Безбедност Саопштењe Скупштина Спољна политика

Захтевамо хитну седницу Одбора за безбедност због дешавања у Македонији

ДЈБ је данас Народној скупштини и председнику Одбора за контролу служби безбедности предложио хитно сазивање седнице овог Одбора на којој ће се одржати расправа о безбедносним ризицима којим је изложена Република Србија услед поступака Републике Македоније који су навели Владу Републике Србије да повуче све запослене у Амбасади Србије у Скопљу у Београд.

Због одлуке председника Републике Србије и Владе Републике Србије, о којој су 20. августа преко медија обавестила јавност, да су сви запослени у Амбасади Србије у Скопљу повучени на хитне консултације у Београд, ДЈБ захтева од председника Одбора за контролу служби безбедности да хитно сазове седницу Одбора о новонасталој ситуацији и безбедносним ризицима који су довели до ње и којим је Србија, по медијским изјавама председника Републике и министра иностраних послова, изложена, а који су били повод дипломатском сукобу са Републиком Македонијом.

Према изјавама које су медијима дали министар спољних послова Ивица Дачић и председник Републике Александар Вучић, разлог повлачења дипломатског особља су обавештајне активности које су македонске власти предузимале према српским институцијама и званичницима.

Kaко је повлачење целокупног дипломатског особља веома неуобичајен дипломатски чин, који се предузима у изузетним ситуацијама и када за то постоје озбиљни разлози, а како је Скупштина, као врховно законодавно тело у Републици Србији које врши надзор над извршном влашћу, остала ускраћена за било какво образложење оваквог поступања извршне власти, неопходно је да се што пре пред надлежним скупштинским одбором размотре озбиљни безбедоносни ризици којима је Република Србија изложена.

ДЈБ је предложио да се на седницу Одбора позову Ивица Дачић, министар иностраних послова и Братислав Гашић директор Безбедносно-информативне агенције, и да се од њих захтева да поднесу извештај у коме ће бити детаљно објашњени настала ситуација, безбедносни ризици и поступање власти у предметној ситуацији.

У прилогу: Допис Одбору за безбедност

Dopis Odboru za bezbednost

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар