Ауторски текст Војводина Екологија

Заштићени комарци и амброзија

За реализацију Програма финансирања одређених комуналних делатности у 2017 . години за период јануар – јун, средства су обезбеђена Одлуком о буџету Града Новог Сада за 2017. годину у износу од РСД 635,3 милиона. Овај износ предвиђен је за реализацију више различитих врста комуналних услуга по уговорима и набавку електричне енергије у Граду Новом Саду и насељеним местима.

Предвиђено је да стручни надзор над извођењем услуга у оквиру Програма обавља Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције.

Структура услуга планираних овим Програмом је врло шаролика. Од уништавања штетних инсеката, преко уништавања амброзије, отворених канала и насипа, декорације града, одржавања општег информационог система Града Новог Сада, чишћења јавних површина некатегоризованих на другом месту, па до одржавања фонтана и јавних чесми итд.
Из достављеног материјала за Скупштинско заседање на којој је презентовано извршење овог Програма, уочљиво је да проценат реализованих планираних комуналних делатности у периоду јануар – јун 2017. године у односу на план 2017. године износи 35,34%, док проценат плаћених средстава из Буџета Града Новог Сада у односу на план износи 29,27%.

Овај пут ћемо се осврнути на само две предвиђене услуге, уништавање комараца и уништавање коровске биљке амброзије.
Да бисмо се потпуно препустили летњим чарима и уживању на отвореном простору, највећу препреку представљају нам комарци, али и остали инсекти.

За уништавање штетних инсеката је планирано да се у 2017. години издвоје средства у износу од РСД 55,0 милиона. Реализовани износ је РСД 16,0 милиона, односно 29,16 %.

Други горући проблем у пролећно / летњим данима је амброзија. Велик број становника има веома озбиљне здравствене тегобе изазване овом коровском биљком. За уништавање амброзије у првих шест месеци текуће године, планирана су средства у износу од РСД 37,0 милиона. Реализовани износ у ове намене је РСД 793 хиљаде, односно 2,14%. Овај укупно издвојени износ је реализован за “Картирање терена под амброзијом и другим алергогеним биљкама, лабораторијска и теренска истраживања и мониторинг”.

За “Сузбијање и уништавање коровске биљке амброзије” у 2017. години је планирано издвајање РСД 33,0 милиона,а у периоду јануар – јун 2017. године реализовано РСД 0.
За “Хемијско уклањање амброзије” у 2017. години планирано је РСД 1,0 милиона,а у периоду јануар – јун 2017. године реализовано РСД 0.

Због тога, драги суграђани, уколико сте овог лета имали непријатности, односно тегобе узроковане комарцима или амброзијом, треба да знате следеће. Наши градски оци су намеравали да нас заштите, али су се изгледа предомислили. На прскање комараца су издвојили барем део планираних средстава. На уништавање амброзије – баш ништа!

Поновићу, стручни надзор над извођењем услуга у оквиру Програма предвиђено је да обавља Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције. За очекивати би било да неко од надлежних објави званично саопштење да ли је извршен предвиђени стручни надзор и које је објашњење за то што смо овог лета били препуштени на милост и немилост инсектима и алергијским непријатностима.

Драгослава Лукић
Одборница ДЈБ у Новом Саду

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар