Ауторски текст Војводина Саобраћај

Саобраћајни колапс у Новом Саду

Становници Новог Сада су последњих месец дана оправдано бесни на градске власти и Градску топлану због апсолутног хаоса до којег су довеле грађевинске машине на многим локацијама у граду. Последње две недеље радови су интензивирани и у самом центру града, у којем је настао потпуни саобраћајни колапс због непланираних и неусклађених радова овог јавног предузећа.
Наиме, старо језгро града Новог Сада представља специфичну урбану средину  где већина улица датира из периода настанка града, и самим тим попречни профили улица нису предвиђени за новонастали број возила, који је повећан са експанзијом коју је град доживео у претходних 20 година. Стога је мноштво улица једносмерно, како би се у њима омогућио и додатни паркинг простор.
Започињањем радова на више локација грађани су доведени до апсурдне ситуације да до својих кућа не могу прићи аутом, а и пешке је у неке зоне веома отежан приступ. У одређене улице може се прићи само ако се крше саобраћајна правила и вози једносмерном улицом у супротном правци, чиме се ризикује прављење саобраћајне незгоде, а свакако постоји могућност кажњавања од стране надлежних органа.  
О количини незадовољства говори и то да се на интернету појавио портал који на саркастичан начин показује где се све врше радови и који су рокови завршетка.
 Друга велика ствар која љути наше суграђане је и чињеница чији смо сви сведоци да улице које се комплетно уреде и реновирају, кроз две/три године бивају поново раскопане како би се инфраструктурни радови ‘завршили’. Пример су Косовска улица, Новосадског сајма, Трг Републике и.т.д. То доводи до повећања трошкова, a самим тим и до очигледног расипања новца грађана. Разлог свему овоме је одсуство комуникације између градских служби и неспособност партијских директора. Ово је очигледан пример како нас партократија кошта много више него када бисмо имали стручна лица која руководе градским предузећима.
Градска власт, као и за све друго и за ове радове има спремне изговоре, али грађанима је и више него јасно да се ради о потпуном одсуству планирања приликом извођења радова, те да се они изводе стихијски.
Доста је било” предлаже да се  уведе ред у комунална предузећа, да се на конкурсима изаберу стручни људи са искуством у својим областима како не би долазило до оваквих апсурдних ситуација. Такође се предлаже да се приликом извоћења радова у одређеним улицама ускладе сва предузећа како се улице не би опет раскопавале после 2 године. Радови морају бити најављени месецима унапред. Такође, морају бити обезбеђени и мора бити понуђен алтернативни приступ становника својим домовима. На тај начин грађани неће морати да се сналазе и биће спремни за радове реконструкције у својим улицама.
Увести ред није тешко али то очигледно није циљ ове власти.
Александар Попадић
Одборник у скупштини Града Новог Сада
Прилог:
Галерија слика

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар