Autorski tekst Zapadna Srbija Politika Privreda

Vodovod

Pokret „Dosta je bilo“ insistira da se godinama nagomilavani problemi u Javnom preduzeću „Vodovod Valjevo“ rešavaju sistematski, za početak tačnim određivanjem prioriteta što smatramo hitnim i za šta se bezuslovno zalažemo.

Nedavno obelodanjeni slučaj, „visokog partijskog i gradskog funkcionera“ kome je oprošten ogroman račun na korišćenje usluge „Vodovoda Valjevo“ je, smatramo, samo vrh ledenog brega, i još jedan, u nizu dokaza, da su pojedinci na funkcijama zbog sebe, a ne zbog onih koji su ih birali na te pozicije. Kao u većini takvih slučajeva krivca nema, a nastali dug trebalo bi da plati narod, kroz predloženo povećanje cena usluga. Rešenje postojećih problema nije u praznoj priči nego u konkretnim koracima. Pre svega ogromne gubitke neadekvatne vodovodne mreže, koje takođe plaća narod Valjeva, što pre treba sprečiti, a velikim dužnicima, bez obzira što su bitni darodavci novca i logistike, vladajućoj garnituri, isključiti sa mreže i preduzeti zakonske korake kako bi se nemala sredstva za isporučenu vodu i uslugu naplatila.

„Vodovod Valjevo“ i dalje služi za zbrinjavanje partijskih aktivista, gde se na veliko zapošljavaju podobni, na radna mesta koja su već prilično popunjena. Tako, recimo, pravna služba u tom javnom preduzeću umesto da snosi odgovornost, za mnoge izgubljene sporove, za milionska nenaplaćena i zastarela potraživanja, biva pojačavana, iz dana u dan, novozaposlenima. O odgovornosti niko ne pita. A trebalo bi, moralo bi da se zna. Da se krivci za nerad ili loš rad sankcionišu, kako bi se krenulo sa oporavkom jednog od najvažnijih javnih preduzeća u Valjevu. Pokret „Dosta je bilo“ zahteva da se odgovorni imenuju i adekvatno sankcionišu. Nivo bahatosti i bezobzirnosti vlasti u Valjevu je takav da je pritisak javnosti bitan kako bi se sa takvim nedopustivim ponašanjem što pre prestalo. Možda je guranje problema pod tepih i pravljenje gubitaka uvod u nešto što tek sledi.

Rafailo Mitrović
Dosta je bilo Valjevo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar