Војводина Екологија

ПРОБЛЕМИ СА АМБРОЗИЈОМ У НОВОМ САДУ

Док се већина људи радује топлим августовским данима и михољском лету, алергични на полен амброзије су у агонији. Неконтролисано кијање је све учесталије, цурење из носа не престаје… У градском превозу и на улици људи се удаљавају када их виде сузних и крвавих очију, са марамицама у рукама, мислећи да је у питању вирус.

Амброзија, лимунџик, опаш или парложна трава, најопаснија је алергена биљка на свету. У Европу је стигла из Америке крајем 19. века, па је народ зове и американка. Цвета од средине јула до првих јесењих мразева, а од укупно 52 регистрована алергена у њеном полену, шест је нарочито опасно, чак и по живот. И док је код других алергених биљака критична концентрација 30 поленових зрна по кубном метру ваздуха, код амброзије је потребно само 8 до 15 зрна да би изазвала јаку реакцију. Ако имамо у виду да само једна биљка продукује до осам милијарди поленових зрна, јасно је колико је опасна по здравље. Ова једногодишња биљка може да порасте до два метра. Стабло је разгранато, са листовима јајоликог облика. Цветови су жућкасти, скупљени у дугегроздасте цвасти на врху. Највише је има на зараслом земљишту, у запуштеним баштама и двориштима, на међама и крај путева.

Типични алергијски симптоми су појачана воденаста секреција из носа, кијање, свраб у очима, грлу и непцу, појачано сузење, сливање секрета низ ждрело и запушен нос – каже др Александра Плавшић, специјалиста интерне медицине са одељења за алергологију и имунологију Клиничког центра Србије.- Алергијска кијавица је хронична упала слузнице носа, а настаје као последица реакције на поједине алергене. Може да се јави у сваком животном добу, а најчешће почиње у раном детињству и адолесценцији. Ако су родитељи склони томе, већа је шанса да и дете има те симптоме, односно наслеђује се генетска предиспозицја. При том, велику улогу има и фактор средине, где спадају аерозагађења, климатске промене, начин живота. Битно је разликовати ове симптоме од прехладе, која краће траје и може да буде праћена повишеном телесном температуром, уз слабост и малаксалост, а често и обојеним, густим секретом из носа. – Уколико се болест не дијагностикује на време и остаје нелечена, постоји велика могућност да се развије алергијска бронхијална астма. Не би требало занемарити ни утицај поленске кијавице на квалитет живота, јер смањује радне способности, јављају се хроничан умор, проблеми са концентрацијом и несаница.

Да ли ово све знају и самозвани стручњаци у ЈКП “Градско зеленило” Нови Сад?
Да ли ово представља свестан атак на здравље грађана?

Наиме, “Зеленило” је донело амброзију са земљом, након радова на замени грејне инсталације у Фрушкогорској 8-10, Народног фронта 4-6-8, Раваничкој 1.
Добили смо пет позиција са амброзијом.
Исто је и на Лиману 1, где је амброзија донета са земљом око нових стабала.
Почетком јуна је извршено кошење?!
АМБРОЗИЈА СЕ НЕ КОСИ, ВЕЋ СЕ УНИШТАВА У КОРЕНУ!
Толико о стручности запослених у ЈКП “Градско зеленило”.
Месец дана касније ситуација је била још гора… Растиње је било суво, али је амброзија лепо напредовала… Грађани су успели да самоиницијативно искорене сву амброзију у делу Фрушкогорске 8-10 и Милице Стојадиновић Српкиње 2, али у делу Народног фронта 8 ништа није урађено. Слично је и у Раваничкој 1, у делу до зграде ДДОР-а.

Потпуно је недопустиво да се по целом граду расејава амброзија о трошку грађана!

Где год се обављају радови и односи се земља, након завршетка истих, доноси се земља са највишом концетрацијом амброзије!

Да ли је тако у целом граду?
Доста је било неодговорног понашања ЈКП “Градско зеленило” и градске управе!

Саша Стаменковић
ГО Нови Сад

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар