Ljudska prava Saopštenje Skupština

Dželat bi da bude žrtva

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, priredila je juče još jednu licemernu predstavu za javnost predstavljjući sebe kao žrtvu izmišljenih uvreda opozicionih poslanika, pokušavajući u stvari da prikrije brutalno vređanje koje je kulminisalo oduzmanjem reči narodnoj poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj. Ono što, najblaže rečeno, začuđuje je da su praktično svi mediji učestvovali u ovoj farsi i bez ikakve zadrške preneli ove pokušaje obmane građana od strane Maje Gojković.

Maja Gojković je juče nastavila uobičajenu praksu vođenja skupštinskih zasedanja – bez slušanja oduzima reč opozicionim poslanicima, optužuje ih za uvredljiva dobacivanja, ne dozvoljava im replike, dok poslanicima vladajuće većine dozvoljava da najgrublje vređaju poslanike opozicije. Sve se ovo jasno vidi na snimcima.

Tako je poslanik SNS-a Marko Atlagić vređao koga je stigao, a na rasipanje uvreda nadovezao se i Marijan Rističević. Međutim, omalovažavanje poslanika i Skupštine Srbije dostiglo je vrhunac kada je Maja Gojković poslanici DJB Ljupki Mihajlovskoj oduzela reč i pravo da iskoristi preostalo vreme za raspravu. Iako je Gojkovićeva odbacila optužbe da diskriminiše poslanike sa invaliditetom, činjenice i snimci iz parlamenta pokazuju nešto drugo.

Na snimku se jasno čuje da predsednica Skupštine kaže da je preostalo još minut i 12 sekundi za poslaničku grupu DJB. Poslanica Mihajlovski je pritisla taster kada je prozvana, ali nije mogla da govori zbog žamora u sali. Zatim je Aleksandra Jerkov tražila repliku, a tokom ovih dešavanja vreme poslaničke grupe DJB je nastavilo da teče. Kako je galama postajala sve veća, poslanica DJB je čekala da se smiri da bi mogla da govori. Međutim, predsednica Skupštine nije želela da vrati vreme zbog čega je poslanica Mihajlovski na kraju uspela da izgovori tek nekoliko rečenica.

Kao i obično, Maja Gojković se pravila nevešta, i tobože nije videla poslanicu Mihajlovski koja je i počela da govori iz poslednje klupe. Podsećamo da je ranije odlukom predsednice Skupštine poslanica Mihajlovski, koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica, sedi u poslednjem redu koji nije namenjen poslanicima već stručnim saradnicima Skupštine. Poslanica sedi u “magarećoj klupi” umesto da sedi u prvim redovima do kojih je moguće stići u invalidskim kolicima. DJB je ušao u Skupštinu kao četvrta poslanička grupa po snazi i pripadaju joj mesta u prvim redovima što predsednica Skupštine i vladajuća većina ignorišu već gotovo godinu i po dana.

Gojkovićeva je juče kazala da nije “iz istog miljea” sa poslanicima DJB. Tačno, i na našu  veliku sreću nije, pošto se nepristojnost, ignorisanje, uvredljiva dobacivanja i vređanja na račun opozicionih poslanika, a koje Gojkovićeva dozvoljava poslanicima vladajuće SNS, nikada nisu mogla čuti iz usta poslanika Dosta je bilo. Niti ćemo mi to ikada raditi.

Od predsednice Skupštine smo već navikli na samovolju i uvredljivo ponašanje. Ono što najviše zabrinjava je prećutna saglasnost medija koji prenoseći farsu, ne alizirajući snimke i skupštine i ne uzimajući izjave opozicionih poslanika, i tako omogućavaju Maji Gojković da nesmetano unižava parlament. Podsećamo medije i da od maja meseca zahtevamo od Maje Gojković da zakaže sednicu skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o njenoj smeni, da ovaj zahtev ponavljamo svaki put kada se postavljaju poslanička pitanja, i da Maja Gojković krši zakon i ne odgovara na pitanja poslanika iako joj je to zakonska obaveza. Razumemo zašto Maja Gojković ćuti i pravi se nevešta. Ostaje gorko pitanje: zašto mediji ćute?

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Maja Gojković treba da se podvrgne psihijatrijskom pregledu.
    Pretpostavljam da bi dijagnoza koju bi stručna psihijatrijska komisija postavila bila dovoljna da joj se zabrani ne samo da bude predsednica Narodne skupštine ili poslanica, već da joj se doživotno zabrani ulazak u Narodnu skupštinu. Njeno mesto je ili u bolnici ili na kućnom lečenju. Nažalost, ali tako je. Pogledajte ponovo ovaj postavljeni snimak i šta Maja Gojković radi. Košmarna idila! E, to je vrednosni sistem Srpske napredne stranke i njenog predsednika.
    Srbija sve dublje tone zbog takvih.

    • U svemu sam saglasan sa tekstom Milana jer ovo što radi Maja Gojković je u najmanju ruku za svaku osudu. Ali sve to moramo jasno i glasno da pokažemo na prvim sledećim izborima u Beogradu

  • Nece da vam daju prednja mesta jer kada vam isključe mikrofon mogli bi da se čujete preko mikrofona presedavajuće.O svemu su mislili.

  • Vladajuća većina uvek izabere Predsednika Skupštine koji je vlasnik loših karakternih osobina, bez morala, bez načela, bez osećaja za opšte dobro, bez identiteta, sklonog konfliktu, vredjanju, zloupotrebi ( u ovom slučaju funkcije )… Što se tiče “ćutanja medija”, postavlja se pitanje- šta dalje ? Danas, sutra će se vlast promeniti, da li oni ( od najodgovornijeg do poslednjeg novinara ) treba da ostanu nekažnjeni ? Sama činjenica da su svesni svog uticaja na veliki deo populacije, a da pogubno eksploatišu taj svoj resurs i to u korist jedne stranke koja kadrovski jedva može da vodi neku mesnu zajednicu, nominuje ih za, neku vrstu odmazde, sankcija, lustracije… Nažalost, nije jedino ta struka servilna, uplašena, izgubljena. Svaki intelektualac u ovoj zemlji snosi deo odgovornosti za, prošlo, trenutno i buduće stanje, u svim sferama života. Šta postasmo od jedne perspektivne države ? Još gore je, što Mali Alek neće otići mirno, bez posledica. Iza sebe ima sistem koji radi za njega i njemu slične, ima dobru infrastrukturu, ima svoju ličnu vojsku. Bio sam začudjen kada su se u svim selima moje opštine borili da u mesnim zajednicama budu samo podobni i poslušni ( jugoistok Srbije, siromašan kraj, 9000 birača ), ali, eto, mislili su na sve. Kasnije je usledila deoba plena, upravni, nadzorni odbori, po neko radno mesto… Koji stepen obrazovanja, koji IQ, kakvu logiku je potrebno posedovati, pa zaključiti da se političari konstantno rotiraju i bogate, a narod propada i siromaši ? Mnoga pitanja čekaju na odgovore… na neka se nikad neće odgovoriti, jer kod nas još traje proces “prve akumulacije kapitala” i trajaće do one šljive, ispod koje ćemo stati.

  • Osoba koja je menjala nekoliko stranaka, koja je upropastila Novi Sad prouzrokovavši ogromnu materijalnu štetu u vezi autobuske stanice, pokušava da se predstavi kao žrtva opozicije. Kamo sreće da je samo ona problem u Skupštini. Šta reći o Martinoviću koji je izjavljivao sve i svašta za g. Vučića a potom prišao njemu. I vrhunac cinizma – tačno je da sam govorio ali to nisam mislio! Da li je to normalno i s jedne i s druge strane? Čitava je plejada “crnih bisera” (što bi rekao Vanja Bulić) u vladajućoj koaliciji, koji nisu za Skupštinu nego za reality show na TV Pinku ili “Srećnoj” (Happy) televiziji. Sve u svemu, stanje je napreDNO.