Државна управа Саопштењe

Повереник наложио ЕМС да по захтеву ДЈБ достави биографију Николе Петровића

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности уважио је жалбу ДЈБ од 13. августа 2015. године и наложио ЈП Електромреже Србије да доставе следеће информације о бившем директору Николи Петровићу, куму председника Србије и СНС-а, који је на то место постављен незаконито:

  1. Документе из којих се може сазнати академско звање бившег директора Николе Петровића, као и ког датума је и на којој високошколској установи исто стекао;
  2. Професионалну биографију именованог;
  3. Статут ЈП ЕМС са свим изменама који је био на снази од 01. 01. 2012. до 26. 05. 2015. (део који се односи на квалификације потребне за избор директора);

Покрет Доста је било тражио је информације о биографији Николе Петровића још 2014. године у оквиру акције “Биографије на сунце”. Влада је одбила наш захтев уз образложење да би објављивање биографије могло да нашкоди угледу Николе Петровића. Никола Петровић, кум Александра Вучића и човек који је управљао електро-енергетским системом Србије, запослен је без конкурса на месту генералног директора Електромрежа Србије и лажно се представљао као дипломирани економиста.

Доста је било je поднео 2015. године Управном суду Србије 34 тужбе због одбијања Владе Србије да обелодани биографије 160 државних функционера. Влада је по Закону о доступности информација од јавног значаја имала обавезу да податке о професионалним квалификацијама именованих лица достави покрету и јавности.

Доста је било се од почетка залаже за потпуну транспарентност државе на свим нивоима власти. Биографије јавних функционера, подаци о пословању и начину трошења новца морају бити доступни на сајтовима институција, јавних предузећа, фондова и агенција. Интерес грађана је да нас воде најбољи, одговорни људи чији рад је подложан јавном оцењивању и контроли. Позитивна селекција и конкуренција, а не партијски монопол над јавним предузећима. Насупрот овоме, Србија је огрезла у корупцији чиј је узрок нетранспарентно пословање које се под Вучићевом влашћу увећава и уништава нашу државу.

Повезани текстови:

“Владар Србије” или директор државне фирме?
Суд одлучио – Николa Петровић, директор ЕМС, дa објaви биогрaфију
Капитални губитак Николе Петровића, директора ЕМС
Кум “спуцао” 150 милиона ЕМС-а у изградњу одмаралишта на Копаонику
Премијеров кум потрошио 300.000 евра да обнови возни парк ЕМС-а
Бахата подела партијског плена у јавним предузећима
Вучићев кум, директор ЕМС – лaжни економистa

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bravo. Molim Vas zapisujte negde sve aktivnosti koje treba uraditi kad se smeni vlast.
    Ne bih voleo da se sve zaboravi ovaj olos treba juriti sve do poslednjeg.
    Jevreji i dan danas tragaju za nacistima, tako da borba nikad ne sme stati