Људска права Саопштењe Скупштина

Џелат би да буде жртва

Маја Гојковић, председница Народне скупштине, приредила је јуче још једну лицемерну представу за јавност представљјући себе као жртву измишљених увреда опозиционих посланика, покушавајући у ствари да прикрије брутално вређање које је кулминисало одузмањем речи народној посланици ДЈБ Љупки Михајловској. Оно што, најблаже речено, зачуђује је да су практично сви медији учествовали у овој фарси и без икакве задршке пренели ове покушаје обмане грађана од стране Маје Гојковић.

Маја Гојковић је јуче наставила уобичајену праксу вођења скупштинских заседања – без слушања одузима реч опозиционим посланицима, оптужује их за увредљива добацивања, не дозвољава им реплике, док посланицима владајуће већине дозвољава да најгрубље вређају посланике опозиције. Све се ово јасно види на снимцима.

Тако је посланик СНС-а Марко Атлагић вређао кога је стигао, а на расипање увреда надовезао се и Маријан Ристичевић. Међутим, омаловажавање посланика и Скупштине Србије достигло је врхунац када је Маја Гојковић посланици ДЈБ Љупки Михајловској oдузела реч и право да искористи преостало време за расправу. Иако је Гојковићева одбацила оптужбе да дискриминише посланике са инвалидитетом, чињенице и снимци из парламента показују нешто друго.

На снимку се јасно чује да председница Скупштине каже да је преостало још минут и 12 секунди за посланичку групу ДЈБ. Посланица Михајловски је притисла тастер када је прозвана, али није могла да говори због жамора у сали. Затим је Александра Јерков тражила реплику, а током ових дешавања време посланичке групе ДЈБ је наставило да тече. Како је галама постајала све већа, посланица ДЈБ је чекала да се смири да би могла да говори. Међутим, председница Скупштине није желела да врати време због чега је посланица Михајловски на крају успела да изговори тек неколико реченица.

Као и обично, Маја Гојковић се правила невешта, и тобоже није видела посланицу Михајловски која је и почела да говори из последње клупе. Подсећамо да је раније одлуком председнице Скупштине посланица Михајловски, која се креће уз помоћ инвалидских колица, седи у последњем реду који није намењен посланицима већ стручним сарадницима Скупштине. Посланица седи у “магарећој клупи” уместо да седи у првим редовима до којих је могуће стићи у инвалидским колицима. ДЈБ је ушао у Скупштину као четврта посланичка група по снази и припадају јој места у првим редовима што председница Скупштине и владајућа већина игноришу већ готово годину и по дана.

Гојковићева је јуче казала да није “из истог миљеа” са посланицима ДЈБ. Тачно, и на нашу  велику срећу није, пошто се непристојност, игнорисање, увредљива добацивања и вређања на рачун опозиционих посланика, а које Гојковићева дозвољава посланицима владајуће СНС, никада нису могла чути из уста посланика Доста је било. Нити ћемо ми то икада радити.

Од председнице Скупштине смо већ навикли на самовољу и увредљиво понашање. Оно што највише забрињава је прећутна сагласност медија који преносећи фарсу, не ализирајући снимке и скупштине и не узимајући изјаве опозиционих посланика, и тако омогућавају Маји Гојковић да несметано унижава парламент. Подсећамо медије и да од маја месеца захтевамо од Маје Гојковић да закаже седницу скупштине Србије на којој ће се расправљати о њеној смени, да овај захтев понављамо сваки пут када се постављају посланичка питања, и да Маја Гојковић крши закон и не одговара на питања посланика иако јој је то законска обавеза. Разумемо зашто Маја Гојковић ћути и прави се невешта. Остаје горко питање: зашто медији ћуте?

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Маја Гојковић треба да се подвргне психијатријском прегледу.
    Претпостављам да би дијагноза коју би стручна психијатријска комисија поставила била довољна да јој се забрани не само да буде председница Народне скупштине или посланица, већ да јој се доживотно забрани улазак у Народну скупштину. Њено место је или у болници или на кућном лечењу. Нажалост, али тако је. Погледајте поново овај постављени снимак и шта Маја Гојковић ради. Кошмарна идила! Е, то је вредносни систем Српске напредне странке и њеног председника.
    Србија све дубље тоне због таквих.

    • U svemu sam saglasan sa tekstom Milana jer ovo što radi Maja Gojković je u najmanju ruku za svaku osudu. Ali sve to moramo jasno i glasno da pokažemo na prvim sledećim izborima u Beogradu

  • Vladajuća većina uvek izabere Predsednika Skupštine koji je vlasnik loših karakternih osobina, bez morala, bez načela, bez osećaja za opšte dobro, bez identiteta, sklonog konfliktu, vredjanju, zloupotrebi ( u ovom slučaju funkcije )… Što se tiče “ćutanja medija”, postavlja se pitanje- šta dalje ? Danas, sutra će se vlast promeniti, da li oni ( od najodgovornijeg do poslednjeg novinara ) treba da ostanu nekažnjeni ? Sama činjenica da su svesni svog uticaja na veliki deo populacije, a da pogubno eksploatišu taj svoj resurs i to u korist jedne stranke koja kadrovski jedva može da vodi neku mesnu zajednicu, nominuje ih za, neku vrstu odmazde, sankcija, lustracije… Nažalost, nije jedino ta struka servilna, uplašena, izgubljena. Svaki intelektualac u ovoj zemlji snosi deo odgovornosti za, prošlo, trenutno i buduće stanje, u svim sferama života. Šta postasmo od jedne perspektivne države ? Još gore je, što Mali Alek neće otići mirno, bez posledica. Iza sebe ima sistem koji radi za njega i njemu slične, ima dobru infrastrukturu, ima svoju ličnu vojsku. Bio sam začudjen kada su se u svim selima moje opštine borili da u mesnim zajednicama budu samo podobni i poslušni ( jugoistok Srbije, siromašan kraj, 9000 birača ), ali, eto, mislili su na sve. Kasnije je usledila deoba plena, upravni, nadzorni odbori, po neko radno mesto… Koji stepen obrazovanja, koji IQ, kakvu logiku je potrebno posedovati, pa zaključiti da se političari konstantno rotiraju i bogate, a narod propada i siromaši ? Mnoga pitanja čekaju na odgovore… na neka se nikad neće odgovoriti, jer kod nas još traje proces “prve akumulacije kapitala” i trajaće do one šljive, ispod koje ćemo stati.

  • Особа која је мењала неколико странака, која је упропастила Нови Сад проузроковавши огромну материјалну штету у вези аутобуске станице, покушава да се представи као жртва опозиције. Камо среће да је само она проблем у Скупштини. Шта рећи о Мартиновићу који је изјављивао све и свашта за г. Вучића а потом пришао њему. И врхунац цинизма – тачно је да сам говорио али то нисам мислио! Да ли је то нормално и с једне и с друге стране? Читава је плејада “црних бисера” (што би рекао Вања Булић) у владајућој коалицији, који нису за Скупштину него за reality show на ТВ Пинку или “Срећној” (Happy) телевизији. Све у свему, стање је напреДНО.