Ауторски текст Војводина Државна управа

Класичан пример партијског паразита

Комисији за кадровска, административна и мандатно-имунитетна питања Скупштине града Новог Сада поднет је предлог од стране председника Скупштине града, Здравка Јелушића, за постављање шефа кабинета председника Скупштине града.

За шефа кабинета председника Скупштине града предложен је Дејан Шијак.

У прилогу је достављена његова биографија у којој се наводи да је рођен 1976. године, а факултет је завршио 2014. године и стекао звање “Дипломирани менаџер”. Од радног искуства се наводи да је био начелник Градске управе за инспекцијске послове Града Новог Сада до 2017. године, као и заменик начелника од 2014. до 2017. године.

Оно што у његовој биографији не може да се нађе, налазимо у Записнику о ванредном инспекцијском надзору од стране Управног инспектората, а то је да је Дејан Шијак завршио факултет за пословно-индустријски менаџмент Универзитета “Унион” Београд дана 13.06.2014. године и истог дана 13.06.2014. године положио и државни стручни испит (иако је за полагање државног испита потребнo најмање годину дана радног искуства у струци). Поставља се питање како је у овако рекордном року од завршеног факултета успео да стекне годину дана искуства у струци, да поднесе захтев за полагање државног стручног испита, да му захтев буде одобрен и да истог дана и положи државни стручни испит?

Даље, дана 07.11.2016. године Министарство државне управе и локалне самоуправе донело је Решење којим се налаже Градском већу града Новог Сада да у року од 15 дана укине Решење од 05.08.2014. године о постављању в.д. заменика начелника Градске управе за инспекцијске послове – Дејана Шијака. У образложењу Решења се наводи да је Градско веће града Новог Сада за в.д. заменика начелника Градске управе за инспекцијске послове поставило Дејана Шијака, без спровођења поступка јавног огласа и без радног искуства од 5 година у струци, а које је потребно према Закону о локалној самоуправи и према Закону о инспекцијском надзору.

Поставља се питање због чега Градско веће није још у новембру месецу прошле године сменило лице које је на овакав начин постављено на јавну функцију, а на основу поменутог Решења је било у обавези то да учини? Да ли зато што нису могли више од пола године да му нађу место у које ће да га “убаце”?

Такође се поставља питање због чега је неопходно да председник Скупштине града баш сада има шефа кабинета, ако га до сада није имао? Да ли је председник Градског већа због неизвршавања поменутог Решења новчано кажњен за прекршај према члану 39 и члану 40 Закона о управној инспекцији? 

Дакле, Дејан Шијак је у 38-ој години завршио приватни факултет, истог дана положио државни стручни испит, незаконито постављен на јавну функцију, без икаквог радног искуства, а сада “убачен” као шеф кабинета председника Скупштине града Новог Сада.

Горе поменуто лице само је једно у низу лица која су на јавну функцију поставњена без јавног конкурса, нестручна, са недовољно или нимало радног искуства која су за ту функцију потребна. “Доста је било” се залаже за укидање свих врста и облика партократије које разарају наше друштво. Дејан Шијак је само један од примера паразитског система који су установиле све досадашње власти, а СНС га је само омасовио и унапредио. Закон о забрани запошљавања у јавним службама се не поштује и за неке очигледно не важи. ДОСТА ЈЕ БИЛО!

 

Марица Бурсаћ,
дипломирани правник, секретар ДЈБ Нови Сад

и

Лазар Руњанин,
одборник у Скупштини града Новог Сада

Balaban-Sijak-Resenje-Inspekcije

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bravo za tekst, ali tek u Gradskoj upravi grada Beograda da vidite sta se desava i kako se dela mesta sekretara i zamenika, a o pomocnicima pa to je opsta sorka. sve vlasnici privatnih kompanija koji izvlaze novce gradajan Beograda i Srbije. Ima se moze se i krade se do Izbora za BEOGRAD.
    DO POBEDE,
    Nikoletina