Bezbednost Saopštenje Skupština Spoljna politika

Zahtevamo hitnu sednicu Odbora za bezbednost zbog dešavanja u Makedoniji

DJB je danas Narodnoj skupštini i predsedniku Odbora za kontrolu službi bezbednosti predložio hitno sazivanje sednice ovog Odbora na kojoj će se održati rasprava o bezbednosnim rizicima kojim je izložena Republika Srbija usled postupaka Republike Makedonije koji su naveli Vladu Republike Srbije da povuče sve zaposlene u Ambasadi Srbije u Skoplju u Beograd.

Zbog odluke predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, o kojoj su 20. avgusta preko medija obavestila javnost, da su svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni na hitne konsultacije u Beograd, DJB zahteva od predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti da hitno sazove sednicu Odbora o novonastaloj situaciji i bezbednosnim rizicima koji su doveli do nje i kojim je Srbija, po medijskim izjavama predsednika Republike i ministra inostranih poslova, izložena, a koji su bili povod diplomatskom sukobu sa Republikom Makedonijom.

Prema izjavama koje su medijima dali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Republike Aleksandar Vučić, razlog povlačenja diplomatskog osoblja su obaveštajne aktivnosti koje su makedonske vlasti preduzimale prema srpskim institucijama i zvaničnicima.

Kako je povlačenje celokupnog diplomatskog osoblja veoma neuobičajen diplomatski čin, koji se preduzima u izuzetnim situacijama i kada za to postoje ozbiljni razlozi, a kako je Skupština, kao vrhovno zakonodavno telo u Republici Srbiji koje vrši nadzor nad izvršnom vlašću, ostala uskraćena za bilo kakvo obrazloženje ovakvog postupanja izvršne vlasti, neophodno je da se što pre pred nadležnim skupštinskim odborom razmotre ozbiljni bezbedonosni rizici kojima je Republika Srbija izložena.

DJB je predložio da se na sednicu Odbora pozovu Ivica Dačić, ministar inostranih poslova i Bratislav Gašić direktor Bezbednosno-informativne agencije, i da se od njih zahteva da podnesu izveštaj u kome će biti detaljno objašnjeni nastala situacija, bezbednosni rizici i postupanje vlasti u predmetnoj situaciji.

U prilogu: Dopis Odboru za bezbednost

Dopis Odboru za bezbednost

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svi znamo da je to samo spinovanje vlasti…. Valjda da zamaskiraju vekovni uspeh BDP. Znaju nadam se i Makedonci pa se neće previše potresati.