Državna uprava Saopštenje

Poverenik naložio EMS da po zahtevu DJB dostavi biografiju Nikole Petrovića

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uvažio je žalbu DJB od 13. avgusta 2015. godine i naložio JP Elektromreže Srbije da dostave sledeće informacije o bivšem direktoru Nikoli Petroviću, kumu predsednika Srbije i SNS-a, koji je na to mesto postavljen nezakonito:

  1. Dokumente iz kojih se može saznati akademsko zvanje bivšeg direktora Nikole Petrovića, kao i kog datuma je i na kojoj visokoškolskoj ustanovi isto stekao;
  2. Profesionalnu biografiju imenovanog;
  3. Statut JP EMS sa svim izmenama koji je bio na snazi od 01. 01. 2012. do 26. 05. 2015. (deo koji se odnosi na kvalifikacije potrebne za izbor direktora);

Pokret Dosta je bilo tražio je informacije o biografiji Nikole Petrovića još 2014. godine u okviru akcije “Biografije na sunce”. Vlada je odbila naš zahtev uz obrazloženje da bi objavljivanje biografije moglo da naškodi ugledu Nikole Petrovića. Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića i čovek koji je upravljao elektro-energetskim sistemom Srbije, zaposlen je bez konkursa na mestu generalnog direktora Elektromreža Srbije i lažno se predstavljao kao diplomirani ekonomista.

Dosta je bilo je podneo 2015. godine Upravnom sudu Srbije 34 tužbe zbog odbijanja Vlade Srbije da obelodani biografije 160 državnih funkcionera. Vlada je po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja imala obavezu da podatke o profesionalnim kvalifikacijama imenovanih lica dostavi pokretu i javnosti.

Dosta je bilo se od početka zalaže za potpunu transparentnost države na svim nivoima vlasti. Biografije javnih funkcionera, podaci o poslovanju i načinu trošenja novca moraju biti dostupni na sajtovima institucija, javnih preduzeća, fondova i agencija. Interes građana je da nas vode najbolji, odgovorni ljudi čiji rad je podložan javnom ocenjivanju i kontroli. Pozitivna selekcija i konkurencija, a ne partijski monopol nad javnim preduzećima. Nasuprot ovome, Srbija je ogrezla u korupciji čij je uzrok netransparentno poslovanje koje se pod Vučićevom vlašću uvećava i uništava našu državu.

Povezani tekstovi:

“Vladar Srbije” ili direktor državne firme?
Sud odlučio – Nikola Petrović, direktor EMS, da objavi biografiju
Kapitalni gubitak Nikole Petrovića, direktora EMS
Kum “spucao” 150 miliona EMS-a u izgradnju odmarališta na Kopaoniku
Premijerov kum potrošio 300.000 evra da obnovi vozni park EMS-a
Bahata podela partijskog plena u javnim preduzećima
Vučićev kum, direktor EMS – lažni ekonomista

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo. Molim Vas zapisujte negde sve aktivnosti koje treba uraditi kad se smeni vlast.
    Ne bih voleo da se sve zaboravi ovaj olos treba juriti sve do poslednjeg.
    Jevreji i dan danas tragaju za nacistima, tako da borba nikad ne sme stati