Beograd Saopštenje Urbanizam

DJB protiv prodaje zelenih površina na Voždovcu

Opštinski odbor Dosta je bilo Voždovac podržava građane naselja Banjica koji traže da se zaustavi prodaja zelene površine na okretnici tramvaja na Banjici, a na kojoj je planirana izgradnja privatnog sportskog centra. Odbornici Dosta je bilo iniciraće na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine Voždovac da se odbornici vladajuće većine izjasne o inicijativi Banjičana da se na ovoj i okolnim parcelama zabrani bilo kakva izgradnja, kao i da se namena parcele preimenuje iz građevinskog zemljišta u javnu zelenu površinu.  

Ukoliko se dozvoli izgradnja na spornoj lokaciji, Banjičani bi ostali bez dela zaokružene zelene površine koja im već tri decenije služi za besplatnu igru i šetnju. Osim toga, sportski centar planiran je na terenu poznatom po visokom nivou podzemnih voda pa bi izgradnja ugrozila sistem kišne kanalizacije u ovom delu naselja. Predmetna parcela nema ni izlaz na saobraćajnicu što znači da bi protivzakonito morao da se proširi obližnji protivpožarni prolaz i poseče drveće.

Odbornici DJB će pokrenuti i pitanje opravdanosti prodaje slične zelene površine u voždovačkom naselju Braće Jerković, na kojoj je takođe planirana izgradnja sportskog centra sa garažom. Podsećamo da je uređivanje i proširivanje zelenih površina, uz uvođenje bežičnog interneta u parkove, jedna od tačaka u našem predizbornom programu “Plan DJB u 20 tačaka za Beograd”.

Dosta je bilo se zalaže i za popis svih javnih prostora u vlasništvu Beograda jer tako, između ostalog, otvaramo pitanje svrsishodnosti prodaje zelenih površina dok na stotine kvadrata poslovnog prostora u vlasništvu Grada Beograda koji bi mogli biti ponuđeni investitorima za različite sadržaje – stoji godinama neiskorišćeno na štetu gradskog budžeta i svih Beograđana.

OO DJB Voždovac

DJB.Voždovac

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li se zato sportsko rekreativni centar “Banjica” drzi godinama u katastrofalnom stanju da ne bi bio konkurent necijem privatnom projektu?