Ауторски текст Спољна политика

Шта је проевропска политика

Ко ме мало боље познаје или прати мој рад зна да сам еврофил и да мислим да је уједињена Европа грандиозан пројекат на добробит Европљана свих нација. Био сам у свим земљама ЕУ. Лувр, Прадо, Ријкс, Орсе и многи други су моји музеји. Када путујем у ЕУ никада не кажем да идем у иностранство. Имао сам прилике да упознам и водим паметне разговоре са највишим званичницима ЕУ и са људима који управљају европском локомотивом из сенке. У чланству Србије у ЕУ видим чист економски и безбедносни интерес наше земље и као опипљив интерес га промовишем када се бавим политиком. Међутим, тема овог текста није да ли сам ја Србин-Европљанин, него то да сам годинама збуњен и згађен испразном мантром “проевропских” странака и махања истом у јавности.

Прво, ако ћемо говорити о проевропским странкама на основу празних вербализација, онда су ту недвосмислено СНС и СПС. Обе странке су вербално проевропске, а за њиховог мандата смо се примакли више ЕУ него за мандата странака које данас говоре о себи као проевропским (овде изузузимам ЛДП јер никада нису били у републичкој власти и самим тим радили ствари које се осталима стављају на душу).

Друго, бити проевропски значи прихватити и спроводити оно што је Европску унију учинило најлепшим местом за живот обичног човека на кугли земаљској (искључујем мале и микро државе). Дакле, можете до сутра причати да сте проевропски опредељени, али ако вам на конту стоји реформа судства које сте уништили, ваше интенције су све само не европске.

Треће, ако вас је Европа елиминисала због траљавог подизања барикада на Косову и када је део суверенитета изгубљен због подилажења алавој продаји нафтних деривата на црно широм Космета, нисте проевропски.

Четврто, европске вредности несумњиво укључују транспарентну јавну управу, те ако сте измислили тајне уговоре ви сте све само не проевропски. Пре сте домаћа птица која скупља туђе перје. И да, то што компанија из ЕУ учествује у томе није никакав одговор, јер Република Италија не би никада потписала такав споразум са неком српском фирмом.

Пето, европске вредности нису да продаш испод сваке тржишне цене, чак и поклониш ресурсе ове земље, јер то не раде европске земље. Шесто, европске вредности не укључују партијско запошљавање демохришћана у Немачкој, конзервативаца у Шпанији итд… Ако запошљаваш људе само зато што носе твој дрес, не гајиш проевропске вредности.

И могао бих дуго тако. Тачно је да и садашња власт ради многе сличне ствари, али барем не лаже међународну заједницу преко сваке границе, не удара контру где не може да победи и, изнад свега, не прича о себи као доминантно проевропској. У најкраћем, много је слична по поступцима, али се не удара у лажне груди европске.

Бити проевропски значи увести у Србију баш оно што је учинило земље ЕУ местима где беже људи из лажљиво европске Србије. То није качење застава ЕУ, то није јака или слаба реторика, то су дела која нашим грађанима чине животе лепшим, слободнијим, праведнијим, сигурнијим. То су дела која славе живот, иновације, напредак. Немојте користити придев проевропски ако не желите или не умете да понесете тај диван терет на својим политичким леђима. Гротескно је, вређа добру идеју и одлаже завршетак пута Србије у ту исту Европу.

Александар Стевановић
народни посланик и потпредседник Доста је било

 

Повезани текстови:
Прaви oднoс прeмa Eврoпскoj Униjи

Александар Стевановић

Александар Стевановић

Дипломирани економиста и економски консултант последњих девет година. У свом раду се нарочито фокусира на мала и средња предузећа и снажно подржава изградњу институција, успоставу функционалне тржишне привреде под владавином права уз минимално државно мешање и јавну потрошњу.

По образовању економиста са две мастер дипломе из Транзиције и реконструкције и Политичке теорије и праксе демократије.

Радио као саветник Министра привреде, Уније послодаваца Србије, Удружења малих и средњих предузећа и предузетника, Фонда за отворено друштво, Међународне организације рада, NALED-a, GIZ, HELP, USAID, Сталне конференције градова и општина, Фондације Фридрих Науман, ЕLDR, Амбасадора Државе Израел, Save the Children итд.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Gospodine Stevanovicu, to da ste Vi euro pristalica po svaku cenu nije nova stvar. To ste I ranije izjavljivali. Meni interesantno zvuci to da ste “vodili pametne razgovore sa ljudima koji upravljaju evropskom lokomotivom iz senke”. Kako ste se nasli u toj situaciji da budete sa tim ljudima? Ko su ti ljudi? Hm. Pretsednik pokreta DJB gospodin Radulovic je u vise prilika izjavljivao da, dozvolite da parafraziram, “…ni Evropa, ni Rusija” nego da je interes Srbije na prvom mestu. Sa ovakvim Vasim izjavama vi mu dodjete kao frakcija unutar Pokreta. Dozvoljavam da gresim. Vi ste izneli svoj stav kao javna licnost (politicka figura). Zbog toga se nemojte onda cuditi da je Pokret DJB dobio samo 40 hiljada glasova a na prethodnim izborima daleko vise. Bio sam I ja u Luvru I Rijks muzeju ali plasim se da nije to sto je evropska komisija koja upravlja evropskom zajednicom (kako Vi kazete ljudi koji upravljaju evropskom lokomotivom iz senke) namenila Srbiji. Ako Srbija ikad I udje u tu evropsku uniju, bice u B-ligi kao sto su I Rumunija, Bugarska, Grcka I sl. znaci – potrosacka zona koja treba da koristi GMO hranu, daje sumnjive vakcine svojoj deci, unisti svoju privredu, skoluje mlade ljude da bi otisli u evropske zemlje, preda Kosovo (Kosovo jos I da ne pominjem). Kada je AV skoro izjavio da Ustav Srbije treba menjati, palo je u oci GLASNO cutanje Sase Jankovica, Pokreta DJB (Sasa Radulovic, pa I Vase), Vuka Jeremica. Nemam nikakve nedoumice koje stranke ili pokreti ce glasati na predlog AV-a za promenu ustava I definitivno predavanje Kosova. U jednoj stvari bih mogao da se slozim sa Vama a to je da vladajuca stranka ne zeli da uvede red u Srbiji (u svim domenima) pa ta poglavlja evropske unije bi mogla da ih nateraju da koliko-toliko uvedu neki red. Uvodjenje reda je glavni moto Sase Radulovica I slazem se sa njim u tome. Ono sto Srbija treba da uradi kada (I ako) dodje jednog dana u poziciju da je ispunila sve uslove svih poglavlja (iskljucujuci predavanje Kosova) I treba da bude primljena u tu zajednicu, lepo kaze – Neka hvala, mi necemo! Na kraju, nemam nameru da odgovaram na replike, ako bude kojih. Hvala Bogu da se pojavio Pokret za spas Srbije pa imam za koga da glasam sledeci put!

  • Toronto, ne znam koliko si upućen ali DJB jeste pro-evropska stranka. Sasvim je normalno da zamlja koja se nalazi u Evropi i koja ima najveću ekonomsku i drugu saradnju sa EU zamljama (a ne Rusijom ili Kinom) teži da bude u EU. To tako nas TI vidiš u EU je potpuno deseta priča i zavisi pre svega od nas samih i za kakav se položaj izborimo. EU je kolektiv kao i svaki drugi, unutra možeš da bude najabolji, najgori ili nešto između. Stav DJB-a je da uredi sopstveno dvorište pa takav da ulazi u kolektiv kao neko ko će biti poštovan. To se potpuno razlikuje od politike trenutne vlasti gde se uguravamo kao “krpa”, što možemo videti i posetama našeg cenjenog predsednika gde nas svaki put uhvati blam koliko je nesposoban da postigne da bude poštovan.

   Druga stvar, živimo u vremenu globalizacije i polarizacije. Mala zemlja ne može da opstane samostalno. U takvom sistemu, gde je sve povezano i postaje sve povezanije, svi te prvo pitaju “a čiji si ti” pre nego što nešto rade sa tobom. Na nama je da idemo put uklapanja u sistem kakav jeste (bez obzira da li nam se taj sistem sviđa ili ne) ili da idemo putem izolacije. Apsolutno je jasno da je bolje prvo rešenje. Tako da, mi smo u EU, to je naša kuća i naš zadatak je da uđemo u taj kolektiv i da se u njemu izborimo za što je moguće bolju poziciju. Ove kombinacije što pravimo sa Rusijom, Kinom i Arapima su samo bezvezarija. To su države koje Srbija apsolutno ne zanima, njima je jedini cilj da se “uvuku” na tržište Evrope. Daju nam mrvice a onda uzimaju javna i druga preduzeća kako bi poslovali na EU tržištu. A mi se ložimo kako imamo prijatelje. Verujem da smo jedini narod na planeti koji misli da u svetskim odnosima postoji prijateljstvo. Postoje samo interesi i kad to budemo skapirali onda ćemo krenuti napred.

  • Baš nikad nisu poturali da su teško pro-EU partija, nego da su centristi za uvođenje reda i za liberalnu ekonomiju i uređenje društva i transparentnu upravu, što ih po meni čini baš anti-EU (i anti-ruskom tbh.)

   Imaju dosta bivših LDP-ovaca u kadru, pa su oni ta struja što vuče “EU ili smrt”.

   U pravu si da svet postaje globalna ekonomija, ali Žan-Klod Junker i ostala bratija su svima poturili priču kako su oni neophodni da bi uspeli da bilo šta prodamo dok su oni u stvari najveća barijera sa trgovinom sa ostatkom sveta.

   Jedno je kada moraš da pratiš 5000 glupih standarda kada izvoziš u zemlje EU (ne sme na flaširanoj vodi da piše da voda pomaže protiv dehidracije), a drugo je kada te retardirane standarde moraš da primenjuješ i kada izvoziš svoju robu u drugi deo sveta. EU ekonomija je sve manje konkurentna baš zbog takvih stvari, i u zadnjih 50-ak godina koliko postoji procenat EU u svetskom GDP-u je pao sa 30% na 15%, dok je npr. Americi ostao isti.

   Mi imamo najveću trgovinu sa zemljama Evropske unije jer smo okruženi tim zemljama, i zašto moramo da budemo EU da bi smo trgovali s njima? Zašto je izolacionizam kada nećeš da budeš u državi sa nekim?

   Jel’ si čuo ikada da je postojao neki trgovinski savez koji traži da prihvatiš vladavinu birokratske tehnokratije i gušenje demokratije u tvojoj zemlji?

   Kažeš Rusi, Arapi i Kinezi hoće kroz naš da uđu u tržište EU. OK, šta mene to briga? Ako hoće da trguju, dobro došli, niko ni ne traži od nas da uđemo i u Evroazijsku Uniju da bi radili sa njima.

   A ovo da te iko ikad pita “čiji si ti” je najnetačnija izjava ikad. Neko ko ne voli da radi sa istočno evropskim zemljama neće hteti da radi ni sa Poljskom ni sa Bugarskom, ni Srbijom ni Rusijom (lično iskustvo)

  • DJB nije tvrdo pro-evropska stranka. Oni su za taj pravac ali ne suprotno volji naroda. Što se tiče “mana” EU koje navodiš, to svuda postoji. Ako si mislio da negde postoji idealno okruženje (koje baš nas čeka) onda od toga potiče pogrešna percepcija. EU je kolektiv zemalja gde imaš one sa gotovo idealnim životnim standardom a imaš i one sa ne baš toliko idealnim standardom, na nama je izborimo i zauzmemo mesto prema našim mogućnostima. Dalje polemike na temu da treba da se okrenemo ka izolaciji da ne bi išli u kolektiv gde nas tobože očekuje nekakvo linčovanje, ja bih propustio. Kako neka mala država prolazi na svetskoj sceni uopšte ne zavisi od izbora EU ili ne-EU. Pokazali smo da možemo da propadamo i bez njih, tako da je sve na nama.

  • Mislim da prvo treba jasno razlučiti da li su evropske vrednosti isto što i EU. Po meni nisu, odnosno kako raste i jača birokratija u Briselu, sve manje jesu. Mislim da i EU sve više ide u partokratiju i korupciju. Neko ko je za evropske vrednosti ne može da bude selektivan i da ih poštuje i razvija u EU, a da žmuri na njihovo nepoštovanje u zemlji koja nije u EU, samo zato što od toga, u ovom trenutku, ima koristi.
   Osim toga, postoje i države u Evropi koje i te kako neguju evropske vrednosti, ali nisu u EU. Da li su one zbog toga manje vredne? Naravno da nisu.
   Kako ja vidim DJB? Kao stranku koja je bezrezervno za evropske vrednosti, a članstvo u EU i drugim političkim i ekonomskim savezima, kada za to dođe vreme.

  • Mirko, sve se slažem sa tobom. Srbija mora da radi na EU vrednostima. Samo članstvo je tu u drugom planu, to je zapravo samo jedna od formalnosti. Po meni, Srbija ako je pametna, može da ima koristi od članstva. Sve zavisi od nas. Zemlje koje su razvijene a nisu u EU ne možemo da uzimamo za poređenje jer su one toliko razvijene da im se može, mi smo daleko od takve situacije. Nama je bolje da se uključimo pa da unutar kolektiva sebi grabimo dobro mesto. Što se tiče same EU i birokratije i korupcije, toga svuda ima. Ništa nije idealno. Standardno se boriš protiv toga i pomažeš da sistem bude bolji. Potpuno je jasno da zemlje pojedinačno gledaju i svoje interese ali ta EU zajednica mnogo znači. Čak idem i toliko daleko da mogu da tvrdim da je EU organizacija koja drži zemlje u miru. Verujem, ako bi propala EU da bi na tlu Evrope ubrzo ponovo videli ratove. Ne zbog same propasti EU nego zato što ne bi bilo tog nečega što bi povezivalo države i pravilo jedinstvo. Tako da, po nekom mom stavu, EU je mnogo važan projekat, kako sa ekonomskog tako i sa mirovnog stanovišta i treba raditi na tome da opstane. U protivnom mislim da nam se crno piše. Svima. Prvo što bi i zapad i istok vrlo lako ekonomski razbucao 30 sitnih država gde svako igra za sebe a onda bi se pojavili problemi i ratovi… neka hvala.

  • Clanstvo nije formalnost, zahteva da se prodje cela procedura od A do Z i nju su prosle sve zemlje. NAravno, ako radis na reformama u svojoj zemlji ceo put je izuzetno brz, ako ne radis, traje jako dugo.

  • To da li će neko igrati u A ili B ligi ne zavisi od EU nego od same države. Npr. Češka i Estonija su, baš kao i Bugarska i Rumunija, pre 25 godina bili Ž liga u poređenju sa npr. Italijom, a sada su u mnogim aspektima ispred Italije ili Španije.

  • DJB je proevropska stranka kojoj je prevashodno važno da naša zemlja bude uređeno društvo, poput većine evropskih zemalja. Na drugom mestu po važnosti je članstvo u Evropskoj uniji, ali takvi savezi su korisni a mi smo i geografski i kulturološki deo Evrope i sasvim je logično da budemo u tom savezu. Da li ćemo izgledati kao Bugarska ili kao Švedsk – to samo od nas zavisi i ni od koga drugog. Što se tiče GMO hrane, mi je već jedemo više od ljudi u Evropi, jer kod nas je samo zabranjena njena proizvodnja (što se naveliko krši), ali ne i njen uvoz. Tako da uvozna hrana koju jedemo lako može biti GMO (osim organske, naravno), tako da je to sve jedna šarena laža. A što se tiče Kosova, Toronto, ja najiskrenije očekujem od vas da kada ga budemo “predavali” dođete lično da ga branite. To bi makar bilo fer od vas a ne da to mi radimo za vas.

  • 1. EU je Srbiji ponudila sto i svim yemljama koje su se oslobodile 1989. Da bude punopravna clanica kada prodje put koji je bio i ostao isti za sve.
   2. Ne postoje 1 i 2. liga gde te strpaju, nego sam izaberes. Estonija je recimo u superligi, a Bugarska u beton ligi EU. Kako su radili tako su dobili ocenu, ne EU, nego gradjana EU koji su glasali svojim novcanicima.
   3. EU ima najvise standarde bezbednosti hrane i od nas su barem 40 godina odmakli. Ako znate ekonomiju najvise trguju i saradjuju oni koji su najrazvijeniji, to jest od siromaha nemate nikave vajde, taman da ga upregnete umesto konja.
   4. Ustav ce se menjati zbog (a) izbora sudija od strane sudske vlasti (2) supremacije EU zakona nad nacionalnim (3) Izbora za Evropski parlament u Srbiji

 • @Toronto,

  Одлично запажање. Баш онако “боде очи”.
  Питам се како то да ДЈБ сметају тајни уговори, а не смета им тајно, недемократско или што аутор рече “из сенке” руковођење Европском Унијом? Намерно помињем ДЈБ, а не аутора, јер су Саши Радуловићу и осталима ови ставови сигурно познати. Не познају се од јуче.
  И заиста, ко су ти људи “из сенке”? Како је он уопште дошао у ситуацију да са њима “паметно” разговара, када није ни на једној битној функцији? Којим каналима, поводом, итд? Да ли је можда господин Стевановић члан неког тајног друштва?

  Одакле му идеја да се такво нетранспарентно управљање ЕУ може завршити са позитивним исходом за све или макар већину становника ЕУ? Ако се мигранска криза (читајте: навала) настави, где је ту економски и поготово безбедносни интерес Србије и читавог континента?
  Да ли аутор живи у неком паралелном универзуму, јер заиста не схватам такав његов став (оптимизам), када ситуација на терену говори супротно?

  • Slažem se sa vama, moram priznati da ne vidim ni trenutak za ovakav tekst.Čemu uopšte ovakva tema u ovom momentu, kojim povodom? Zašto sada o EU? Stranke neka se predstavljaju kako god žele, ne znam zašto pratiti njihovu spoljnju politiku, zašto se baviti time?
   Imamo mnogo važnijih tema i problema u ovom momentu.Članstvo u EU nije prioritet, to je više puta Radulović rekao.Na pitanje u jednoj emisiji da li je evrofanatik ili evroskeptik rekao je “ni jedno ni drugo”.
   Ono što sam u njegovim stavovima do sada pronalazio je čist evrorealizam a on je trenutno takav da je put u EU totalno poguban.Ono što mi se ne dopada je što je Dušan Pavlović već istakao da je evropejac, sada i gospodin Stevanović priča isto… Izgleda da su svi oko Radulovića evrounijate samo on nije ili možda grešim, ovaj tekst je dosta čudno napisan tako da ne znam da li sam ga uopšte razumeo kako treba(još sam usput i pospan:)).Mislim, da ne znam da sam na sajtu DJB nego da mi je neko dao da pročitam i da pogodim rekao bih da je ovo sajt DS-a ili LDP-a a njihovo veličanje evropskih vrednosti mi se gadi.
   Samo da kažem, kada pitate kada se gosp. Stevanović sastajao sa zvaničnicima EU – pa dok je bio u ministarstvu privrede.I on je bio u užem Radulovićevom timu.Mislim da govori o tom periodu.

  • Ne znam čemu onaj početak teksta onakav, kao da je Stevanoviću krivo što SNS i SPS trenutno važe za proevropske stranke.Nekako zavidno i ljubomorno, tipično LDP-ovski.Prošle godine na RTS-u potpuno je drugačije pričao o EU nego u ovom tekstu.Btw čuo sam negde da je gosp. Stevanović bio član LDP-a pre mnogo vremena pa evo prilike i da odgovorite da li jeste ili nije(mada i nije previše bitno ali ne bi bilo loše znati)

  • Restart, ovaj tekst nije pisan konkretno za tebe nego za sve posetioce sajta. Zamisli kad bi se sad svako javljao i ostavljao “primedbu” kako mu nije jasno šta će taj tekst uopšte tu? Ako tebi nije interesantan, onda ga lepo preskočiš i ideš dalje. Na sajtu ima mnogo tekstova različitih tematika i svako može da nađe ono što ga zanima. Čitajući komentare, ljudi su uglavnom negodovali što DJB malo piše o EU tako su takvi tekstovi poželjni. To uostalom možeš videti i po komentarima, čim ima toliko komentara znači da je ljudima interesantno. Nigde u tekstu ne piše da je EU tema najvažnija, važna je koliko i sve ostale teme a svako neka proceni šta želi da čita. Najveća vrednost DJB-a je upravo u raznovrnosti tema i po tome su jedinstveni na političkoj sceni. Nećeš videti ni jednu drugu partiju i pokret da ima sveobuhvatniji, sadržajniji i konkretniji program od DJB.

  • a. SNS i SPS su proevropske skoro jednako kao i DS, a primer. To je cinjenica, kao sto je cinjenica da su to samo na recima.
   b. NEma razlike, buduci da u ovom tekstu govorimo laznim Evropejcima, dok sam na RTS pricao sta su pravi Evropejci.
   c. Nisam bio clan, druzio se jesam. Da sam bio clan , sigurno bih bio na nekoj funkciji gde mogu da uticem na donosenjeodluka.

  • 1. NA tokove se utice na mnogo nacina, na primer vodis firmu i menjas svoju zemlju na bolje. Savetujes ljude kao bivsi politicar (na primer kao Zak Santer). Takve ljude upoynas ako si nesto pametno radio od svog zivota jer slicno se slicnom raduje. Inac uopste nije zabranjeno biti clan ni tajnih ni javnih drustava u slobodno vreme.
   2. EU je iyuyetno transparentna, a mi smo jedno 30 godina daleko od kvaliteta transpartnosti njenih budzeta i trosenja istih. POzitivni efekti za vecinu su neupitni, posebno za one koji stvaraju najvise vrednosti i vuku svoja drustva napred.
   3. Migrantska kriza je bila jedan od pokusaja da se slomi EU, nije uspelo, niti ce ikada uspeti. Evroskeptici su ybrisani na nekoliko poslednjih izbora, a tek ce se nastaviti, na primer sa AfD u NEmackoj.

 • S’ obzirom da iz Brisela u poslednje vreme samo izlaze reci autokratije i birokratije ne vidim uopste razlog zasto bi isli u EU. Jos nesta, talas migranata ce se povecati uz godinu u godinu, tako da bi nam bilo veoma lose da udjemo u EU. Da smo mi normalna zemlja, sredili bi se kako valja, povratili kontrolu nad Kosovom i granicama Srbije, sprecili sprecili ulazak migranata u Srbiju i slobodno kretanje Kosovara a zadrzali bi i stvorili nedetrimentalnu saradnju sa svim drzava sveta gde je moguce a ne samo sa EU. U sustini, uredili bi svoju zemlju zadrzeci sve dobre zakone i dobra pravila koja imamo(iako znam da ih je malo) i uzeli bi ona koja nam nedostaju iz zemalja poput Svajcarske i Norveske.

  • a. 90% politike u EU vode nacionalne drzave. Eu trosi 3% ukupnog budzeta, sve ostalo drzave clanice.
   b. Nece se bitno povecati jer je ISIS porazen. I sada imamo podosta migranata, a da nismo videli EU.
   c. Nije moguce u realnom svetu.