Београд Економија Саопштењe

ДЈБ ће опорезовати неизграђено грађевинско земљиште

Најважнији и највреднији природни ресурс сваког великог града је грађевинско земљиште. Метрополе граде метрое, не кредитима, већ уређењем, продајом и опорезивањем грађевинског земљиштa. У Београду се градско грађевинско земљиште поклања и практично од њега не убира никакаве порез. ДЈБ ће то променити.

У Србији је спроведена пљачкашка приватизација у практично свим случајевима управо зарад неизграђеног градског грађевинског земљишта. Разни приватизатори повезани са врховима политичких странка на власти, у то време ДСС-а, ДС-а, Г17, и многих данашњих коалиционих партнера СНС-а, су куповали предузећа будзашто, отпуштали раднике и очекивали да ће продати земљиште и друге некретнине. Лука Београд има преко 200 хектара вредног грађевинског земљишта уз Дунав чија тржишна вредност далеко превазилази милијадру евра. ИМТ, ИМР, Авала Филм и небројена друга друштвена предузећа су уништена зарад градског грађевинског земљишта на вредним локацијама у Београду. Реституција није спроведена. Само пљачка. Земљиште је купљено будзашто. Ради се о стотинама милиона евра. Приватизатори су не само отпустили раднике и зауставили или смањили производњу, већ данас на то земљиште практично не плаћају никакав порез.

Осим што ништа није урадио у вези са процесуирањем пљачке и тако преварио бираче, СНС је праксу наставио поклањањем. Београду на води је поклоњено преко 100 хектара највреднијег грађевинског земљишта у Савском амфитеатру. Његова тржишна вредност је преко милијарду евра. Карићи би требало да граде у Макишком пољу а тиме ће угрозити водно снабдевање Београда. Примера је велики број.

Колики порез се плаћа на неизграђено грађевинско земљиште? Закон каже да физичка лица која не воде пословне књиге порез плаћају на сваки квадрат земљишта чију вредност утврђује град Београд. Град Београд је утврдио да је вредност неизграђеног квадрата земљишта на коме обично може да се гради 5 или 10 квадрата стамбеног или пословног простора, 2 до 5 пута мања од вредности квадрата изграђеног стамбеног или пословног простора.

А правна лица која воде књиге? Они порез плаћају на књиговодствену вредност под којом земљиште воде у пословним књигама. Сигурно грађане не чуди да огромна већина правних лица приватизатора као књиговодствену вредност земљишта наводи вредност нула. Закон такође каже да ако вредност некретине у књигама не одговара фер тржишној вредности, онда Пореска администрација Београда сама разрезује порез без обзира на књиге. Оно што ће сигурно зачудити грађане је да Пореска администрација Београда то не ради, тако да се порез на неизграђено грађевинско земљиште практично не плаћа, јер град не ради свој посао.

ДЈБ ће радити свој посао. Уколико добијемо поверење Београђана на наредним изборима, ДЈБ ће свим приватизаторима разрезати порез на неизграђено грађевинско земљиште у складу са фер тржишном вредношћу имовине. Једино ДЈБ има храбрости да заустави пљачку Београда и испостави приватизаторима рачун. Ово важи и за Луку Београд и за Београд на води и за све друге приватизаторе. По нашим проценама ради се о цифри од преко 100 милиона евра на годишњем нивоу. Површина града Београда износи преко 320 хиљада хектара. Централне градске општине преко 100 хиљада хектара. Ово је тачка 7. Плана ДЈБ за Београд. 

ДЈБ ће смањити и нереалне пореске основице за станове и пословни простор и поједноставити цео систем. Садашњи систем пореза на имовину у Београду процењује станове и пословни простор на неразумно високом нивоу по ценама које те некретнине не могу да постигну на тржишту. Грађани и привреда са правом онда осећају да је систем неправедан.

Физичка лица, породице и домаћинства у Београду плаћају око 60% укупног пореза на имовину. Правна лица плаћају тек 40%, јер у поседу имају практично неопорезовано неизграђено грађевинско земљиште. ДЈБ ће променити овај однос, опорезовати неиграђено грађевинско земљиште и смањити порез на имовину за физичка лица и њихове породице, за њихове куће и станове. Увећшемо неопорезиви део за свако домаћинство у Београду. Опорезоваћемо приватизаторе, олакшати живот Београђанима.

 

Програм за Београд:

План ДЈБ у 20 тачака за Београд

Децентрализација Београда

ДЈБ ће свој деци обезбедити уџбенике о трошку Београда

ДЈБ ће опорезовати неизграђено грађевинско земљиште

ДЈБ ће укинути таксу за истицање фирме у Београду

План ДЈБ у 20 тачака за Србију

 

Принципи и вредност:

Ми који сањамо уређену Србију

Шта је партократија

Принципи за учешће у локалној власти

Ко је наш политички противник

Црвене линије политике

Кредибилитет 17 година касније

 

Приступ:

ДЈБ Школа јавних политика

Како до једне листе за Београд

Извињење бирачима

Доста је кукања

 

 

 

 

 

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Ja nisam shvatila da je to politika DJB. Čak sam jednom prilikom, u nekom intervjuu, čula Pavlovića kako kaže da se porez na stan plaća svuda u svetu, što naravno nije istina, pa sam se začudila odakle mu to. Možda sam nešto naknadno propustila, gde je to pisalo?

    • Tako je od prvog dana, spomenuto više puta. Ko za baksuz, sad ne mogu nigde da nađem. Znam da je juče Pavlović u intervjuu (ima na fb) opet spomenuo da se na stan u kome se živi do 40 kvadrata ne plaća porez. To je onako u prolazu spomenuo jer se nije konkretno o tome pričalo ali to je poenta ideje. Znači na 40 kvadrata građani imaju poresko oslobođenje. Dakle ako se ima stan od 70 kvadrata, plaćaju porez samo na 30 itd… Znam da ima i neka fora sa brojem članova u stanu, i tada se umanjuje. Tako da, definitivno postoji poresko oslobođenje za one koji žive u stanovima. A ovi što imaju nekretnine samo za iznajmljivanje, pa još i na atraktivnim lokacijama, zna se – izuvanje 😉

  • Dobar nastavak razrade 20 tačaka. Posle odluke DJB šta će raditi u osnovnom i srednjem obrazovanju na red je došlo i građevinsko zemljište.
    naravno i analiza je tu. Doduše malo gruba ali nije daleko od stvarnih cifara. Očekujem nastavak diskusije radi finijeg podešavanja.

  • Ovaj plan od 20 tacaka za Beograd je stvarno izuzetan,svako bi morao da ga procita,oduzima zaista malo vremena i vrlo je jasan i koncizan.Jedna od kljucnih tacaka.Ogroman izvor prihoda za budzet, milioni i milioni evra su u pitanju.
    Ako uspete da ucestvujete u vlasti u Beogradu prvo ovo izgurati.Podrska,najbolji ste!