Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Klasičan primer partijskog parazita

Komisiji za kadrovska, administrativna i mandatno-imunitetna pitanja Skupštine grada Novog Sada podnet je predlog od strane predsednika Skupštine grada, Zdravka Jelušića, za postavljanje šefa kabineta predsednika Skupštine grada.

Za šefa kabineta predsednika Skupštine grada predložen je Dejan Šijak.

U prilogu je dostavljena njegova biografija u kojoj se navodi da je rođen 1976. godine, a fakultet je završio 2014. godine i stekao zvanje “Diplomirani menadžer”. Od radnog iskustva se navodi da je bio načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove Grada Novog Sada do 2017. godine, kao i zamenik načelnika od 2014. do 2017. godine.

Ono što u njegovoj biografiji ne može da se nađe, nalazimo u Zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru od strane Upravnog inspektorata, a to je da je Dejan Šijak završio fakultet za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta “Union” Beograd dana 13.06.2014. godine i istog dana 13.06.2014. godine položio i državni stručni ispit (iako je za polaganje državnog ispita potrebno najmanje godinu dana radnog iskustva u struci). Postavlja se pitanje kako je u ovako rekordnom roku od završenog fakulteta uspeo da stekne godinu dana iskustva u struci, da podnese zahtev za polaganje državnog stručnog ispita, da mu zahtev bude odobren i da istog dana i položi državni stručni ispit?

Dalje, dana 07.11.2016. godine Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo je Rešenje kojim se nalaže Gradskom veću grada Novog Sada da u roku od 15 dana ukine Rešenje od 05.08.2014. godine o postavljanju v.d. zamenika načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove – Dejana Šijaka. U obrazloženju Rešenja se navodi da je Gradsko veće grada Novog Sada za v.d. zamenika načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove postavilo Dejana Šijaka, bez sprovođenja postupka javnog oglasa i bez radnog iskustva od 5 godina u struci, a koje je potrebno prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Postavlja se pitanje zbog čega Gradsko veće nije još u novembru mesecu prošle godine smenilo lice koje je na ovakav način postavljeno na javnu funkciju, a na osnovu pomenutog Rešenja je bilo u obavezi to da učini? Da li zato što nisu mogli više od pola godine da mu nađu mesto u koje će da ga “ubace”?

Takođe se postavlja pitanje zbog čega je neophodno da predsednik Skupštine grada baš sada ima šefa kabineta, ako ga do sada nije imao? Da li je predsednik Gradskog veća zbog neizvršavanja pomenutog Rešenja novčano kažnjen za prekršaj prema članu 39 i članu 40 Zakona o upravnoj inspekciji? 

Dakle, Dejan Šijak je u 38-oj godini završio privatni fakultet, istog dana položio državni stručni ispit, nezakonito postavljen na javnu funkciju, bez ikakvog radnog iskustva, a sada “ubačen” kao šef kabineta predsednika Skupštine grada Novog Sada.

Gore pomenuto lice samo je jedno u nizu lica koja su na javnu funkciju postavnjena bez javnog konkursa, nestručna, sa nedovoljno ili nimalo radnog iskustva koja su za tu funkciju potrebna. “Dosta je bilo” se zalaže za ukidanje svih vrsta i oblika partokratije koje razaraju naše društvo. Dejan Šijak je samo jedan od primera parazitskog sistema koji su ustanovile sve dosadašnje vlasti, a SNS ga je samo omasovio i unapredio. Zakon o zabrani zapošljavanja u javnim službama se ne poštuje i za neke očigledno ne važi. DOSTA JE BILO!

 

Marica Bursać,
diplomirani pravnik, sekretar DJB Novi Sad

i

Lazar Runjanin,
odbornik u Skupštini grada Novog Sada

Balaban-Sijak-Resenje-Inspekcije

DJB

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo za tekst, ali tek u Gradskoj upravi grada Beograda da vidite sta se desava i kako se dela mesta sekretara i zamenika, a o pomocnicima pa to je opsta sorka. sve vlasnici privatnih kompanija koji izvlaze novce gradajan Beograda i Srbije. Ima se moze se i krade se do Izbora za BEOGRAD.
    DO POBEDE,
    Nikoletina