Autorski tekst Vojvodina Ekologija

Zaštićeni komarci i ambrozija

Za realizaciju Programa finansiranja određenih komunalnih delatnosti u 2017 . godini za period januar – jun, sredstva su obezbeđena Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2017. godinu u iznosu od RSD 635,3 miliona. Ovaj iznos predviđen je za realizaciju više različitih vrsta komunalnih usluga po ugovorima i nabavku električne energije u Gradu Novom Sadu i naseljenim mestima.

Predviđeno je da stručni nadzor nad izvođenjem usluga u okviru Programa obavlja Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Struktura usluga planiranih ovim Programom je vrlo šarolika. Od uništavanja štetnih insekata, preko uništavanja ambrozije, otvorenih kanala i nasipa, dekoracije grada, održavanja opšteg informacionog sistema Grada Novog Sada, čišćenja javnih površina nekategorizovanih na drugom mestu, pa do održavanja fontana i javnih česmi itd.
Iz dostavljenog materijala za Skupštinsko zasedanje na kojoj je prezentovano izvršenje ovog Programa, uočljivo je da procenat realizovanih planiranih komunalnih delatnosti u periodu januar – jun 2017. godine u odnosu na plan 2017. godine iznosi 35,34%, dok procenat plaćenih sredstava iz Budžeta Grada Novog Sada u odnosu na plan iznosi 29,27%.

Ovaj put ćemo se osvrnuti na samo dve predviđene usluge, uništavanje komaraca i uništavanje korovske biljke ambrozije.
Da bismo se potpuno prepustili letnjim čarima i uživanju na otvorenom prostoru, najveću prepreku predstavljaju nam komarci, ali i ostali insekti.

Za uništavanje štetnih insekata je planirano da se u 2017. godini izdvoje sredstva u iznosu od RSD 55,0 miliona. Realizovani iznos je RSD 16,0 miliona, odnosno 29,16 %.

Drugi gorući problem u prolećno / letnjim danima je ambrozija. Velik broj stanovnika ima veoma ozbiljne zdravstvene tegobe izazvane ovom korovskom biljkom. Za uništavanje ambrozije u prvih šest meseci tekuće godine, planirana su sredstva u iznosu od RSD 37,0 miliona. Realizovani iznos u ove namene je RSD 793 hiljade, odnosno 2,14%. Ovaj ukupno izdvojeni iznos je realizovan za “Kartiranje terena pod ambrozijom i drugim alergogenim biljkama, laboratorijska i terenska istraživanja i monitoring”.

Za “Suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije” u 2017. godini je planirano izdvajanje RSD 33,0 miliona,a u periodu januar – jun 2017. godine realizovano RSD 0.
Za “Hemijsko uklanjanje ambrozije” u 2017. godini planirano je RSD 1,0 miliona,a u periodu januar – jun 2017. godine realizovano RSD 0.

Zbog toga, dragi sugrađani, ukoliko ste ovog leta imali neprijatnosti, odnosno tegobe uzrokovane komarcima ili ambrozijom, treba da znate sledeće. Naši gradski oci su nameravali da nas zaštite, ali su se izgleda predomislili. Na prskanje komaraca su izdvojili barem deo planiranih sredstava. Na uništavanje ambrozije – baš ništa!

Ponoviću, stručni nadzor nad izvođenjem usluga u okviru Programa predviđeno je da obavlja Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije. Za očekivati bi bilo da neko od nadležnih objavi zvanično saopštenje da li je izvršen predviđeni stručni nadzor i koje je objašnjenje za to što smo ovog leta bili prepušteni na milost i nemilost insektima i alergijskim neprijatnostima.

Dragoslava Lukić
Odbornica DJB u Novom Sadu

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar