ispolitiziramo njihovu borbu time što bismo se gurali na njihovo čelo, iako neke stranke nisu bile toliko suzdržane. Poslednje što je protestima trebalo je da budu povezani sa političkom igrom političkih stranaka. To što su neki političari uskočili ispred njih ispred kamera ih je okaljalo.

Pitate se zašto paori sada ćute. Ne mogu da tvrdim, ali pošto sam puno vremena provela sa njima, ponešto su mi i rekli. Možda ima i nekih trećih razloga, ali ja znam za dva. Jedni kažu da je razlog povlačenja to što im se smučilo kad je politka stala na čelo njihove kolone, nepozvana i čak i zamoljena da to ne čini. Druga grupa mi je kao razlog navela strah za egzistenciju svoje porodice, jer se ne može poslovati ako se ne bude sa vlašću bar u nekim minimalno dobrim odnosima. Ostali se nisu izjašnjavali, pa o njihovim motivima mogu samo da nagađam.

I tako nama dolaze strane kompanije da oru našu zemlju, a mi ćemo na svojoj zemlji biti jeftina radna snaga. Mada ni broj radnih mesta od Tenisove delatnosti neće biti ni blizu dovoljan da se pokriju izgubljene prilike za zaradu nekih porodica u porodičnom poslu na zemlji. Ovim je poslom država loše „sejala“.

Svetlana Kozić
predsednica poslaničke grupe
Dosta je bilo y Skupštini Vojvodine

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je zaista užas. Ne znam šta bih rekao … urliknuo; rasprodaje se Srbija, okupacija, av, bla, bla…. 11 teza o Fojerbahu kaže: filosofi su do sada svet različito tumačili, a radi se o tome da se (svet) promeni. Neki novi partizani moraće da uzmu puške u ruke, pobiju govna, izdajnike i profitere … i gotova stvar. Imam skoro 60 godina i razmišljam da se odmetnem u partizane