Autorski tekst Vojvodina Saobraćaj

Saobraćajni kolaps u Novom Sadu

Stanovnici Novog Sada su poslednjih mesec dana opravdano besni na gradske vlasti i Gradsku toplanu zbog apsolutnog haosa do kojeg su dovele građevinske mašine na mnogim lokacijama u gradu. Poslednje dve nedelje radovi su intenzivirani i u samom centru grada, u kojem je nastao potpuni saobraćajni kolaps zbog neplaniranih i neusklađenih radova ovog javnog preduzeća.
Naime, staro jezgro grada Novog Sada predstavlja specifičnu urbanu sredinu  gde većina ulica datira iz perioda nastanka grada, i samim tim poprečni profili ulica nisu predviđeni za novonastali broj vozila, koji je povećan sa ekspanzijom koju je grad doživeo u prethodnih 20 godina. Stoga je mnoštvo ulica jednosmerno, kako bi se u njima omogućio i dodatni parking prostor.
Započinjanjem radova na više lokacija građani su dovedeni do apsurdne situacije da do svojih kuća ne mogu prići autom, a i peške je u neke zone veoma otežan pristup. U određene ulice može se prići samo ako se krše saobraćajna pravila i vozi jednosmernom ulicom u suprotnom pravci, čime se rizikuje pravljenje saobraćajne nezgode, a svakako postoji mogućnost kažnjavanja od strane nadležnih organa.  
O količini nezadovoljstva govori i to da se na internetu pojavio portal koji na sarkastičan način pokazuje gde se sve vrše radovi i koji su rokovi završetka.
 Druga velika stvar koja ljuti naše sugrađane je i činjenica čiji smo svi svedoci da ulice koje se kompletno urede i renoviraju, kroz dve/tri godine bivaju ponovo raskopane kako bi se infrastrukturni radovi ‘završili’. Primer su Kosovska ulica, Novosadskog sajma, Trg Republike i.t.d. To dovodi do povećanja troškova, a samim tim i do očiglednog rasipanja novca građana. Razlog svemu ovome je odsustvo komunikacije između gradskih službi i nesposobnost partijskih direktora. Ovo je očigledan primer kako nas partokratija košta mnogo više nego kada bismo imali stručna lica koja rukovode gradskim preduzećima.
Gradska vlast, kao i za sve drugo i za ove radove ima spremne izgovore, ali građanima je i više nego jasno da se radi o potpunom odsustvu planiranja prilikom izvođenja radova, te da se oni izvode stihijski.
Dosta je bilo” predlaže da se  uvede red u komunalna preduzeća, da se na konkursima izaberu stručni ljudi sa iskustvom u svojim oblastima kako ne bi dolazilo do ovakvih apsurdnih situacija. Takođe se predlaže da se prilikom izvoćenja radova u određenim ulicama usklade sva preduzeća kako se ulice ne bi opet raskopavale posle 2 godine. Radovi moraju biti najavljeni mesecima unapred. Takođe, moraju biti obezbeđeni i mora biti ponuđen alternativni pristup stanovnika svojim domovima. Na taj način građani neće morati da se snalaze i biće spremni za radove rekonstrukcije u svojim ulicama.
Uvesti red nije teško ali to očigledno nije cilj ove vlasti.
Aleksandar Popadić
Odbornik u skupštini Grada Novog Sada
Prilog:
Galerija slika

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar