Beograd Ekonomija Privreda Saopštenje

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme u Beogradu

Ako DJB dobije poverenje Beograđana na predstojećim izborima i dobije priliku da vodi Beograd, grad će ukinuti taksu za isticanje firme za malu privredu, za sve preduzetnike, mala i srednja porodična preduzeća u Beogradu. Ovim ćemo pokazati i dokazati celoj Srbiji da je moguće ukidanje parafiskalnih nameta i da ćemo to uraditi i za njih, ako budu glasali za DJB na sledećim republičkim i lokalnim izborima u svojoj opštini.

Taksa za isticanje firme je parafiskalni namet koji posebno pogađa malu privredu – preduzetnike, mala i srednja porodična preduzeća. Grad Beograd krije koliko tačno godišnje naplati na ime ovog nameta od male privrede, ali procene govore da je ta suma preko 50% od ukupno prikupljenih sredstava, koja iznose godišnje preko 9 miliona evra. Ta taksa je u suprotnosti sa Zakonom o budžetskom sistemu koji nalaže da se takse plaćaju za neposredno pruženu javnu uslugu koju je pružio državni organ i da visina te naknade mora da bude primerena visini troškova pružanja te usluge. Koju uslugu pruža grad ili opština za koju naplaćuje taksu za isticanje firme?

Država godinama, i danas za vlasti SNS-a, i za vreme Tadića i DS-a, i pre njih, sistematski guši preduzetnike, mala i srednja preduzeća nerazumnim porezima i doprinosima, parafiskalnim nametima i velikim teretom birokratije. Ovo je direktan uzrok sive ekonomije koja čini između 20% i 30% ekonomije Srbije. S druge strane, ni Republika ni gradovi ni opštine ne oporezuju pravna lica, vlasnike najvrednijeg neizgrađenog građevinskog zemljišta, a dele subvencije i nameštaju tendere. Očigledno je da postoji sprega između vrhova političkih stranaka, koji jesu ili su bili na vlasti, i privatizatora, tajkuna i raznih burazera koji su opustošili Srbiju. DJB jedini ima hrabrosti, znanja i snage da se ovome suprotstvi i da promeni nakaradan sistem koji ubija Srbiju.

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme za malu privredu i podstaći male preduzetnike. Prvo u Beogradu, jer nam prvo dolaze beogradski izbori, a onda i u celoj Srbiji nakon sledećih parlamentarnih izbora. Naravo, ako glasači daju svoje poverenje DJB. DJB jedini ima konkretan program i za Beograd i za Srbiju. Program koji štiti interese svih građana i male privrede. Program koji će stati na rep privilegovanoj partijskoj eliti koja pretvara Srbiju u svoju privatnu državu jeftine radne snage iz koje nam beže deca. Izbori za Beograd su prilika da građani sve promene. Nisu svi isti i sve se može promeniti. DJB će vratiti Beograd Beograđanima, a onda i Srbiju njenim građanima.

 

Program za Beograd:

Plan DJB u 20 tačaka za Beograd

Decentralizacija Beograda

DJB će svoj deci obezbediti udžbenike o trošku Beograda

DJB će oporezovati neizgrađeno građevinsko zemljište

DJB će ukinuti taksu za isticanje firme u Beogradu

Plan DJB u 20 tačaka za Srbiju

 

Principi i vrednost:

Mi koji sanjamo uređenu Srbiju

Šta je partokratija

Principi za učešće u lokalnoj vlasti

Ko je naš politički protivnik

Crvene linije politike

Kredibilitet 17 godina kasnije

Pristup:

DJB Škola javnih politika

Kako do jedne liste za Beograd

Izvinjenje biračima

Dosta je kukanja

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar