Ауторски текст Војводина

Доста је било против доделе земље немачкој фирми

Преко медија смо сазнали да је локална самоуправа, односно комисија локалне самоуправе чији састав још увек не знамо, по налогу републичке комисије одлучила да по праву пречег закупа омогући немачкој фирми Клемент Тенис закуп 2.420 хектара државног земљишта у зрењанинској општини директном погодбом на период од 30 година.

Све ово урађено је према спорном Закону о пољопривредном земљишту усвојеном 2015. године (тзв. Тенисовом закону ). По том Закону републичка комисија може да додели на коришћење 30% државног пољопривредног земљишта једне катастарске општине без лицитације инвеститору на име улагања у прехрамбено – прерађивачку производњу.

Одлука још увек није правоснажна јер треба да буде усвојена у Скупштина града Зрењанина. Претпостављамо да ће ова одлука бити на дневном реду вероватно већ на следећој седници. Одборничка група ДЈБ ће се потрудити да објасни зашто за ову одлуку никако не би требало гласати. Од мноштва разлога набројаћемо само најважније:

  1. Доношењем Закона о пољопривредном земљишту држава је најавила оштру борбу против узурпатора државног земљишта. Процена је да се хиљаде хектара државног земљишта обрађује нелегално без закупа или неког другог правног акта. У ствари, проблем ће се само увећати. Највећи узурпатор државног земљишта постаће управо држава која додељује државно земљиште уместо да спроводи реституцију. Пре Другог светског рата оранице које су биле у плану да се доделе на 30 година нису биле у власништву државе. Ако желимо да се уведе ред отете оранице ваља вратити старим власницима.
  2. Правом пречег закупа гуше се и гасе домаћа пољопривредна газдинства која сада ту земљу обрађују. Ово се правда отварањем нових радних места. Процена стручњака је, међутим, да инвеститор неће запослити толико људи колико их сада те њиве обрађује.
  3. Произвођачи свиња добијају огромну површину земље која је превелика за потребе узгоја и имају затворену произведњу уместо да користе услуге домаћих ратара. Ове услове немају нигде осим у Србији.
  4. Тенис ће добити подстицајне мере, субвенције за свако ново радно место. Ово су услови које нема ни један домаћи произвођач. У ствари, парама пореских обвезника и домаћих произвођача подстицаће се страни конкурент да побољшта свој већ повлашћени положај и тако угаси домаће произвођаче и постане монополиста.

Страни инвеститори су добродошли али они морају имати најмање једнаке услове као домаћи произвођачи. Угледајмо се управо на Немачку, земљу одакле Тенис долази. Тамо је пољопривредна производња базирана на домаћим газдинствима који су законом заштићени од великих монополиста јер да није тако сигурно би одавно били угушени.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

Повезани текстови:
Страх и нада због доласка Тениса

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар