Autorski tekst Obrazovanje

Koliko košta škola?

Besplatna osnovna škola je takođe jedna od tradicija srpskog društva. Veliki broj ljudi uveren je da je osnovna i srednja škola besplatna. Zaista, za razliku od vrtića, roditelji ne plaćaju sam upis i pohađanje nastave. Ipak, troškovi školovanja koji snose roditelji su se vremenom nagomilali i prevazilaze podnošljive troškove za jednu prosečnu porodicu sa dvoje dece.

Najveći trošak su udžbenici koje morate da kupujete na početku svake školske godine. Za niže razrede su malo jeftiniji, ali kada dete dođe u 5. razred, postaju prilično skupi. U nekim školama cena za pun komplet dosegla je skoro 17.000 dinara i neprekidno raste. U tu cenu ne spada pribor (ranac, sveske, olovke, bojice itd.) za koje je neophodno izdvojiti još nekih 2.000 din. Kada se ovaj trošak raspodeli na 10 meseci (koliko traje nastava), to izađe na 1.900 dinara mesečno po detetu.

Ako dete ide u dnevni boravak, mora da ima ručak i jednu užinu. Prosečna cena ovog paketa je oko 5.500 mesečno. Plaća se i školsko osiguranje od 600-1.000 din po polugodištu, kao i ”đački dinar,” čija visina varira. (On doduše nije obavezan, ali mnogi roditelji to ne znaju, a s vremena na vreme, škole kažu roditeljima da jeste.)

Kada se sve sabere, porodica od dvoje dece za osnovno školovanje mesečno u proseku mora da izdvoji oko 15.200 dinara dok traje nastava. Napravio sam računicu za porodicu sa dvoje dece (dakle, sve troškove sam pomnožio sa 2).

Udžbenici i pribor: 3.800
Ručak i užina: 11.000
Osiguranje: 200
”Đački dinar”: 200
UKUPNO: 15.200 din.

Za dva roditelja koji zarađuju prosečnu zaradu od 50.000 dinara mesečno, ovo predstavlja 15,2% mesečnih prihoda. To su značajni mesečni izdaci. Ovu su obavezni troškovi i roditelji moraju da ih plate. A to znači da moraju da smanje potrošnju nekih drugih životnih potreba. Školovanje dece je, drugim rečima, ozbiljan udar na standard građana.

To nije prihvatljivo. U socijalno odgovornoj državi predškolsko i školsko obrazovanje bi trebalo da u potpunosti padne na teret celog društva. Jednom kada roditelji predaju dete u vrtić ili osnovnu školu, roditelji ne bi trebalo da imaju nikakvih briga (pogotovo ne finansijskih).

Dosta je bilo će na nivou grada Beograd predložiti da školovanje dece bude plaćeno iz budžeta grada Beograda. Roditelji više ne bi trebalo da imaju finansijske obaveze kada dete krene u školu.


Dušan Pavlović
Potpredsednik Dosta je bilo
Narodni poslanik

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iako se slazem, racunica bas i nije dobra. Ako racunate skuplje udzbenike za vise razrede, onda nemojte racunati dnevni boravak koji je mahom za nize razrede i obrnuto.