Војводина Политика Саопштењe

Лабанове претње огољена слика владавине СНС-а

(Још увек) актуелни градоначелник Суботице Богдан Лабан на најмонструознији начин и мафијашким речником вређао је и претио батинама и смрћу професору Владимиру Половини, такође члану СНС-а. Аудио снимак ових претњи је доспео у јавност, и у трену недвосмислено оголила начин владавине Српске напредне странке. Ово је једна од најбруталнијих афера по којој ће бити упамћена владавина СНС-а и њених коалиционих партнера на северу Бачке, а с обзиром да је особа којој је прећено такође члан владајуће партије, јавност се пита како ли се тек односе према политичким противницима.

Иако су из СНС-а већ стигли да за ово такође оптуже опозицију, чињеница је и да је оштећени Владимир Половина након пријављивања бруталног напада добио решење о притвору од 48 сати – и то, како је изјавио његов адвокат Душан Клиска, без образложења! Половина је био задржан око два сата због процедуралних питања, а онда су га одвели у главну зграду ПУ, да би му саопштили да он није више оштећени, већ осумњичени.

Не улазећи у то ко је коме више штете нанео, јер о томе своју последњу реч мора да да Суд, знамо зашто је, поред свега, и сав прљав веш (по свему судећи) унутарстраначког препуцавања, постао главна тема у већини медија у региону.

Реч је, наиме, о системски уређеним закулисним радњама о којима јавност не зна ништа. Више од две деценије грађани не знају шта се ради иза затворених врата, почевши од месних заједница до Владиних канцеларија. Транспарентност, која је једини кључ за увођење реда и најважнији лек против корупције и партијског запошљавања, још увек је само згодна реч која се промовише искључиво у предизборним кампањама. Након тога наставља се све по старом, далеко од очију јавности, баш овако мафијашки како се то чује са снимка из Суботице.

Када би сви одговорни на јавним функцијама месечно подносили извештај о свом раду, када би грађани знали какви су им планови, шта је урађено и колико нас све то кошта, овакве бруталне сцене остале би само у црним хроникама, а не би биле главна политичка вест данима.

Доста је било жели уређено друштво, владавину права и независне институције система. Тада ће нам бити јасније зашто оштећени постаје окривљени. Бираћемо одговорне лидере, а не страначке миљенике који ће послушно извршавати наређења, попут Богдана Лабана. Правда и право морају бити једнаки за све. Кривичне пријаве нису средство за уцену или поткусуривање, па да, као у случају Владимира Половине, постану актуелне онда када то одговара некоме ко седи у фотељи градоначелника.

ГО Доста је било Суботица

Ознаке

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар