Beograd Ekonomija Saopštenje

DJB će oporezovati neizgrađeno građevinsko zemljište

Najvažniji i najvredniji prirodni resurs svakog velikog grada je građevinsko zemljište. Metropole grade metroe, ne kreditima, već uređenjem, prodajom i oporezivanjem građevinskog zemljišta. U Beogradu se gradsko građevinsko zemljište poklanja i praktično od njega ne ubira nikakave porez. DJB će to promeniti.

U Srbiji je sprovedena pljačkaška privatizacija u praktično svim slučajevima upravo zarad neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta. Razni privatizatori povezani sa vrhovima političkih stranka na vlasti, u to vreme DSS-a, DS-a, G17, i mnogih današnjih koalicionih partnera SNS-a, su kupovali preduzeća budzašto, otpuštali radnike i očekivali da će prodati zemljište i druge nekretnine. Luka Beograd ima preko 200 hektara vrednog građevinskog zemljišta uz Dunav čija tržišna vrednost daleko prevazilazi milijadru evra. IMT, IMR, Avala Film i nebrojena druga društvena preduzeća su uništena zarad gradskog građevinskog zemljišta na vrednim lokacijama u Beogradu. Restitucija nije sprovedena. Samo pljačka. Zemljište je kupljeno budzašto. Radi se o stotinama miliona evra. Privatizatori su ne samo otpustili radnike i zaustavili ili smanjili proizvodnju, već danas na to zemljište praktično ne plaćaju nikakav porez.

Osim što ništa nije uradio u vezi sa procesuiranjem pljačke i tako prevario birače, SNS je praksu nastavio poklanjanjem. Beogradu na vodi je poklonjeno preko 100 hektara najvrednijeg građevinskog zemljišta u Savskom amfiteatru. Njegova tržišna vrednost je preko milijardu evra. Karići bi trebalo da grade u Makiškom polju a time će ugroziti vodno snabdevanje Beograda. Primera je veliki broj.

Koliki porez se plaća na neizgrađeno građevinsko zemljište? Zakon kaže da fizička lica koja ne vode poslovne knjige porez plaćaju na svaki kvadrat zemljišta čiju vrednost utvrđuje grad Beograd. Grad Beograd je utvrdio da je vrednost neizgrađenog kvadrata zemljišta na kome obično može da se gradi 5 ili 10 kvadrata stambenog ili poslovnog prostora, 2 do 5 puta manja od vrednosti kvadrata izgrađenog stambenog ili poslovnog prostora.

A pravna lica koja vode knjige? Oni porez plaćaju na knjigovodstvenu vrednost pod kojom zemljište vode u poslovnim knjigama. Sigurno građane ne čudi da ogromna većina pravnih lica privatizatora kao knjigovodstvenu vrednost zemljišta navodi vrednost nula. Zakon takođe kaže da ako vrednost nekretine u knjigama ne odgovara fer tržišnoj vrednosti, onda Poreska administracija Beograda sama razrezuje porez bez obzira na knjige. Ono što će sigurno začuditi građane je da Poreska administracija Beograda to ne radi, tako da se porez na neizgrađeno građevinsko zemljište praktično ne plaća, jer grad ne radi svoj posao.

DJB će raditi svoj posao. Ukoliko dobijemo poverenje Beograđana na narednim izborima, DJB će svim privatizatorima razrezati porez na neizgrađeno građevinsko zemljište u skladu sa fer tržišnom vrednošću imovine. Jedino DJB ima hrabrosti da zaustavi pljačku Beograda i ispostavi privatizatorima račun. Ovo važi i za Luku Beograd i za Beograd na vodi i za sve druge privatizatore. Po našim procenama radi se o cifri od preko 100 miliona evra na godišnjem nivou. Površina grada Beograda iznosi preko 320 hiljada hektara. Centralne gradske opštine preko 100 hiljada hektara. Ovo je tačka 7. Plana DJB za Beograd. 

DJB će smanjiti i nerealne poreske osnovice za stanove i poslovni prostor i pojednostaviti ceo sistem. Sadašnji sistem poreza na imovinu u Beogradu procenjuje stanove i poslovni prostor na nerazumno visokom nivou po cenama koje te nekretnine ne mogu da postignu na tržištu. Građani i privreda sa pravom onda osećaju da je sistem nepravedan.

Fizička lica, porodice i domaćinstva u Beogradu plaćaju oko 60% ukupnog poreza na imovinu. Pravna lica plaćaju tek 40%, jer u posedu imaju praktično neoporezovano neizgrađeno građevinsko zemljište. DJB će promeniti ovaj odnos, oporezovati neigrađeno građevinsko zemljište i smanjiti porez na imovinu za fizička lica i njihove porodice, za njihove kuće i stanove. Uvećšemo neoporezivi deo za svako domaćinstvo u Beogradu. Oporezovaćemo privatizatore, olakšati život Beograđanima.

 

Program za Beograd:

Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Decentralizacija Beograda

DJB će svoj deci obezbediti udžbenike o trošku Beograda

DJB će oporezovati neizgrađeno građevinsko zemljište

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme u Beogradu

Plan DJB u 20 tačaka za Srbiju

 

Principi i vrednost:

Mi koji sanjamo uređenu Srbiju

Šta je partokratija

Principi za učešće u lokalnoj vlasti

Ko je naš politički protivnik

Crvene linije politike

Kredibilitet 17 godina kasnije

 

Pristup:

DJB Škola javnih politika

Kako do jedne liste za Beograd

Izvinjenje biračima

Dosta je kukanja

 

 

 

 

 

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Cifre su 0,1,2,…,9. Autor je verovatno želeo da kaže da se radi o brojci ili iznosu ili … Od preko 100 mil € godišnje.

  • Zašto ne predlozite ukidanje poreza na stan u kome vlasnik živi. Porez na taj stan je već plaćen pri kupovini i sve posle toga je dvostruko oporezivanje ili čist harač.

    • Ja nisam shvatila da je to politika DJB. Čak sam jednom prilikom, u nekom intervjuu, čula Pavlovića kako kaže da se porez na stan plaća svuda u svetu, što naravno nije istina, pa sam se začudila odakle mu to. Možda sam nešto naknadno propustila, gde je to pisalo?

    • Tako je od prvog dana, spomenuto više puta. Ko za baksuz, sad ne mogu nigde da nađem. Znam da je juče Pavlović u intervjuu (ima na fb) opet spomenuo da se na stan u kome se živi do 40 kvadrata ne plaća porez. To je onako u prolazu spomenuo jer se nije konkretno o tome pričalo ali to je poenta ideje. Znači na 40 kvadrata građani imaju poresko oslobođenje. Dakle ako se ima stan od 70 kvadrata, plaćaju porez samo na 30 itd… Znam da ima i neka fora sa brojem članova u stanu, i tada se umanjuje. Tako da, definitivno postoji poresko oslobođenje za one koji žive u stanovima. A ovi što imaju nekretnine samo za iznajmljivanje, pa još i na atraktivnim lokacijama, zna se – izuvanje 😉

  • Dobar nastavak razrade 20 tačaka. Posle odluke DJB šta će raditi u osnovnom i srednjem obrazovanju na red je došlo i građevinsko zemljište.
    naravno i analiza je tu. Doduše malo gruba ali nije daleko od stvarnih cifara. Očekujem nastavak diskusije radi finijeg podešavanja.

  • Ovaj plan od 20 tacaka za Beograd je stvarno izuzetan,svako bi morao da ga procita,oduzima zaista malo vremena i vrlo je jasan i koncizan.Jedna od kljucnih tacaka.Ogroman izvor prihoda za budzet, milioni i milioni evra su u pitanju.
    Ako uspete da ucestvujete u vlasti u Beogradu prvo ovo izgurati.Podrska,najbolji ste!