Autorski tekst Beograd Privreda

JPKP „Lazarevac“ – davljenik na suvom

Već duži niz godina za redom JPKP „Lazarevac“ nosi titulu najvećeg gubitaša među komunalnim preduzećima u Republici Srbiji. Protekla godina, uprkos obećanjima kako rukovodstva preduzeća, tako i čelnika opštine, nije donela nikakav pomak kada su u pitanju obaveze i gubici našeg najznačajnijeg lokalnog preduzeća.

U 2016. godini JPKP „Lazarevac“ je generisao novih 188 miliona dinara gubitaka, čime su ukupni kumulirani gubici dostigli 1,9 milijardi dinara, a gubitak iznad visine kapitala premašio milijardu dinara.

U toku 2016. godine narasle su i ukupne obaveze Preduzeća, i to za novih 163 miliona dinara, tako da su krajem 2016. godine ukupne realne obaveze iznosile 2,1 milijardu dinara (uključujići i preko 600 miliona dinara evidentiranih obaveza prema Opštini Lazarevac i Kolubari po osnovu donacija za igradnju novog vodovoda po Ugovoru iz 2004. godine, a koja još uvek nije završena).

Za neplaćenu električnu energiju Preduzeće duguje oko 234 miliona dinara, koji se svake godine iznova reprogramiruju, a njihovo plaćanje samo odlaže, dok se 880 miliona dinara odnosi na obaveze za neplaćene poreze i doprinose na zarade.

Trenutno ne postoji volja da se postojeće stanje trajno sanira, već se teret višedecenijskog urušavanja Preduzeća prevalio na pleća Lazarevčana – poreskih obveznika. Opština Lazarevac je već na ime plaćanja poreza i doprinosa koje JPKP „Lazarevac“ duguje za svoje zaposlene izdvojila oko 111 miliona dinara, što predstavlja blizu 12% ukupnog godišnjeg budžeta Opštine. Za izmirenje preostalog duga potreban je celokupan godišnji budžet Opštine, i postojećom dinamikom, uz izdvajanja i više nego značajnih budžetskih sredstava, nagomilane dugove JPKP „Lazarevac“ će građani plaćati još najmanje deset godina.

Još ako se uzme u obzir da Lazarevčani vodu i ostale komunalne usluge plaćaju po ubedljivo najvišim cenama u Republici Srbiji, samo se pojačava činjenica da svojim neodgovornim pristupom, rukovodstvo Preduzeća i čelnici Opštine već godinama unazad dopuštaju konstantno urušavanje strateški najvažnijeg infrastrukturnog resursa lokalne zajednice, koristeći ga isključivo za ostvarenje političkih ciljeva.

Opštinski odbor DJB – Lazarevac već treću godinu za redom prati i analizira JPKP „Lazarevac“, a ovom prilikom još jednom ukazuje na neophodnost što hitnijeg preduzimanja mera za sanaciju postojeće poslovno-finansijske situacije JPKP „Lazarevac“, pozivajući rukovodstvo Preduzeća i Opštine da konačno ozbiljno pristupe ovom problemu i iznalaženju rešenja za njegovo rešavanje.

Jelena Janković, član OO DJB Lazarevac

Oznake

DJB Lazarevac

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar