Politika Pravosuđe Saopštenje

Odgovornost tužilaštva za Vulina i tetku

Dosta je bilo traži odgovornost tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića zbog obustavljanja postupka protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina. Za dve godine tužilaštvo se nije pomaklo ni milimetar u istrazi o 200.000 evra u kešu za kupovinu Vulinovog trosobnog stana na Zvezdari. Zahtevamo od republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac da po službenoj dužnosti pokrene postupak.

Tužilac Nenadić je odustao od gonjenja Vulina nakon što je dve godine  držao predmet u fioci, pod izgovorom policije koja navodno nije htela da sarađuje. Ako je zaista tačno da policija nije htela da istražuje, kako tvrdi tužilaštvo, tužilaštvo ima sve zakonske mehanizme da ih natera.

Da li je tužilaštvo saslušalo Vulina i njegovu tetku? Da li je kontaktiralo Upravu carina, Narodnu banku Srbije, kanadske i španske vlasti sa kojima Srbija ima odličnu saradnju i utvrdilo tokove i poreklo novca? Legalan novac uvek ostavlja trag. Zbog čega tužilac ne radi svoj posao? Da li je bilo političkih pritisaka i od strane koga? Hoće li ministar Vulin da objasni javnosti kako je nameravao da tetki vrati pozajmicu za 10 godina, sa platom od 100.000 dinara?

Tužilaštvo ima sva ovlašćenja da procesuira sve one koji prekrše zakon. Šteta od tužilaštva koje ne radi svoj posao je mnogo veća od jednog ili deset korumpiranih ministara. Republički javni tužilac duguje javnosti odgovore na sva ova pitanja ili duguje ostavku i odgovornost za nevršenje svoje dužnosti koju će pokrenuti novi tužilac.

Obećanje da će odgovorni u korupcionaškim aferama i pljačkaškim privatizacijama biti procesuirani je, bez ikakve dileme, najveća od svih prevara građana Srbije koju je počinio predsednik SNS-a Aleksandar Vučić u poslednjih pet godina. Rehabilitacija Karića je kruna svih tih prevara.

U Srbiji je sprovedena pljačkaška privatizacija, a da ispada da za nju niko nije kriv. U postupcima za 24 najveće sporne privatizacije koje je pokrenula Verica Barać, na kojima su kasnije sa tužilaštvom i policijom radili Miroslava Milenović i Saša Radulović, svi dokazi iz krivičnih prijava Verice Barać su stavljeni u fioku. a istrage zaustavljene.

Agencija za borbu protiv korupcije dostavila je tužilaštvu detaljan  izveštaj u kojem tereti Vulina za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita u slučaju kupovine stana jer nije mogao da dokaže poreklo 200.000 evra kojima je kupio stan. Aleksandar Vulin ne može da pruži validne dokaze niti da je stan platio, niti da je navodnu pozajmicu za kupovinu stana dobio od “tetke iz Kanade”.

Povezani tekstovi:

https://www.krik.rs/tetka-iz-kanade-platila-vulinu-stan/

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar